Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '09

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimde internet ve internet kafeleri…

Eğitimde internetin sağladığı yararları küçümseyemezsiniz. İş yerinizden, evinizden, okuldan veya yolculukta, anında çok sayıda araştırma kaynaklarına yönelme, bilgiye süratle ulaşmadaki kolaylık, bilginin dünyaca paylaşılması, hedef kitlelerin sayısal çoğunluğu, bireylerin kendi kendilerini eğitmelerindeki fırsatlar hep internet sayesindedir.

Bankalara gitmeden ödeme işlemlerinizi bir tıkla halletmeniz, dünyada olup bitenleri, haberleri ve iletilerinizi anında okumanız, uçak veya otobüs biletinizi koltuğunuzda otururken almanız, hele 3G’li “görüntülü konuşmalarınız” olmayacaktı, internet olmasa…

Okullarımızda” ve “Halk Kütüphaneleri”nde internetten – kontrollü olarak – yararlanılması için, kütüphanelerde bilgisayarların bulunduğu salonlar ve okullarda da “bilgisayar derslikleri” veya “Teknoloji sınıfları” açılmıştır. İlköğretim 3.sınıftan itibaren küçük öğrencilerin bilgisayarlarla tanışması, uyum sağlaması ne güzel. Ancak, bunlarında bir program dahilinde açık tutulması gerekir. Denetimlerde rastladık. “Aman bozulmasın!“ düşüncesiyle, öğrencilerin istifadesine sunulmayıp, “modası geçmiş” teknolojik ömrünü çoktan tüketmiş “gıcır gıcır” bilgisayarların kilit altında bulundurulmasının hiçbir yararı yoktur.


Eğitimde interneti kullanmanın amacı, öğrencilerin “araştırarak öğrenme”lerini sağlamak olmalıdır. Yoksa verilen ev ödevlerini internetten hiçbir emek harcamadan “kopyala-yapıştır” yoluyla çıktı alarak “hazır ödev” yapmak işin kolayına gitmektir. Önemli olan öğrencilere internetten nasıl yararlanılacağının öğretilmesidir.

Evde veya okulda çocukların internet kullanımları kontrollü olmalı, yasaklanan sitelere girmeleri önlenmelidir. Ama mantar gibi türeyen, saat üzerinden (kiralama sistemi ile çalışan) ve bir sektör haline gelen “internet kafeler” için durum başkadır.

Bu kafeler –bilgisayar ve internet bağlantısı olmayan - kişilerin teknolojiden yararlanmalarında önemli bir işlev görürken, öte yandan gençlerde internet yoluyla sanal alemde değişken kimliklerle “chat (sohbet) yapma”, ailesinden uzaklaşma, kumar oynama, uyuşturucu veya uyarıcı madde temini, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı ve suç işleme gibi pek çok toplumsal sapma göstermelerine de neden olabilmektedir.

Bu nedenle, bu yerlerin sık aralıklarla – yönetmeliklerine uygun şekilde- ilgililerce sürekli kontrollerinin yapılması gençlerin sağlıklı yetişmeleri için çok önemlidir. Yoksa bu iş sadece uyarı levhaları asmakla olmaz.

İnternet kafelere daha çok kimler gitmektedir ? Anne - baba ile duygusal bağları zayıf, aile içinde kendilerini değerli hissetmeyen, okul başarısı düşük çocuklar ve gençlerin, kütüphane veya spor salonu yerine internet kafelere gitme olasılığı yüksektir. Aslında bu önemli bir aile sorunudur.

Bilgisayar kullanmayı bilmeyen çoğu anne - baba, derslerine yardımcı olacağı düşüncesiyle, çocuğunun internet kafelere gitmesine ses çıkarmamaktadır. En azından, çocuklarının orada neler yaptıklarını kontrol etmelidirler.

“Eğitim ailede başlar, okulda devam eder”. Ne dersiniz ?

Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..