Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Eğer dermabrazyon operasyonu düşünüyorsanız...

Eğer dermabrazyon operasyonu düşünüyorsanız...
 

Dermabrazyon derinin en üst tabakasının kontrollü bir şekilde cerrahi yöntemle kazınması işlemidir. Bunda amaç deri yüzeyindeki girintili ve çıkıntılı alanları kazıyarak deriye daha pürüzsüz bir görünüm kazandırmaktır.

Dermabrazyon sıklıkla kazalara veya daha önce geçirilmiş operasyonlara bağlı yüzde kalan izlerle, sivilcelere bağlı oluşan izlerin giderilmesi için kullanılır. Bazen de keratoz olarak adlandırılan pre-kanseröz oluşumların giderilmesi için kullanılır.

Dermabrazyon yüzdeki küçük bir alanda kullanılabileceği gibi tüm yüzü içeren bir girişim şeklinde de uygulanabilir. Tek başına kullanılabildiği gibi, yüz-germe, skar revizyonları ve kimyasal peeling ile beraber de kullanılmaktadır.

Eğer dermabrazyon olmayı düşünüyorsanız, burada yazılanlar ile bu girişim hakkında temel bilgilere ulaşacak, nasıl uygulandığını ve ne gibi sonuçlar elde edilebileceğini öğreneceksiniz. Tabiki bu sayfada yazılanların tüm sorularınızı yanıtlaması mümkün değildir. Bu nedenle kafanızda kalan sorular için plastik cerrahınıza başvurmanız yapılacak en doğru girişim olacaktır.

Dermabrazyona alternatif girişimler nelerdir?

Eğer deri yüzeyi onarımı düşünüyorsanız dermabrazyona alternatif diğer girişimler kimyasal peeling akılda tutulmalıdır. Hernekadar dermabrazyonda derinin üst tabakasını soymak için cerrahi aletler kullanılıyorsa da kimyasal peeling de derinin üst tabakasına aşındırıcı ilaçlar uygulanmaktadır.

Birçok plastik cerrah deri yüzeyi onarımı için birçok tekniği başarılı olarak uygulasa da, her hastaya ve onun problemine genellikle bir teknik veya kombine birçok tekniğin kullanımı gerekli olmaktadır. Çünkü kimyasal peeling yüzdeki hafif kırışıklıkların giderilmesinde faydalı iken dermabrazyon sivilce izleri gibi daha derin izlere etki edebilmektedir. Esmer bireylerde dermabrazyon daha tercih edilen bir yöntemdir çünkü bu yöntem kimyasal peeling'e oranla daha az oranda renk değişimine neden olmaktadır.

Kimyasal peeling hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız kimyasal peeling sayfasına bakınız.

Dermabrazyon için en uygun adaylar kimlerdir.

Dermabrazyon görünümüzü değiştirerek kendinize olan güveninizin artmasına neden olacak ancak hiçbir zaman izleri tamamen yok etmeyecek ve yüzün yaşlanmasını da engellemeyecektir. Bu operasyonu olmadan önce mutlaka beklentilerinizi değerlendirmeli ve bunları plastik cerrahınızla tartışmalısınız.

Tüm yaşlardaki kadın ve erkekler dermabrazyondan fayda görebilirler. Hernekadar yaşlı bireylerde iyileşme geç olsada, elde edilecek fayda deri yapınıza, deri rengine ve sağlık durumunuzla yakından ilgilidir. Örneğin koyu esmer kişilerde dermabrazyon uygulanmış sahalarda kalıcı ve daha açık renkte değişimler olabilir. Ayrıca allerjik dermatiti olan veya sıcağa bağlı isilik gelişen bireylerde ise aşırı kızarıklıklar yaratıp bunlar kalıcı olabilir. Eğer tedavi edilen alanlarda çilleriniz varsa bunlar da kaybolacaktır.

Ek olarak birçok plastik cerrah aktif dönemde sivilceleriniz varsa dermabrazyon uygulamaktan kaçınacaktır çünkü bu durum enfeksiyon için büyük risk oluşturmaktadır. Bu durum rayoterapi görüyorsanız, kötü yanığınız varsa ve önceden kimyasal peeling uygulandı ise aynen geçerlidir.

Tüm cerrahi girişimler birtakım belirsizlik ve riskler taşımaktadır.

Dermabrazyon deneyimli bir plastik cerrahın elinde genellikle güvenli bir operasyondur. Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi dermabrazyonda da anesteziye bağlı riskler vardır. Ayrıca bu operasyona özel birtakım riskler de bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık görüleni ise deri pigmentasyonundaki değişimdir. Tedavi edilen sahanın kalıcı koyu renk kazanması genellikle operasyonu izleyen aylarda bu bölgenin aşırı güneş ışığına maruz bırakılmasıdır. Bazı hastalarda ise tedavi edilen sahalarda kalıcı şekilde beyaz renkte plaklar oluşmaktadır.

Operasyon sonrası gelişebilecek ufak beyaz noktalanmalar genellikle yüzün sabunla yıkanmasını takiben kaybolacak veya cerrahınız tarafından temizlenecektir. Operasyon sonrası deri gözeneklerinde görülen büyümeler şişliklerin azalmasını takiben kaybolacaktır.

Dermabrazyonu takiben enfeksiyon gelişimi ve daha kötü izlerin oluşması ender ancak görülme riski olan durumlardır. Bazı bireylerde kabarık yara iyileşmeleri ( hipertrofik skar ve keloid) görülebilir. Böylesine olumsuz bir komplikasyonlar gelişecek olsa bile plastik cerrahınız bunları kortizon enjeksiyonu veya pomad şeklinde uygulama ile tedavi edecektir.

Tüm bu komplikasyonların görülme oranını cerrahınızın size yapacağı önerileri dikkatle uygulayarak en aza indirebilirsiniz

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..