Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '16

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimde öğretmen veli ilişkileri

Eğitimde öğretmen veli ilişkileri
 

Etkili ve nitelikli bir eğitim sistemindeöğretmen veli ilişkileri önemli bir yer tutmalıdır, öğrencinin eğitimi üzerinde olumlu yansımaları olur. Öğretmenin öğrencide olumlu ve kalıcı davranış kazandırmada aile ile ortak bir anlayış içinde hareket edilmesi gerekir. Aileyi eğitim sürecine katan öğretmen öğrencinin başarısını artırır. Öğretmen veli iş birliği, öğretmenin işini kolaylaştırdığı gibi öğrenciden istenen olumlu davranış değişikliğinin kalıcı olmasını sağlar.

Öğretmenler anne ve babalara çocukları üzerinde sorumlulukları olduğunu , bundan kaçamayacağını, eğitim sürecinde onların eğitiminde ortak hareket etme gereğini anlatmalıdır.Öğretmenler tarafından  Anne ve babalara okuldaki eğitim sürecini çocuklarıyla paylaşmaları gerektiğini her fırsatta vurgulamalıdır. Görevi öğrenciyi eğitmek olan öğretmenlerin hedefi aynı zamanda öğrencinin ailesi olmalıdır. Öğretmen veli ilişkisi öğretmenin işini kolaylaştırdığı gibi öğrencideki olumlu davranışların kalıcı olmasını da sağlar. Çünkü öğrencilerin davranışlarının değişmesinde ve olgunluk kazanmasında aile eğitimi, okulda verilen eğitimden daha önemli yer tutmaktadır. Öğretmenler öğrenci velisi ile iletişimde veliyi  kendinden uzaklaştıracak sözlerden sakınmalıdır, veliler çocukları hakkında ??Yaramaz?? ??tembel?? ??Çalışmıyor?? vs.. gibi sözler öğretmen veli ilişkisinin kopmasına neden olur, bu durum öğretmenin öğretim hedefine ulaşmasını zorlaştırır. Geleneksel veli öğretmen ilişkisinden ve şikâyet söyleminden uzaklaşarak, işbirliğine dayalı ortak bir anlayışın uygulanması ilkesiyle hareket edilmelidir. Sorunların çözümünde sonuç odaklı bir yaklaşım sergilenmeli, Başarıya ancak birlikte ulaşılabileceği yaklaşımı içinde olunmalıdır. Ortak bir anlayıştan kasıt öğrencinin öğrenim süresince olumlu davranış kazanması, öğrenmeye karşı ilgi ve isteğinin artması sosyal hayatına katkıları konularında bir bilincin oluşmasını sağlamaktır. Öğretmen veli iletişimi, velinin çocuğunu iyi tanıması, çocuğunun olumlu ve olumsuz davranışları hakkında bilgi sahibi olması açısından önemlidir. Bu iletişimi kendi yararına olduğunu gören öğrenci, kendindeki değişiminde farkına varacak, sağladığıprestijle daha iyi olmaya gayret edecektir. Bu iş birliği aynı zamanda aile bağlarını da güçlendirecektir. Aile bağları güçlenen birey hayta daha güçlü bakacak, zorlukların üstesinden gelip, zor durumlardan çıkmasını bilecek, bunalıma düşmeyecektir. Aynı zamanda Ailesinide sahiplenecektir. Bu olumlu ilişkinin bir parçası olan öğretmende kendine prestij sağlamanın onurunu duyarak, mesleki anlamda doyum sağlayacaktır. Öğretmen veli ilişkisinin olumlu yönde gören öğrenci kendini daha değerli hissedecek, kendine değer verildiğini gören öğrenci de sorumluluk hissi uyanacak, bu durum başarma duygusunu tetikleyecektir.

Özetle; Aileler, öğretmenlerine ve karşı kendilerini hesap verebilir olarak görebilmelilerdir. Öğretmenleri ve okul yönetimi ile sürekli bir ilişki düzeni kuran aileler, öğrencilerinin daha başarılı olmalarını sağlayabilecektir. Ailelerin öğretmenlerle iletişimi sürekli olmalıdır. Ailelerin öğretmenlerle olan ilişkileri öğrencilerin daha iyi öğrenme düzeyi yakalamalarına ve akademik gelişmelerine olumlu katkılar sağlar.  Sağlıklı bir bireyin yetişmesi ailelerin öğretmenlerle davranış tutarlılığı içinde olmasına bağlıdır. Nitelikli eğitimde öğretmen veli iletişimi önemlidir , çocuklarının eğitime olumlu yansımaları hissedilir.   Ayhan ŞİMŞEK/Eğitim yöneticisi

 
Toplam blog
: 33
: 490
Kayıt tarihi
: 09.05.16
 
 

Eğitim ensitüsünü bitirdim, Fen bilgisi öğretmenliği yaptım, Türkiyenin bir çok yerinde ve okulun..