Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Egitim herkese

Egitim herkese
 

"Bilmemek ayip degil, ogrenmemek ayip" ne guzel bir deyim. Bugun artik elimizdeki imkanlara baktigimizda, en ucra koselerde bile, kutuphaneler ve internetin olmasi ogrenmeyi cok kolaylastirmakta. Elbette bu bilgi yiginlari icerisinden, ise yarayacaklari ve gercekleri yansitanlari siyirip cikarmakda kolay bir is degil. Ancak imkansiz da degil. Cagimizda bir insan ilerlemeyip, ayni kaliyorsa artik bu O'nun ayibi sayilmalidir.

Gelelim asil konumuza "Sorumluluk" nedir, ne ise yarar ve nasil ogrenilir.

Cocuga sadece "cocuk" olarak bakmamak lazim, O once bir insan, yasindan dolayi ihtiyaclari fazla ve yetenekleri kisitli olsa bile. Insan olarak, icinde her turlu duyguyu yasamakta ve tahmin etmedigimiz kadar bilgi barindirmakta.

Cocugun bilgi kayitlari her ne kadar rahimde basliyorsa da, biz dogum anindan baslayalim. Cocugun ilk ihtiyaclari yemek, korunma ve hafiza gelistiren davranislardir (bu cok genis bir konu, ayrica ele alinabilir). Ilk uc sene cocugun kisiliginin temellerinin atildigi yillardir. Bilerek ya da bilmeyerek yaptiginiz, dusundugunuz, dile getirdiginiz ve hissettiginiz olaylar, cocugu asiri derecede etkileyecektir. Ne varki cocuk anne ve babaya muhtac olarak dogsa bile, "O" kendi basina var olan bir insandir. O nu sevip etkileyebilir ama istediginiz seklide veremezsiniz. O bir oyuncak degil, sizin icinde gelmedi dunyaya, bunu kabul edin ve daha bebek ken bile O nun bir kisiligi oldugunu ve buna da saygi duyulmasi gerektigini unutmayin. O na insan muamelesi yapin :)

Hayat bir alis verisdir. Demek istedigim ticaret degil, insan iliskileridir. Almayi ve vermeyi ogrenmemiz gerekmektedir. Almadan vermek yaradana mahsustur. Bu alis veris her konuda gecerlidir: Sevgi, saygi ve budan dogan tum davranislar bir alis veris cercevesinde yasanir.

Once hayattaki yerimizi ogrenmekle ise baslamaliyiz. Bizim ve cocugun kimle, nerde, nasil yasadigi onemli bir veridir bu konuda. Her sahis (cocuk veya buyuk) bir bina gibi yukselecektir, hayatta istigal ettigi ana-baba ocagindan temellerini alacak ve uzerine inanilmaz, muhtesem yapilar yukseltecektir (tabi imkan verilirse)!! Imkan ise once sevgi ve sahsina saygi, sonra maddi ihtiyaclari (yeme-icme, giyim) ve yer (cocugun kendine ait kucukde olsabir yeri olmali - bu bir yatak dan ibaret de olabilir).

Sonra bildiklerimiz, bunlarin bir listesini cikarabiliriz. Bundan sonra, eksiklerimizi ve ogrenmek istediklerimizi daha net bir sekilde gorebiliriz.. Bize yeni hedefler edinmek icin bildiklerimiz yol gosterici olacaktir. Gelistirmek istedigimiz yada uzerinde calisilmasi gereken yanimiz bu sekilde ortaya cikacaktir. Ustelik birseyler ogrenmis, ogrenebilmis bir kisi, yeniden ogrenmek ve gelismek icin gereken gucude burdan alacaktir.

"Olmak" nedir? Olmak hayattaki kendi yerini tam olarak mesgul etmektir. Kendi alanini bilip, sinirlarini koymaktir. Ancak bu sekilde digerinin sinirini bilir ve ona gore yasariz.

Sevmek nedir? Sevmek, digerine O'nu degistirmeye calismadan, kendi iyi niyetlerini vermek ve ozgur birakmaktir. Bu sekilde sevdigimizde bagimsiz "kendi" olabilecektir.

Evebeynin gorevi egitmek, korumak ve ornek olmaktir.

Suclu degil, sorumlu olmak gerekiyor. Hatalar, yanlislar nedir ki, ogrenen, gelisen bir insanin hayatinda? Olsa olsa birer ayna gorevi gorurler, yolumuzu sasirdigimizi ve duzeltmemiz gerektiginde ortaya cikarlar. Onlar yolumuzda birer basamaktir. Bazen tekrar tekrar ciksakda ayni basamaga, sonunda hayat zaten zornan bile olsa ogretir, degistirir yolumuzu.

Cocugun disipline ve cezaya ihtiyaci vardir. Bunlarla sinirlarini bilir. Ne yapip yapmayacagini ogrenir. Cezalari hafif tutun ve asla korkutmayin cocugu "terk etme yada sevmeme" gibi ya da en kotusu "asagilayici ve hakret iceren" kisiligi etkileyebilecek sozlerle. Aslinda ceza hata ile esit oranda tutulmali ve cocugun yasina gore olmali. Uc yasina kadar ses tonunun yukselmesi yeterli olacaktir zira aciklamalarimizi anlama kapasitesi henuz gelismemistir. 3 den ergenlik cagina kadar olan donemde cok daha aciklayici ve uyarici olmak etkili bir gelisme saglayacaktir. Disiplin ise daha bebek iken verilmeye baslanmasi gereken kurallardir. Cocugun duzenli bir hayata ihtiyaci vardir. Aile buna dikkat etmek zorundadir. Herseyin bir zamani ve yeri vardir lafi bosuna denmemistir. Oyun, uyku ve yemek saatleri duzenli olmalidir.

Kisaca cocuk aslinda bir nehirdir, bize dusen gorev, onun yolunu acmasina, bulmasina yardimci olmaktir. O nun sagligina dikkat ederek, iltifat ve ilgimizle guven veririz. Cocugu severek, kendini sevmesine zemin yaratiriz. Kendini seven insan, digerlerinden bagimsiz olabilen insandir. Ozgur insan, kendi sorumlulugunu yuklenebilen kisidir. Kendine zaman ayirir, ogrenmeyi bilir, kendini gelistirir ve hedefleri vardir. Hedefleri olan kisi, zamanini iyi degerlendirir. Zamani kullanmayi ogrenen birey kendi dahil herkese, topluma faydali biri demektir.

Umarim bir fayda sizde bulursunuz!

Sevgiler

 
Toplam blog
: 10
: 467
Kayıt tarihi
: 29.10.09
 
 

Gelse de dünya üstüme, şaşmam doğru bildiğimden, savunurum. Kalabalıklar döndüremezler beni yolumdan..