Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Egiad gibi Yenilikçi olabilmek…

Egiad gibi Yenilikçi olabilmek…
 

Ekonomide İnovasyon


Yenilikçi olmak zordur. Bilgi ister, cesaret ister ve de en önemlisi her düşüşte kalkıp devam edebilme kararlığı ister. Biz, bir zamanlar idam edilen ya da sefalete mahkum edilen yenilikçilerin buluşları ile günümüz dünyasının modern temellerini atmışız. Sadece deneysel anlamda değil aynı zamanda hukuk devletinin, demokrasinin, serbest piyasa ekonomisinin, insan haklarının da dahil olduğu yenilik hareketleri.

1953 yılında Amerikalı ekonomist Howard Bowen(Hovırd Bovın), iş dünyasında çığır açan bir yeniliği paylaştı. İş adamının kârı düşündüğü kadar aynı zamanda sosyal sorumlu da olması gerektiğini ifade eden Howard Bowen, “İş adamı mülkiyet hakkına saygı göstermeli, sözleşmelere uymalı, hile ve dolandırıcılığa başvurmamalı, verimliliği gözetmeli, ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalı, sağlık ve güvenliği korumalı, rekabete uygun davranmalı, rekabet şartlarında eksiklik varsa kendini aşırı davranışlardan alıkoymalı, tüketicilerin, çalışanların ve sahiplerin ekonomik özgürlüklerine ve insan haklarına saygı göstermelidir.” dedi.

Dünyada infial yaratan Howard Bowen’ın açıklamaları kısa zaman sonra ülkemizi de etkilemeye başladı. 1967 yılında Atilla Gönenli tarafından iş adamının sorumluluğuna yönelik ilk yazılı belge olan “Yöneticinin Amacı Sadece Kâr mıdır?” isimli makale yayınlandı. Atilla Gönenli’nin kaleme aldığı makalesinde; tüketicilerin, yatırımcıların ve işçilerin menfaatleri dışında işletmeyi yönetmeye çalışan bir yöneticinin başarısızlıktan başka bir sonuç elde edemeyeceğinden bahsediyordu.

Dünya ve ülkemiz, 1953 yılından sonra yeni bir ekonomik anlayışı benimsemeye başladı. Bunun adına da “Erdem Piyasası” denildi. 26 Haziran 2000 tarihi, Erdem Piyasası için dönüm noktasıdır. Birleşmiş Milletler; insan hakları, çalışma koşulları, çevreyi koruma ve yolsuzlukla mücadele gibi başlıkları içeren uluslararası bir girişim başlattı. İş dünyasını yakından ilgilendiren bu girişimin adına da Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi denildi.

Kısa bir zaman içerisinde binlerce kurum ve kuruluşun altına imza attığı küresel ilkeler Sözleşmesi’nin şuan 10 binden fazla kurumsal ve bireysel üyesi bulunuyor. Küresel İlkeler Sözleşmesi, ülkemize ise ilk olarak 2002 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu işbirliğinde düzenlenen özel bir toplantı ile girdi.

Yaklaşık on yıl sonra Ege’nin en güçlü iş dünyası derneklerinden biri olan Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) de Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin altına imzasını attı. Ege bölgesinde ve İzmir’de Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ve tek sivil toplum örgütü olan EGİAD, iş dünyasının yeniliklere açık olduğunu herkese gösterdi. Genç yöneticilerin başlattığı bu girişim, tüm işletmeleri etkileyerek Ege’de daha etik ve sorumlu bir iş dünyasının inşasında ilk adım olarak muhakkak tarihe geçecektir.

 

 
Toplam blog
: 28
: 533
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

Göksel Topçu, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Şuan Çandarlı Belediyesi'..