Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '13

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitim çıkmazı

Eğitim çıkmazı
 

Son zamanların en konuşulan konusu malum eğitim sistemimiz. Yıllardan bu yana bir istikrarı yakalayamamış olan sistemimiz bugünlerde de tıpkı önceki dönemlerde olduğu günü bir yap-boz malzemesi haline geldi.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse ta en baştan yani 4+4+4 sisteminden bugünlere bakmak lazım. Çünkü bugünkü dershane gündemini oluşturan faktörlere 4+4+4  le ancak ulaşabiliriz. Bilindiği üzere bu sistemin gelişiyle ya düz liseler tamamıyla kapatıldı ya da önceden başlayan anadolu liselerine dönüştürülme işlemine devam edilerek hepsi anadolu lisesi ismini aldı. Düz liseler ortadan kalktığından öğrencilere lisedeki eğitim için anadolu, fen, meslek lisesi, imam hatip okulları ve özel okullara gitme fırsatları sunuldu. Yani özetlemek gerekirse lise giriş sınavından başarısız olan öğrenci ya meslek lisesine ya imam hatip okullarına ya da özel okula gitmek zorunda kalıyor ve kalacak.

Ancak bu sistem geçen sene hiç fayda vermedi. Lise giriş sınavından başarısız olan öğrencilerin nereye yerleşeceği tam bi kaosa dönüştü. İmam hatip okullarına taleplerin çok çok artması beklenirken, düz liselerin olmaması okulların yetersiz kalmasını beraberinde getirdi. Tüm bu yaşanılanları düşünerek bugüne bakabilirsek dershanelerin neden açık lise olması istendiğini daha net anlayabiliriz. 

Kimine göre komplo teorisi kimine göre de gerçek olan, hükümetin imam hatiplilerin önünü açma isteğiyle de dershanelerin varlığı ters düşebiliyor. Lise giriş sınavından başarısız olup da imam hatipe giden bir öğrencinin, anadolu ve fen liselerine kazanarak giren bir öğrenciyi LYS ve YGS de geçme şansı mantıklı düşünürsek gerçekten az. Ayrıca dershanelerin de bu oranı düşürmedeki katkısını hükümet görmüş olacak ki bu yolu izliyor olabilir. YGS ve LYS sınavları ile ülkeye avukatı, mimarı, doktoru, mühendisi, öğretmeni seçme işleminin devamı imam hatiplilerin buralara girmesinin zor olacağını gösteriyor.

Dershanelerin kapatılıp sözde fırsat eşitliği sağlanması konusundan sonra üniversitelere giriş sisteminde de köklü bir değişiklik olacağı ve okul notlarının yerleştirmedeki katkısının artacağı günlerin geleceği kanısındayım. Çünkü ancak o şekilde imam hatiplilerin doktor, mühendis, avukat olmasının önünü açabileceklerini çok iyi biliyorlar.a

Bakalım önümüzdeki günlerde ne olacak, bu olayın bir komplo teorisi mi olduğu yoksa gerçekleşmeye gebe mi olduğunu bize zaman gösterecek.

Bloğu yazdığım tarih Kasım ayı içerisindeydi. Fakat henüz yeni yayınlanabiliyor. Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 5
: 413
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Üniversite son sınıf öğrencisiyim. Ankara'da ikamet ediyorum. ..