Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '10

 
Kategori
Efsaneler
 

Efsaneler ülkesi

Efsaneler ülkesi
 

Hayatınızın herhangi bir döneminde büyüklerinizden, arkadaşınızdan, başka insanlardan bir hikaye, bir efsane dinlemişinizdir. Efsaneleri anlatan bir film veya bir kitap ilginizi çekmiştir.

Annem bize yaşadığı şehrin efsanesini her defasında anlatırdı. Aradan zaman geçtiğinde unuttuğumuzda yeniden aynı efsaneyi anlatmasını isterdik..

Çok eskiden Asya adı Anadolu için kullanılırdı. Hititler Anadolu'ya “Assuva” Mısırlılar ise “İasiye” demişlerdi..Homeros'un İlyadasında “Assiyos” olarak geçmektedir. Anadolu’nun ilk adı Asya dır. Asya adı bütün bir kıtayı kapsayınca, Anadolu’ya “küçük Asya “ da denilmiştir. Anadolu üç kıtanın arasında adeta bir geçiş noktasıdır.. Bir çok devlet Anadolu’da egemenlik kurdu. Ülkemizin her tarafı doğal güzelliklerle süslenmiş. Yurdumuzun bütün şehirlerinde eski uygarlıklardan kalma tarihi eserler bulunmaktadır. Fazla uzağa gitmemize gerek yok. Sard harabeleri ilk çağda batı anadolu'da .M.Ö.620 tarihinde Firikyalı'ların yerine kurulmuş bir devlettir. Başkenti sardes şehridir. Lidyalılar tarihte ilk altın parayı bastılar ve ticareti geliştirdiler. En zengin dönemleri Kral Krezüs dönemidir. Lidyalılar Sardes’den başlayıp, Mezopotamya'ya kadar uzanan Kral yolunu yaptılar. Sardeste 19.yüzyılda Prusya’nın İzmir konsolosu Ludwing Krezüs’ün babası Alyattesin mezarını açar. 1910-1914 de Amerikalı arkeologlar, 1958 Amerikalı Prof. Dr. George Hanfman. 1976 da başka arkeologların başkanlığında kazı çalışmaları günümüze kadar devam etmektedir. Bu kazıda çıkarılan tarihi eserler incelenip, değerlendirildikten sonra müzelerde sergilenmektedir. Böylece Anadolu'nun bilinmeyen tarihi günışığına çıkmaktadır. Krezüs Anadolu’nun yani küçük Asyanın en zengin kralıydı. Krezüs’ün hazineleri nerde? Hiç kimse bilmiyor. Defineciler mi buldu?.. Toprağın altında mı?... Sardes'deki kazılarda altın paralar, süs eşyaları, heykeller sayısız tarihi eserler bulundu. Lidyalıların Sardes'de altın madeni çıkardıkları ve işledikleri bilinmektedir. Günümüzde Sardes'in batı tarafında altın madeni özel bir şirket tarafından çıkarılmaktadır. Salihli ticaret ve sanayi odası Sardes’in ve Salihli’nin ülkemizde, Avrupa da ve dünyada tanıtılması için çalışmaktadır... TSO’ nın hazırladığı Vizyon dergisinde odanın faaliyetleri anlatılmaktadır. Salihli Belediyesi şiir ikindileri, kültür ve sanat etkinlikleriyle, kültür yayınları dizisiyle sporun birçok dalında kazandığı başarılarla ilçemiz Salihli’yi tanıtmaktadır.

Halikarnas balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı ) “Merhaba Anadolu “ kitabında batı Anadolu da kurulan medeniyetleri tanıtmış. Anadolu efsanelerini de anlatmıştır. Hatta Halikarnas balıkçısı aynı eserinde dünya da ilk güzellik yarışmasının Anadolu da yapıldığını belirtiyor. Efesin ilk tanrıçası’nın Artemis olduğunu ve Efes’de her yıl Artemis festivalinin bir ay sürdüğünü biliyor muydunuz. “Artemis'in yılık festivali bir ay sürerdi. Zamanın bilinen dünyasının dört bir köşesinden insanlar, festival, eğlence, dans ve ticaret için Efes’e akın ederlerdi. İsa’dan 1500 yıl önce din; Artemis’e tapma idi. O çağda Giritliler muhteşem bir deniz uygarlığı geliştirmişlerdi. Eski denizin; Ege'nin sayısız adalarındaki, ya da Ege kıyılarında yaşayan insanlara denizciliği öğretmişlerdir.” Cevat Şakir Kabaağaçlı, Anadolu’ya gönül vermiş, bir Anadolu sevdalısıdır.

Anadolu’yu, Anadolu efsanelerini, Akdeniz uygarlığını eserlerinde anlatmıştır. Ağlayan kaya Niobe, Kral kızı, Munzur baba, Arap dede, Sarı kız efsanelerini hiç duydunuz mu? Bu saydıklarım yüzlerce Anadolu efsanesinden sadece birkaç tanesi. Küçükken büyüklerimiz Anadolu efsanesi anlatırdı. Anadolu bir efsaneler ülkesidir. Anadolu medeniyetlerin buluştuğu bir yerdir. Anadolu bir güzelliktir.. Anadolu bir tarih’tir. Anadolu bütün özellikleriyle dünyada eşi bulunmayan bir ülkedir. Ne dersiniz sevgili okurlar?... Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın !...

Ahmet DEMİR-Salihli
 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..