Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

EFT - Duyguları serbest bırakmak - 3.BÖLÜM

Yazımın bu 3. Bölümünde Emotional Freedom Techniques (EFT) adlı tekniği kısaca açıklayacağım. Vücuttaki enerjinin geçiş yolları olan "meridyen noktalarını" kullanan bu terapinin etkisine ve hızına
şaşırabilirsiniz.

İnternet adresi www.emofree.com
Aşağıdaki maddelerde açıkladığım noktaların yerlerini görmek için


http://www.eftdownunder.com/eftpet.html (sayfanın aşağısına doğru inince, noktaları gösteren bir resim bulunmakta.) yada http://www.eftdownloads.com/eft.htm adresine bakabilirsiniz.

1- Gözlerinizi kapatın, sorununuzu hayal edin ve vücudunuzda oluşan duyguyu tanımlayın. Öfke, hüzün, sıkıntı, nefret, ağrı vs... Sorununuzun belirli, spesifik olmasına dikkat edin. Örneğin: "Babamdan nefret ediyorum" gibi bir ifade çok geneldir ve bu tarz ifadelere EFT uygulandığında istenilen sonucu vermez ama "Babam bana arkadaşlarımın yanında tokat attı ve buna çok kızdım." gibi bir ifade doğrudur.

2- Bu duygunun yoğunluğuna 1'den 10'a kadar bir rakam verin.

3- Bir elinizin Karate Noktasına(Karate Chop) diğer elinizle vururken "xxx'e rağmen kendimi seviyor ve tamamen kabul ediyorum" kalıbında bir cümle kurun ve bu cümleyi 3 kere tekrar edin.
Örneğin: "Köpeklerden korkmama rağmen kendimi seviyor ve tamamen kabul ediyorum"

4- Kaş ucundaki noktaya(Eyebrow) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken kısa bir hatırlatıcı cümle kullanın, örneğin: "Köpeklerden korkuyorum" gibi.

5- Gözün dış kenarındaki kemiğin üstüne (Outside of eye) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken yine hatırlatıcı kısa cümleyi tekrar edin.

6- Gözün altına (Under Eye) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken yine hatırlatıcı kısa cümleyi tekrar edin.

7- Burnun altına yani dudağın üstüne (Under nose) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken yine hatırlatıcı kısa cümleyi tekrar edin.

8- Dudağın altında çenedeki bombeli yere (Chin) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken yine hatırlatıcı kısa cümleyi tekrar edin.

9- Köprücük kemiğinin 1-2 cm altına (Collarbone) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken yine hatırlatıcı kısa cümleyi tekrar edin.

10- Göğüs ucunun hizasında olan koltuk altı bölgesine (Under Arm) iki parmağınızla 9 kere vuruş yaparken yine hatırlatıcı kısa cümleyi tekrar edin.

11- Böylece 1 Kısa Seri olarak adlandırılan EFT turunu tamamlamış oldunuz. Şimdi sorununuzu tekrar hayal edin ve oluşan duygunun yoğunluğuna ilk başta verdiğiniz rakamda bir düşme var mı kontrol
edin. Örneğin, başlarken 9 şiddetinde hissettiğiniz duygunun 5'e düşmesi gibi... Eğer olumsuz duyguda azalma varsa. Karate noktasına (Karate Chop) vururken 3 kere tekrar edeceğiniz cümle kalıbını şu şekilde değiştirin. Örnek: "Hala biraz köpeklerden korkuyorum buna rağmen kendimi seviyorum ve tamamen kabul ediyorum" ve meridyen noktalarına vuruş yaparken kullandığınız hatırlatma cümlesinide şu şekilde değiştirin. Örnek: "Kalan köpek korkum"

12- Duygu sıfırlanana kadar bu basamakları tekrarlamaya devam edin. Kısa sürede duygunun çözüldüğünü ve kaybolduğunu deneyimleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 46
: 881
Kayıt tarihi
: 11.01.09
 
 

Emotional Freedom Techniques (EFT), Deep PEAT, Bilinçaltı Enerji Salınım Tekniği (BEST), Sedona Yönt..