Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '17

 
Kategori
Coğrafya
 

Ege, Marmara, Hatta Karadeniz Ayrı Birer Deniz Olmayıp Akdeniz’in Parçası

Ege, Marmara, Hatta Karadeniz Ayrı Birer Deniz Olmayıp Akdeniz’in Parçası
 

Bu denizlerin kıyılarımıza şöyle biraz girintisi varsa oraya da ayrı bir isim verelim isterseniz;  mesela Karadeniz’in Sinop’ta Rize’de filam Maradeniz…

Ya arkadaş bizim yana giden bizim deniz, sizin yana giden sizin deniz misali Akdeniz’in suyu akmış gelmiş Marmara çukurunu doldurmuş Marmara denizi demişiz, Karadeniz çukurunu doldurmuş Karadeniz demişiz. Hani yol bulup bizim oralara gelse Kerim Korkut denizi mi diyecektiniz?

Bu çukurların nasıl oluştuğu da ayrı konu, nolmuş ki buralarda! Ege denizi ise tam bir komedi, kıyılarımızdaki suya bölgenin adını vermişiz olmuş deniz; Trakya denizi niye yok? Akdeniz bunların hepsi ya, hatta Atlas okyanusu!

Uyduruk denizler yaptınız da iyi mi oldu sanki hani okyanus ötesi diyorlar ya biz de ne güzel okyanus berisi olacaktık!

Literatürde böyle bir coğrafi bölünme olmasa bu denizler olmayacak; hem daha kolay Akdeniz ülkesi olacaktık. Zaten Akdeniz olmasa hiçbiri olmayacaktı, Volga nehrini bağlarsanız beklim!

Sahiplenme duygusuyla mı alakalı acaba, “Bak bizim denizimiz var” Göl mü deniz mi pek anlayamadığım, dünya haritasında da görünmeyen Marmaracık yerine Atlas Okyanusuna kıyımız var demek daha iyi değil mi? Coğrafi övünme, dört tane denizimiz var diyeceğiz…

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..