Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '17

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitilmeden Okula Gönderilen Her Çocuk Kalabalık Bir Otobüste (Yaşamda) Sıradan Bir Yolcudur (2)

Eğitilmeden Okula Gönderilen Her Çocuk Kalabalık Bir Otobüste (Yaşamda) Sıradan Bir Yolcudur (2)
 

Bir çocuğun iki damla gözyaşının hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Bize sıkı sıkıya sarılabilme isteğinin de.


İnsan, diğeri ile etiketi ve cicileri üzerinden değil; Duyguları ile ilişki kurmaktadır. İnsani ilişkilerde kaliteyi belirleyen; sahip olduğumuz Makam, Servet, Güzellik vb, değil; İçimizdeki, Sevgi, Şefkat, Özgüven vb. değerlerdir.

Çocuklarının yanında tartışanlar (özellikle de kavga edenler):  Onlara “olumsuz örnek” olan, yalan söyleyen, fiziki şiddet uygulayanlar; onların varlığını, kişiliğini, özel yaşamını hiçe sayan, değer vermeyenler, bilmelidir ki; çocuklarını göndereceği pahalı okullar, ona (büyük ölçüde bırakacağı miras)  vereceği maddi değerler, onun yaşamına  (kalite manasında) hiçbir değer katmayacak, çocuğunun bir tarafı (insanı yönü) her dönem eksik kalacaktır.

Lütfen! “Çocuğumun istikbali için çırpınıyor, çalışıyorum!” gibi bahanelerle, onları ihmal ederek; görevimizi, dadıların, öğretmenlerin, okulların üzerine atarak kendimiz aldatmayalım.

Bilelim ki:

Bir çocuğun iki damla gözyaşının hiçbir karşılığı bulunmadığı gibi;

Bir çocuğun gülen gözbebeklerinin, bize sıkı sıkıya sarılmasının, bize duyduğu “ama”sız güvenin hiçbir karşılığı da yoktur.

Çocuğunuza ne verirseniz, onun misli ile geri alacağınızı bir tarafa not edebilirsiniz. Hatta elinden tutarak götürdüğünüz anaokullarının da!

İnsan, İnsani özellikleri ile insandır.

İnsan, insan ve çevresine yapacağı olumlu katkı ve göstereceği saygı oranında insandır.

Toplu katliam silahları üreten, çevreyi kirleten, insanları zehirleyenlerin, maddi başarıları onların insani taraflarını değil, hırsını ve acımasızlığına işarettir.

İnsanın tek bir görevi vardır. O da: İnsanı (çevresini) yaşatmaktır. İnsanı, çevreyi ve insani değerleri yok etmek değildir.

Eğitim: Düşünebilen Canlı Varlık’ın, insani yönünün inşasıdır.

Eğitim: Çocuğun, ailesi ile birlikte dünyayı ve yaşamı tanımasıdır.

Eğitim: Çocuğun ömrü boyunca, insanları ve çevreyi değerlendirirken kullanacağı değer ve ölçülerdir.

Eğitim: Edep, Sorumluluk, Sevgi, Şefkat, Güven kaynağımızdır.

Eğitim: İnsan olmak, Aile olmak, İyi İnsan ve İyi Vatandaş olmaktır.

Çocuğumuzun büyüdüğünde ne olmasını isteriz?

Ceviz Ağacı mı?

- Ceviz, en uzun ömürlü meyve ağaçlarının başında gelmekte olup, 1000 yıl yaşayabilmektedir.

-Kral mezarı kazılarında ortaya çıkarılan buluntular arasında 2700 yıl önce ceviz ağacından yapılmış mobilyalara rastlanmıştır.

-Ceviz, kolesterol’ ü düşürür, damarları açar, kansızlığı giderir, kalp krizi ve felç riskini düşürür, şeker hastalığına faydalıdır…strese iyi gelir, vereme karşı korur, öksürüğü keser, guatra iyi gelir, sivilce ve yaraların iyileşmesinde etkilidir, sindirim sistemine iyi gelir, kabızlığı ve ishali önler, parazitleri düşürür.(1)

Kavak Ağacı mı?

.. Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, baharla birlikte ağaçlardan polenlerin yayılmaya başladığını, polenlerin alerjik bünyeye sahip olanlar, solunum yolları rahatsızlıkları bulunanlar ile yaşlı ve çocuklarda önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Ekuklu, yaptığı açıklamada, ağaçlarda polen mevsiminin başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Yerleşim alanlarının yakınlarında kavak üretimine izin verilmiyor. Bizim hastanenin bahçesindeki kavak ağaçları da aynı gerekçeyle kesildi. Buna rağmen üretim yapanlar var. En çok poleni kavak ağacı üretiyor. Polenler nisan ve mayıs ayında ortaya çıkıyor. Yağış olmadığı zaman polenler çevreye daha fazla yayılıyor. Polenler alerjik bünyeye sahip kişilerde çok daha etki yapabiliyor. Normal insanlarda da burunda kızarıklık, nezle benzeri burun akıntısı, tıkanıklık ve öksürük gibi rahatsızlıklarla karşılaşılıyor. Akciğer hastalıkları olanlar da olumsuz etkiyi en çok hissedenler arasında yer alıyor." (2)

Ceviz Kerestesinin özellikleri:

Cevizin kerestesi orta sert ve sıkı elyafladır. Çivi, vida ve tutkalla bağlantı kurma niteliği yeterlidir. Üstün nitelikli ve estetik yönünden değerli bir mobilya ağacıdır. Ceviz tahtasının çok güzel damarları vardır. Çatlamaz, iyi cilâ tutar. Bundan dolayı da, mobilyacılık ’ta çok değerlidir. İç Mimari uygulamaların vazgeçilmez elemanlardandır.

Kavak Kerestesinin özellikleri : Kavak Sulak yerlerde yetişir. Çabuk büyürse de uzun Ömürlü değildir. Kavak kereste yoğun olarak  inşaatlarda beton kalıbı, binalarda çatı kapama malzemesi, ahşap palet ve ahşap sandık yapımında kullanılmaktadır.

Yukarıdaki tanımlara göre Ceviz Kerestesi, Nadide mobilya üretiminde; Kavak Kerestesi İnşaat inşaat ve taşıma sektöründe kullanılmaktadır.

Şimdi bu noktada:

Arife tarif gerekir mi;

Veya Arif olmayana bir açıklama?

Bunları:

Yetişkin (İş hayatında birlikte çalışan) biri kız, üçü erkek (Dört) evlat ebeveyni olarak yazdığımızı da not düşmüş olalım.

Denilen O ki: “Tecrübe ile sabittir…

 

www.canmehmet.com

Resim: Tarafımızdan hazırlanmıştır.

(1)Ceviz Ağacı ile bilgilerin alıntı kaynağı: http://www.agacnet.com/ceviz-agaci/ceviz-hakkinda-bilmediklerimiz.html

(2) Kavak Ağacı ve polenlerle ilgili olarak bakınız:  http://www.milliyet.com.tr/kavak-polenleri-sagligimizi-nasil-etkiliyor--pembenar-detay-genelsaglik-1227931/

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..