Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '16

     
    Kategori
    Eğitim
     

    Eğitim sistemi ve öğrenememek

    Eğitim sistemi ve öğrenememek
     

    Eğitim sistemi tamamen rekabet üzerine kurulmuştur.


    Eğitim sisteminin yanlışlığı günümüzde kendini her yerde belli etmektedir.

    Çocuklar henüz birinci sınıftan itibaren kendilerine çizilmiş olan tek bir yol doğrultusunda ilerlemeye zorlanmaktadır. Eğitim sisteminin tüm dünyada özünü teşkil eden rekabet ve getirdiği hisler doğrultusunda öğrenmek eylemi geriye atılmakta, aslına bakılırsa hiçbir şekilde itibar görmemektedir. Okul yaşantısı boyunca süregelen ve tamamen yanlış olan uygulamalar neticesinde insanlar diploma almaya, ellerine sertifika geçirmeye yönelik olarak hareket etmekte ve bunun doğrultusunda “ezberle-geç” düzeninden vazgeçmemektedir. Bunun verdiği yıkımlar neticesinde insanlar, sadece ve sadece rekabete dayalı olan ve kurşun geçirmez zırhlarla donatılan bu sistemde, hiçbir şey öğrenememektedirler.

    Bununla birlikte çocukların içine sıkıştığı bürokrasi çemberi bireylerin psikolojisinde önemli ölçüde kötü izler bırakmaktadırlar. Günümüzde çocukların okul içerisinde geçirdiği süre günde 6 ile 10 saat arasıdır. Bu durumda neredeyse evlerinde geçirdikleri vakitten daha fazla kaldıkları bu kurumda aynı şekilde rahatsızlığın verdiği baygınlıkla yapılan davranışlar hem toplumu zedelemekte, hem de öğrenimi engellemektedir. Eğitimin bürokratik bir kurum olmaktan çıkarılıp aynı şekilde siyaseten de dokunulmaz olması gerekmektedir.

    Eğitim, bir meslek sahibi olmak için aşılması gereken bir engel durumuna indirgenmektedir. Bunun neticesinde insanların istedikleri dallarda, istedikleri eğitimi görmesi gerekliliğinin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Nitekim öğrenciler okullarda aldıkları kalitesiz eğitimle beraber kendini geliştirme isteklerini de okulun getirdiği eksiler dolayısıyla başaramamaktadır. 6-7 yaşlarında başlayan sınav maratonları öğrencilerin kendilerini geliştirmelerinin ve bir şeyler öğrenmelerinin önünde büyük bir engeldir. Nihayetinde sınav sisteminin tamamen yanlış olduğunu da kavramamız gerekmektedir, öyle ki günümüzde öğrencilerin ezici çoğunluğu sınavlarını ezberlere dayalı olarak geçmekte ve konuyu kavrayamadıklarından dolayı da kısa sürede unutmaktadırlar. Oysaki eğitim sistemi sağlam temellere oturtulursa ve okul kurumunun tekeli haline getirilmezse insanların çok daha şey öğreneceği ve dünyaya katkıda bulunacağı aşikârdır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 196
    Kayıt tarihi
    : 21.06.16
     
     

    Yazar, düşünür, felsefeye ilgi duyan, sosyoloji meraklısı bir öğrenci. ..