Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '19

 
Kategori
Müzik
 

Efsane Solistimizi Kaybettik

          Yıl 1964 İstanbul Erkek Lisesi'nin müziğe gönül veren pırıl pırıl beş genci bir araya gelir ve bir vokal grubu kurar. Onlar için Mavi huzuru ve uyumu yansıttığından, kendilerinden sonraki kuşaklara müzikleriyle örnek olmak ve ışık tutmak istediklerinden gruplarına "Mavi Işıklar" adını vererek müzik dünyasına adım atarlar.

          Vokal' de Nejat Toksoy, Bateri'de Zamir Manisa, Bas Gitar'da Çetin Yavuzdoğan, Piyano ve Org'da Metin Yavuzdoğan, Gitar'da Cihat Günaydın'ın olduğu ve ileriki yıllarda efsane olacak grup ilk olarak Tercüman Gazetesi'nin düzenlediği çekilişlerden birinde Spor ve Sergi Sarayı'nda sahneye çıkar ve çok beğenilir. Onlar için alkışlar Lale Sineması'nda devamlı çalışmaya başladıklarında devam eder.

          Yıl 1965' dir, bu kez Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması'na "Helvacı (Helva)" adlı şarkı ile katılırlar. Başarılı ve disiplinli çalışmalarıyla dönemin ünlü isimlerini geride bırakarak 2. olurlar. Büyük ses getirirler ve ilk 45'lik Hürriyet Gazetesi tarafından basılır. Tüm Türkiye'de tanınmaya, dinlenmeye başlarlar.

          Yıl 1966'dır ve yine hummalı bir çalışmayla "Çayır Çimen Geze Geze" şarkısıyla Altın Mikrofon Yarışması'na katılarak bir kez daha 2.liği elde ederler. Hürriyet Gazetesi ikinci plaklarını "Altın Mikrofon" serisinden piyasaya sürer. O yıldan sonra plakları seri halde çıkmaya başlar.

         Ülke gazetelerinin ve dergilerinin önemli bir bölümü, grubun başarılarının arkasında durur ve destek olur. Bu yayınlardan biri de "Basında Güven" sloganıyla hareket eden Milliyet Gazetesi'dir. Her Pazar verdiği "Müzik Kulübü" ilavesinde müziğin ve müzikseverlerin nabzını tutarak, oylamalar yaparak listeler oluşturur. Yıl boyunca okurlardan gelen oyları değerlendirirler ve "Mavi Işıklar" Milliyet Gazetesi tarafından  yılın en sevilen grubu ilan edilir. Bu tarihten sonra grubun Altın Çağı başlar. Yeni 45'likte Türkçe şarkılar yanında İngilizce şarkılara da yer verirler ve büyük ses getirirler. Eleştirmenler el ele veren bu güzel grubun her iki dilde de performanslarına tam not verirler.

          Başarı grafikleri hızla yükselmektedir 1967'de de yılın grubu seçilirler. Plakları yok satmaya devam eder. Enerjileri, hep bir örnek kostümleri, şarkıları, sahne performansları, emek ve birlikleriyle başarılı işlere imza atmış dinleyicinin gönlünde çoktan taht kurmuşlardır. Bir dönem de Beatles'in Türkiye Şubesi olarak değerlendirilirler. Bunun yanında başarılı İngilizce'yle titizlikle okunmuş ve hit olmuş şarkıları nedeniyle de yurt dışından bir çok ülkeden birlikte çalışma teklifleri alırlar ve bu onlar için onur vericidir. Tekliflerin ardı arkası kesilmez...

          1968 de de "İyi Düşün Taşın" şarkıları dillere pelesenk olur çok güzel bir çıkış yakalarlar. 70 lerde de başarı sürer gider. Günümüz de de çok sevilerek dinlenmeye devam ederler. Özellikle nostalji sevenlerin olmazsa olmazlarıdırlar.

         Mavi Işıklar yaptığı müzikle ülkemize çok güzel, eskimeyen, tadı değişmeyen eserler bırakır. Hedeflerine gerçekten ulaşmışlardır ve kendilerinden sonraki nesillere örnek olarak Mavi bir Işık tutmuşlardır.

          Bu başarının mimarlarından birini, o efsane solisti, ismi söylenince Mavi Işıklar'ı aklımıza getiren, kulağımızda naif sesi yankılanan, tatlı tebessümleriyle hafızamızda canlanan güzel insan Nejat Toksoy'u ne yazık ki dün gece tedavi gördüğü hastanede kaybettik. Sevenlerinin yüreğinde hüzün var...

          2010 yılında rahatsızlığı nedeniyle canının yarısı kızı Derya'yı aynı yıl hemen ardından çok sevdiği eşini kaybeden Nejat Toksoy büyük acılarının ardından biriciği Deniz'iyle hayata tutunmuştu. Baba-kız aralarında kimsenin koparamayacağı çok güçlü bir bağ ve büyük bir sevgi vardı. Ne de güzeldi birlikte oldukları anlar iyi günde kötü günde hep yanyanaydılar. 

          Hayırlı, güzel evladı Deniz'i hastalığında da bir an bırakmadı babacığının elini. Gece gündüz baş ucunda duayla, sabırla, sevgiyle, pozitif düşünceleriyle en kıymetlisine omuz oldu hep. Gözünün içine baktı, doktorları can kulağıyla dinledi. Yakın şahidiydim ve haberleştiğimiz zamanlarda o güçlü duruşuna imrenerek baktım hep, maşallahı vardı. Yüreği güzel Deniz'imin acısını paylaşıyorum Rabbim dayanma gücü, sabır versin. Babacığına Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. 

           Müziğe emeğiyle değer katan, kilometre taşlarından, bir döneme damgasını vuran efsane solist Nejat Toksoy yarın (10 Temmuz Çarşamba günü) Karacaahmet Şakirin Camisi'nde kılınacak öğle namazını mütakiben Ihlamurkuyu Aile Kabristan'ında ebediyete uğurlanacak. Sevenlerinin sevdiklerinin başı sağolsun. Hafızalarımızda tebessümünle kalacaksın güzel insan...

 

SİBEL YILMAZ         

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..