Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '13

 
Kategori
Anılar
 

Eğitimci Necip. P. Alpan'ı anıyoruz

Eğitimci Necip. P. Alpan'ı anıyoruz
 

Eğitimci yazar Necip. P. Alpan Mezarı başında anılıyor.


Eğitimci şair ve yazar Necip P. Alpan aramızdan ayrılalı koca on yıl oldu. Günler ne kadar da çapuk geçiyor. O’nu 4 Şubat 2003 yılında öbür aleme  bir soğuk kış gününde uğurlamıştık. Ölümünden beş altı ay önce bana gönderdiği bir mektubumda:”Kadir Hocam, hastalığım devam ediyor, halen İzmir’değiz, lakin  ölürsem beni  Söke’de topağa veriniz, Söke’de kalmak istiyorum.” İşte onun vasiyeti  üzerine Söke / Granta ‘da Tuntaşlar Aile Mezarlığında  05 Şubat 2003 günü toprağa verdik.

Eğitimci yazar Necip Alpan daha önce Ankara’da oturuyorlardı. Onunla zaman zaman haberleşir ve her Ankara’ya gittiğimde görüşüyorduk. Babacan bir insandı, evinde çayı, kahvesi içilir, konuksever bir insandı...

Bana Ankara'dan gönderdiği  13.02. 2001 tarihli elyazısıya yazdığı mektubunda şunları yazıyordu:

“ Aziz dost A.Kadir Güler, mektubunu aldım, ilginize sonsuz teşekkürler. Sıcaklardan bunaldık, nasıl yazayım? Bir Eylül’den ( 2001 ), itibaren size daha yakın geliyoruz. 38 yıldan beri oturduğumuz Ankara’da ki evimizi terk ediyoruz. Bilmem yeni hayat nasıl olacak, zaman neyi gösterecek? Oğlumun çocukları, torunlarım ve  kardeşlerimin çocukları İzmir’deler. İnşallah sonumuz daha  hayırlı olacaktır diye düşünüyoruz...

İzmir’de görüşmek üzere selam ve sevgilerimizle gözlerinizden öpüyoruz. Şen ve esen kalınız … “ diye mektubunu imzalamışlardı.

Alpanlar İzmir’e geldikten sonra bir iki kez görüşmiz oldu… Lakin araştırmaya dayalı daktilo ile özenle yazılar yazıp bana gönderiyordu, bu yazıları Yeni Söke gazetesinde   yayımlanıyordum… Yazıları çıkınca hemen ona gönderiyordum. Dostluğumuz vefat edene kadar devam etti… Onu asla unutmayacağım… Anılarıyla her zaman gönlümüzde yaşayacaktır..

Necip P. Alpan, Güney Arnavutluk’ta Ergiri’nin “Zhulat” köyünde 1920’de doğdu. 1935’de Söke’de ilkokulu, 1938’de Aydın Ortaokulu’nu 1942 ‘de İstanbul Erkek Öğretmen Okulunu bitirdi. Daha sonra vatani görevini Mersin ve Adana’da yedek subay olarak tamamladı ( 1945 ). Üç Yıl köyde ve iki yıl da Söke’de ilkokul öğretmenliği görevini yaptıktan sonra 1950-1952 ‘de  Ankara’da  Gazi Üniversitesi’nde Pedagöji  Bölümü’nde  öğrenimini tamamladı. Kastamonu ve  Gölköy Öğretmen Okulu’nda Pedagoji öğretmenliği yaptı.

Daha sonra İzmir’e İlk öğretim müfettişliğine atandı. 1957-1958 yıllında Paris’te mesleki incelemelerde bulundu.Yurda döndükten sonra 1963 yılına kadar İzmir’de İlköğretim müfettişi olarak  çalıştı. 1963 yılında sonra Ankara’ya atandı... Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi’nde Program Geliştirme Müşavirliğine getirilmiş ve nihayet 1977 yılında emekliye ayrılmıştır.  Necip  P. ALPAN,  bu süre içinde Basın, yayın uzmanı, Basın, Enformasyon müdürü, olarakta önemli görevlerde bulunmuştur.Gazi Üniversitesinde Eğitim Psiolojisi, Sosyoloji ve Ölçme, Değerlendirme gibi alanlarda okutman olarak dersler okumuştur.

Necip P. Alpan mesleğinin yanı sıra sanatla, edebiyatla ve özellikle halk edebiyatıyla  araştırmalar kaleme almıştır. 1936 yılında Resimli Ay, Dergisinde Türk Devrimi şiiri ile basın yaşamına giren Necip Alpan Yeni Asır, Yen  İstanbul, Meydan, Yeni Tanin, Zafer,Barış, Tasvir, Yeni Söke ve Söke Ekspres  gibi  gazetelerde ve İmbat, Yeni Öğretmen, Yeni Okul, Eğitim Hareketleri Alanı, Kemalizim, Hedef  ve Türk Folkloru Araştırmaları  gibi dergilerde sanat ve kültür çalışmalarını sürdürmüştür. 1962-1963 yılında  İzmir’de  Öğretmen Dergisini çıkarmıştır. Bunlardan başka İç politika ve dışpolitika gibi konularda inceleme ve araşırmalar yapmış bunların bir kısmını  Arnavutça olarakta dış basında yayımlamıştır.Yunus Emre’nin Hayatı ve düşünceleri konusunda Türkçe –Arnavutça yazılmış bir eseri vardır. Son zamanlarda TRT’de Türkçe - Arnavutça olarak haberler ve yorumlar da yapıyordu. KİM KİMDİR ? ANSİKLOPEDİ’de yer almıştır.

Necip P. Alpan  Amerika ve Avrupa ülkelerini gezmiş bulunan bir eğitimci yazardır. Boston’da çıkan DİELLE ( The Sun ) ve LİRİA ( Libertiy )  gibi basın organlarında özellikle Kıbrıs sorununu ve Türkiye’yi tanıtan  yazılar kaleme almıştır. Türk Dil Kurumu, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu  üyesi ve merkezi Paris’te bulunan Ligue İnternationale derneklerde üye olup Türkiye’yi temsil etmiştir. Söke’de  bir okul yapan ( Nebahat Alpan İlköğretim Okulu ), Nebahat Alpan’ın eşidir. Adı geçen okul 1996 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Prof.Dr. olarak uzun yıllar Amerika’da görev yapan  Erkan Alpan adında bir evladı vardır.

Sevgili eğitimci ve yazar değerli insan Necip P. Alpan’ın vefatının 10.yılında saygıyla ve rahmetle anıyor, başta ALPAN  ailesi olmak üzere  tüm dost ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Mekânı cennet olsun.( 1 )

---------------------------------------------

Not: Sevgili Necip .P. Alpan Hocamız, 08  Mayıs 2013 Çarşamba günü saat 12,30'da Söke / Granta mezarlığında dualarla anılacaktı. Eşi ve çocukları  İzlmir'den geleceklerdi.Sonradan  bize gelen bir telefonla  değerli eşi Nebaha  Alpan  öğretmenimizin  hasta olduğunu söylediler. Bu  anma  programı da iptal oldu. Sevgili annemiz , öğretmenimiz Nebahat  Alpan Hanıma da Allah'tan  acil şifalar  diliyoruz.

***

1-  Sökeli  Şair  ve Yazarları - Güldeste / Abdülkadir Güler - Ankara 1998.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..