Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '08

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Eğer önüne geçilmezse, ekonomik kriz Avrupa’da yüzbinlerce işçinin işsiz kalmasına sebep olacak!

Dünya'da yaşanan ekonomik kriz için uzmanlar; ( 1929'u kastederek) " Tarih tekerrür ediyor " diyorlar!

ABD’de ipotek bankası İdymac ve Home Bank’ın iflası ile başlayan ve banka sektörünü kökünden sarsan dünya çapında etkili olan ekonomik kriz, diğer sektörlere de sıçramaya başladı.

Haftalardır Avrupa, Asya ve ABD borsalarındaki düşüş (Nakitsizlikten kaynaklanan zorunlu satış) sürerken Almanya’nın bankaları iflastan kurtarma paketi özel bankalar tarafından kubul görmedi. 450 Milyar € çapındaki paket devletin bankalara hissedar olmasını öngörüyor. Böylece devlet özel bankalarda söz sahibi oluyor ve banka yönetiminin maaşlarının (Primlerinin) önemli ölçülerde düşürülmesini öngörüyor. Durum böyle olunca ciddi sıkıntıları olan Deutsche Bank, Commerz Bank ve Post Bank gibi dev bankalar yardım paketine yanaşmıyorlar. Bundan bir ay evvel Almanya'nın en büyük ipotek bankası Hypo Reel Etade bankası 50 milyar Euroluk bir kurtarma paketi ile iflasın eşiğinden döndürüldü. Daha sonra bankanın yönetim kurulu ve başkanı devletin baskısıyla istifa etmek zorunda kaldı. Bu ve benzeri tablolar Fransa başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelelerinde de gözlemleniyor. Bankaların kendi aralarındaki güvensizliği, birbirlerine kredi vermelerinden dolayı resesyona sürüklenen Avrupa’da tüketicinin ekonomiye güveni git gide azalıyor.

Araba satışlarında ( halkın güvensizliğinden dolayı ) yüzde yirmelere varan azalma, sektörün omurgasını zorluyor.

Banka sektöründen sonra Avrupa’da en çok etkilenen Otomobil sektörü, kısıtlı sürelerle üretimi durdurmaya başladı. Fransa’ da Renault ve Peugeot dört ile altı hafta süreyle üretimi durdurduğunu bildirirken, Almanya’da iki hafta evvel Opel’de bir fabrikasında bir hafta süreyle üretimi durdurmuştu. Mercedes Daimler yönetiminin bugünkü açıklamasında: “Üretimi durdurma yönünde görüşmeler yapmaktayız!” dendi. Avrupa’nın en büyük Otomobil üreticisi Volkswagen’de yüzde 15’e varan satış gerilemesinden kaynaklanan sorunlarını öncelikle, üretimi kısıtlayarak göğüslemek niyetinde.

Kısa süreli çalışma kontratı olan ve “İşçi kiralama” şirketlerinden alınan işçilerin işlerine son verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Krizin kısa sürede aşılamaması halinde yıllardır bu sektörde çalışan, elli bine yakın işçinin de işlerini kaybetme olasılığından söz ediliyor. Bilindiği gibi ABD’de General Motors da üretimi kısıtlayarak ve işçi sayısını azaltarak ayakta durmaya çalışıyor.

Beyaz eşya üreticisi Bosch’da krizden etkilenenler arasında.

Otomobil sektörüne dahil olmayan ama o sektör için parça üreten Beyaz eşya sektörünün devi Bosch‘da ciddi boyutlarda etkilenen şirketler arasında yerini aldı. Yine üretimi kısıtlama ve kiralık işçilerinin işlerine son verilmesini gözden geçiren Bosch, bu yolla krizi atlatmaya çalışıyor.

Etkilenen sektörlerin düşünüldüğünden daha fazla olduğu gözlemleniyor. Krizin durdurulamaması halinde sadece Almanya’da 60000 işçinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Avrupa çapında işsizliğin ciddi boyutlarda artması bekleniyor.

Geçen sene G7 zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel George W. Bush’u uyarmıştı


Yıllardır banka sektöründen kaynaklanacağının sinyallerini veren ekonomik krizi Avrupa’nın tüm uyarılarına rağmen ciddiye almayan ABD, şimdilerde Avrupa’nın “daha şeffaf ve denetimli bir ekonomi sektörü” önerisine sıcak bakıyor.

Bakalım bu “ son pişmanlık “ işini kaybetme olasılığı ile karşı karşıya kalan yüzbinlerce insana fayda sağlayacak mı? Emekli olmasına bir hafta kala, krizden etkilenmeyen tek isim George W. Bush’dur herhalde.

Kaynak: Der Spiegel, Die Zeit, N24, NTV, Focus

 
Toplam blog
: 121
: 1814
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Almanya'da doğdum. Haylaz bir öğrenciydim. 16 yaşımdan beri ticaretle ilgileniyorum. Şu anda büyük b..