Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

08 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Eğitim Engeli Kırılmalıdır

En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramanlardır kadınlar. Bir çiçekle mutlu olurlar, bir tatlı söze inanırlar. Yürekten severlerse fedakardırlar. Gülümsemeleriyle dünyayı güzelleştirirler. Asabiyet yakışmaz kadına, kıza. Hırçınlık ve hırs olmamalı davranışlarında... Nazik ve nazlı yaratılmış olan kadın; her ortamda saygıyı, sevgiyi, ilgiyi, güzel olan her değeri haketmektedir. 
 
Sevgili peygamberimiz (s.a.s)  Rabbimizin buyruklarını bize duyururken, kadının hak ettiği değeri "Cennet anaların ayakları altındadır" (Nesai, Cihad, 6) diye belirtirken, erkeklere hitabende: "Kadınları dövmeyiniz. Kadınları döven  kimseler, sizin hayırlınız değildir." Ebu davud, Nikah, 42- diyerek duyurmuştur...
 
İslamda kadının önemini belirten ayet ve hadisleri öğrenmiş ve yaşamımızda uygulamış olsak ki, oluruz bir gün inşallah. Ve işte o vakit ülkemizdeki yaşam kadınıyla, erkeğiyle birlikte sevgiyle saygıyla, anlayışla daha da anlamlı yaşanır olacaktır.
 
VARLIKLARIYLA HAYATA DEĞER KATAN TÜM KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN... HER GÜNLERİNDE KUTLU, MUTLU OLSUNLAR.
 
Kadınlar insanlığın devamı için olmazsa olmazlardır. Nesillerin iyi yetişmesi kadınların bilinçlenmesi ve eğitilmesiyle mümkündür. Çocukların geleceği için anneler her konuda önder olmalıdırlar.
 
Türk kadını kendi memleketinde, milleti tarafından yıllarca ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördü. Varlıklı aileler bile erkek çocuğunun eğitilmesine önem verdi, kız çocuğunun evin dışındaki dünyayı öğrenmesini engelledi. Oysa kendine şiddet uygulayan erkekleri de yetiştiren kadınlardı ve kadınlarımız kendi eğitimine karşı çıkılmasına senelerce boyun eğdi.. İçinde bulunduğumuz zaman sürecinde bu engel aşıldı sanılsa da, tamamen ortadan kalkmadı. Hala pek çok ailede kız çocukları için "kız neticede, okusa ne olacak, okumasa, evlenip gidecek nasılsa" görüşü hakim. Oysa eğitimin önemi asıl o zaman başlıyor. Kız çocuğu okuyup gidince evinin idaresini üstlenecek, çocuklarının ilk öğretmenliğini yapacak, yavrularını topluma layık şekilde, vatan sevgisi Allah korkusu içinde büyütecek, yüzleri nurlu insanlar anaların elinde şekillenecek...
 
Kadının eğitimi çalışıp para kazanmak için değil, asıl nesillerin yetişmesinde gereklidir...
 
Kendisi eğitimsiz olunca kadın; evinin, ailesinin idaresini ve çocuk yetiştirmeyi anneden gördüğünce yapıyor, o gördüğü de malum  çoğumuzca cahil şekilde oluyor. Dolayısıyla yanlışlar zinciri birbirine ulanıyor. Kadının bir de mutsuz evlilik yaptığını düşünün, zora düşmüşlüğünde eğitim yoksunluğundan layıkıyla çalışma ortamı da bulamıyor. Bu durumda ya mutsuzluğa boyun eğiyor, ya da daha büyük acıların, yanlışların içinde buluyor kendini. 
 
Oysa Türkiye'nin geleceği bilinçli aydın erkekler kadar, bilgili donanımlı kadınlarımızın çoğalmasıyla mümküntür. Özellikle kadınlarımızın eğitimine çok büyük önem vermeliyiz. Çünkü bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olan her erkeğin arkasında, yanında; anası, bacısı, karısı, kızı bulunuyor. 
Kadınlarımızın eğitimine önem vermediğimiz sürece, Türk kadınının çıtası yükselmediği sürece Türkiye'de yükselmez, ilerlemez. Ben, gazeteci Ayfer AYTAÇ olarak her gün halkın içindeyim, her koşulda kadınların arasındayım. İzlenimlerime göre, görüyorum ki kadınlarımız çok zekiler, sadece eğitimden yoksunlar. Birileri onların gözünü açmasını istememiş, istemiyorlarda. 
 
Ben her gördüğüm kadına, kıza iyi bir eğitime yönelik birlik beraberlik çağrısı yapıyorum. cesaret gösterip "tamam" diyemiyorlar. Ben bu cesaretsizliği de eğitimsizliğe bağlıyorum. Ve çağrımı bir kez daha buradan tekrarlıyorum. "Türk kadını tüketime çekildiği, üretimden ve eğitimden uzaklaştırıldığı sürece kalkınmamız olmaz. Olamaz! Gelin birlik beraberlik içinde olalım. Eğitim öğrenimde engelleri kıralım. Bize yüce Allah tarafından bahşedilmiş olan haklarımızın bilincine varalım. Şu geçici dünya hayatımızda kadın, erkek birlikte huzur bulalım inşallah... Ayfer AYTAÇ- ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..