Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Eğitilmiş üretken nufus

Eğitilmiş üretken nufus
 

Tarihte nufus sayıları devletler, milletler, dinler için önemli bir güç göstergesidir. Nufus sayısının çoğunluğu tarihin uzunca dönemlerinde güçlülük olarak alğılanmıştır. Güçün insan kelle sayısıyla ölçüldüğü devirlerde üremek ve çoğalmak önemliydi. Ateşli silahların içadı, arkasından Sanayi devrimi ile nufusun güç olarak alğılanması değerini yitirmeye başlamıştır. sanayi devriminde nufus fazlalağı kapitallerin uçuz işgücü bulmasına katkı saglamıştır. Yer altı maden ocaklarındaki işçiler günlerce yeraltından çıkmadan çalışmaya meçbur kalmışlardır. Tarım ve sanayinin talebinden fazla olan nufus, haksız rekabetlere sebep olmuştur. Arz talep dengesinin saglanmış oldugü devlerde hak, hukuk kavramları ve kurumları oluşmuştur.

Günümüzde üretim araçlarının ulaşmış oldugu hızlar ve kapasiteler devasa büyüklüklere ulaşmış nufuslar üretilenleri aynı hızla tüketemez hale gelmiştir. Fabrikalar üretimlerine zaman zaman ara vererek denge kurmaya gitmekteler. Makinalaşma ve makina kapasitelerinin artması ile insana olan ihtiyaç azalmıştır. Askeri alanda da sanayiye paralel gelişmeler olmuştur. Güç olarak atlı suvari sayılarından bahseden kalmamıştır.

Günümüzde girişimcilik çok önemli hale gelmiştir. Sanayi ve tarımdaki nufus makıneleşme ile işini kaybetmeye başlamıştır. Daha az işgüçü ile daha fazla üretim ve ürün elde edilir olmuştur. bu üretim metotları ve araçları insanları üretirken degil tüketirken var saymıştır. Artık üretmek için çok sayıda insana ihtiyaç kalmamıştır. Tüketecek cok sayıda insana ihtiyaç vardır. Refaha kavuşanlar tüketenler değil üretenler olmaktadır. Hal böyle iken hala talebin üstünde nufus üretmeye ihtiyaç var mı?

Kalkınmış ülkelerin nufusu azalmaya başlamış olması o ülkelerde üretimin ve refahın azalacağını düşünmek pek saflık olur. Gelişmiş ülkelerin insanları bu dünyada adam gibi yaşamanın ne anlama geldiğini anlamış ve tadına varmıştır. Hayatındaki bu dengeyi bozacak bilim dışı hayallere kapılmayacaktır. Daha az nufusla daha cok üretim ve daha refah yaşamayı tercih edeceklerdir.

Türkiyemizde üretim ve nufus dengesini iktidarlar oluşturmalıdır. Günümüzde sayısal nufus çoğunluğuna sahip olmak liderlik ve refah göstergesi olmuş olsa idi Pakistan Bangladeş Çin Hindistan vs ülkeler buğünkü sorunlarını aşmış olurlardı.

Üretimde verimli, rekabet edebilen, refah içinde yaşayan insan olmanın tadına varan ülke olmamız için mutlaka eğitimli ve ihtiyacı kadar nufusa sahib olmalıyız. Eğitimli toplumlarda sebep sonuç ilşkileri çok iyi anlaşılır. Sürüdeki koyun olmaktansa sürünün çobanı olmak daha iyidir sanırım.

 
Toplam blog
: 30
: 706
Kayıt tarihi
: 05.08.08
 
 

1958 doğumlu İst üniversitesi mezunu. Tenis ve siyaset ilgi alanı. Belgesel tutkunu. ..