Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Egersiz Yaparken Kilo Almamanın 5 Yolu

Egersiz Yaparken Kilo Almamanın 5 Yolu
 

Şimdi biraz kafa karıştırıcı bir konudan söz edeceğim. Denklem çok basit gibi görünüyor ilk bakışta: Hem ana öğünlerde hem de ara öğünlerde sağlıklı; yani kan şekerini dengeleyen, lif içeren ve size enerji  verecek besinler seçin, düzenli olarak egzersiz yapın, yeterince uyuyun ve fazla kilolarınızdan çok da zorlanmadan kurtulun. 
 
Ama konuya biraz daha ayrıntılı baktığınız zaman olayların o kadar da düz ilerlemediğini görüyorsunuz. 
 
Belki siz de tanık olmuşsunuzdur. Bazen zayıflamak için bir yandan sağlıklı beslenirken bir yandan da  düzenli olarak spor yapanlar, kilo vermek yerine tam tersine şişmanlamaya başladıklarından yakınırlar. Bunun bir nedeni besin tercihlerinde hata yapmak olabilir. Ama ilk anda akla gelmeyen bir başka neden de  tamamen yanlış bir sistemle egzersiz yapmaktır.
 
Akıllı egzersiz yapın
Bunun nasıl olduğunu merak ediyorsunuz büyük olasılıkla! Ya da kulağa inanılmaz geliyor olabilir. Ama ne yazık ki gerçek ve bu kilo verme sırasında düşülen korkutucu hatalardan biri.

 
Peki ne yapmamız gerekiyor? 
 
Elbette kilo vermek için beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra düzenli olarak egzersiz de yapacağız. Ama akıllı bir şekilde!
 
Bunları okuduktan sonra sakın egzersiz programınızı bir kenara atmaya kalkışmayın. Çünkü kilo verme sırasında da kilonuzu korumaya çalışırken de düzenli egzersizin inanılmaz faydası var. Egzersiz sizi  zinde ve formda tutar, kaslarınızı güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır. Bütün bunlara ek olarak egzersiz yaptığınızda kendinizi daha mutlu hissedersiniz. 
 
Ama kilo verme amacıyla yaptığınız egzersizi abartırsanız, yani bedeninize "fazla yüklenirseniz" bundan yarar yerine zarar görme ihtimaliniz yüksektir.

 
Stres artarsa yağlanma da artar
 
Bu nasıl mı olur? Eğer bir an önce kilo verme düşüncesiyle aşırı egzersiz yaparsanız bir süre sonra bunun hiçbir faydası olmadığını görürsünüz, yani tek bir gram bile veremez hale gelirsiniz. 
 
Çünkü aşırı  egzersiz bedeninizi strese sokar. Siz gerilim içinde egzersiz yapmaya çalıştıkça bu stres daha da artır. Bunun sonucunda vücudunuzdaki kortizol hormonu seviyesi yükselir. Yüksek kortizol ise yağ yakımını,  özellikle de göbek ve bel çevresindeki yağların yakımını zorlaştırır.
 
Kilo vermek için abartılı egzersiz yapmanın psikolojik ve bedensel olarak sizi nasıl olumsuz etkilediğini bu şekilde özetleyebilirim.
 
Peki çözüm ne?
Sorun aslında sizin ne tür bir egzersiz yaptığınızda değil, bunu nasıl yaptığınızda. 
Sağlıklı bir şekilde fazla kilolardan kurtulmak ve yine aynı biçimde formda kalabilmek için akıllıca egzersiz yapmak gerekiyor. Sorunun çözümü bu.
 
Üç maddede akıllı egzersizin sırrı
Bu, sanıldığı kadar da zor değil aslında. Gelin şimdi egzersizden en yüksek faydayı sağlayabilmenin üç basit ama önemli yolunu sizinle paylaşayım:
 
1- Denge kurun: Yani abartılı bir şekilde egzersiz yapmayın. Bunun yerine ortalama bir tempo tutturun. Mesela her gün 30 ile 45 dakika arasında egzersiz yapabilirsiniz. 
 
2- Haftalık bir program hazırlayın: Hafta içinde hangi egzersizi ne kadar zaman yapacağınızı belirleyin. Bunun için bir çizelge çıkarın. Mesela, bir gün yürüyüş ya da hafif tempolu koşu yaptıysanız, bir  sonraki gün yoga ya da pilates yapın. 
 
3-Dinlenmeyi unutmayın: Dinlenmiş bir beden aynı zamanda sağlıklı bir bedendir.Yeterince dinlenin ki yaptığınız egzersizlerden maksimum fayda sağlayın.

 
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..