Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '08

 
Kategori
Güncel
 

Eğitim ve öğretim

OKUL ZAMANI

Eylül ayı gelince gerek ilköğretim gerekse lise ve Eylül ayına müteakip ay Ekim ayında da üniversitelerimiz; açılıyor. Tatil bitti.. Ders başına geçme vakti gelip çattı. Cıvıl cıvıl çocuklar, eskilerin önlük, şimdilerin "forma" dediği okul kıyafetlerini giydiler.

Eylül denince de aklımıza ilk gelen sonbahar ve okulların açılışı. Genç nüfuslu Türkiye'nin genç insanları bu öğretim döneminde de, kitap parasını denkleştiremeyen ailelerin kaygılarıyla, eski formalarıyla okula başladı. Çok öğrenci okul kitaplarını eski kitapçıların okunmuş kitaplarından seçti ve çoğunun eski kitapçılardan bile alabilecek parası yok! İlköğretimin zorunlu hale gelmesi, zorunlu eğitimi destekledik ama; parasız eğitimi nasıl halledeceğimizi bilemeden(?)kaldı ki, ekonominin düze çıkmasını beklediğimiz bu günler de Ankara'da bir telaştır gidiyor... Bir oy telaşı ki, milli eğitimi görecek hali olmayan hükümetin, elli bine yakın öğretmen açığından haberi yok!

Eğitim Fakültesi çıkışlıların bile sınavla öğretmen olarak atandığı ve sınav barajına takılıp, bir-iki yıl atama beklediğini hepimiz biliyoruz. Çocuklar öğretmen beklerken, dört yıllık üniversitelerin konusunda diploma almış, üstelik öğretmenlik formasyonu almış öğretmen adaylarının bu hevesleri kursaklarında kaldı. Bir bakıma doğrusu da buydu ama neye göre doğruydu.

İşsizliğin diz boyunda olduğu üniversiteli işsizler ordusunu yarı yarıya azaltıp, öğretmen açığını bir nebze kapatmak için doğruydu formasyonlu eğitmen. Kaldı ki yakın geçmişe bir göz atarsak yetmiş-dokuz-seksen yıllarındaki hızlı, jet öğretmenlerin bu günlerde emekli olduğu hatırlar ve hayıflanırız. Çünkü ve çünkü bir öğretmenin dört-beş ayda yetişmeyeceği, bundan mütevellit de dört-beş aylık eğitim almış ve de bu yetersiz eğitimle devlet tarafından kendisine eğitimci sıfatı verilmiş öğretmenlerin yetiştireceği öğrencilerden ne bekleyebiliriz!

Bu yol ve gitgide zorlaştırılan yüksek öğretim programlarına giren, özellikle de öğretmen olmak isteyen gençlere öğretmenlik yolu oldukça uzun bir tahsil hayatından sonra olabiliyor. Eğitim Enstütüleri beş yıla çıkmış ve geleceğin gençlerini yetiştirecek öğrenciler, alınlarının hakkı ile insan yetiştiren kutsal mesleği uzun yıllar kavrayarak; yerine getirecek.

Yeni öğretmen adayı öğrenciler ve dört yıllık fakülte çıkışlı öğretmenlere başarılar dilerken onların öğrencilerinin ülkemizin geleceği olduğunu hatırlatır, aydınlık yarınlar dilerim. Tüm öğrenci ve öğretmenlere kolay gele...

 
Toplam blog
: 24
: 579
Kayıt tarihi
: 05.10.08
 
 

İşletrme  ve sosyoloji okudu, halen Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi Yüksek Lisans  öğrencisidi..