Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ege'den bir demet; Zeytinyağlı enginar dolması

Ege'den bir demet; Zeytinyağlı enginar dolması
 

görsel; arsiv.ntvmsnbc.com adresinden alınmıştır.


Ayışığından tarifler;

Mevsim itibariyle, enginarın zirvede olduğu günleri yaşarken, hele de yollar boyu tarlalarda enginarların boy boy arz-ı endam ettiklerini görünce.

Enginar dolmasının tarifini vereyim dedim sizlere. Kendi üslubum ve usulümce.

Karınca kararınca…

Haydi, şimdi mutfağa;)

6 adet enginar

2 adet kuru soğan

3 dal taze soğan

2 bardak pirinç

2 fincan zeytinyağı

2 domates rendesi

½ demet maydanoz

½ demet dereotu

½ demet taze nane

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığından az tarçın

1 çay kaşığı tuz

1 adet kesme şeker

---

1 topak limon tuzu

2 adet limon

İlk önce dolmanın harcını hazırlamakla işe başlayalım. Kuru soğanları çok küçük parçalar halinde kıydıktan sonra bir fincan zeytinyağı ile tencerede hafif sarartalım. Soğanlar ateşi görünce tatlandığından, hem acı tadı yok oluyor hem de yemek daha lezzetli oluyor. (Sakın fazla kavurmayın!) Daha sonra; yıkanmış pirinçleri de ilave edip 5-6 dakika kadar kaşıkla çevirerek kavurma işlemini tamamlayalım ve ılınması için ateşten alalım.

Ilınan dolma harcının içine; rendelenmiş domates ile ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve nane ile baharatları da katarak, harcı dinlenmeye bırakalım. Ve… Biz bu arada enginarları ayıklamaya başlayalım.

Enginarların temizlenmesi ve kararmaması çok önemlidir. İşin bütün sırrı da buradadır. Zira enginar piştikten sonra kehribar renginde olmalıdır.

Bunun için derin bir kaba su ile eritilmiş limontuzunu ve bir tutam tuz koyalım ve suya bir limon suyunu katalım. Aman sıkılan limon kabuklarını atmayalım zira lazım olacak;)

Enginarları tek tek keskin bir bıçak yardımıyla ayıklamaya başlayalım. Öncelikle sap kısımlarından kalın çanak yapraklarını kesip atalım. Çanak yapraklarının üst kısımlarını da düzgün olarak kesip attıktan sonra, yaprakları aralayarak bir tatlı kaşığı ile de ortasındaki tüyleri iyice temizleyelim. Sıktığımız limonun kabukları ile de ovarak suya salalım. Her bir enginar için bu işlemi tekrarlayalım.

Daha sonra; enginarları kâğıt havlunu üzerine, suları süzülmesi için ters kapatalım. Ve… Dolma harcı ile dolduralım. Tencereye yerleştirmeden evvel her bir enginarın altına halka şeklinde kesilmiş limonların üzerine gelecek şekilde yerleştirelim. Domates ile de kapak yapalım. Enginarların üzerine 2. fincan zeytinyağını da eşit miktarda döktükten sonra, 1.5bardak su ilave ederek, tencerenin kapağını kapatalım ve çok kısık ateşte pişirelim.

Pişen enginar dolmalarının tencere içerisinde kendi kendine soğumasını bekleyelim ve soğuyan enginarları, domates halkaları ve birkaç dal dereotu ile süsleyerek, servis tabağına alalım.

Eminim ki bu zahmetli uğraştan sonra görüntüleri ve lezzeti muhteşem olacaktır.

Sevdiklerimize iftiharla sunalım.(Hadi gel bizim evde de yap dediğinizi duyar gibiyim! Tarif benden uygulaması, bu zahmeti göze alabilenden;)

Sofralarınız bereketli ve şen, tarif kârınız Ayşen,

Afiyet, şeker olsun…

 

Ayşen Arslangiray Kura

13 Haziranda/Kuşadası’ndan

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..