Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '13

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitimde yaratıcı dramanın sihri

Günümüzde örgün eğitim kurumları çocuğumuzun bilgi düzeyinin azami seviyede arttırılması amacıyla müfredatlarını düzenlemektedir. Okul eğitiminde genellikle çocuğun sol beynine yatırım yapılır. Oysaki artık  birçok uzman  ve araştırmacı tarafından kabul edildiği üzere sağ ve sol beyin dengesi başarıda en büyük etkendir. Birçok  ebeveyn okul çağındaki çocuklarının bir bilgisayar misali bilgi ile yüklenmesine öncelik vererek sağ beyini geliştirici faaliyetlere aynı enerji , zaman ve para harcamamayı tercih ederler. Onun yerine özel ders hocaları , etüt merkezleri veya ekstra ingilizce dersleri ile mümkün olduğunca çok şey öğrenmesi sağlanır. Bir süre sonra çocuklarda duygusal patlamalar meydana gelmeye başlar, dikkat eksikliği, ifade bozukluğu, sinir buhranları bunun sonucudur. Halbuki ebeveynler bu derslerin yanısıra  çocuğun sağ beynine (duyguları yönetir)  de yatırım yaptıklarında başarı seviyesinin kat kat artmasının yanında , duygu yönetimi ve ifade yeteneğinin de büyük ölçüde gelişebileceğinden emin olabilirler. Ben öğrenci koçu olarak öğrencilerimin ailelerine özellikle büyük sınavlar döneminde çocuklarını sanat, spor ve bunun gibi sağ beyini geliştirecek faaliyetlerden mahrum etmemelerini rica ediyorum.  Yaratıcı drama tam da bu amaca yönelik kalıcı ve sihirli etkiler yaratan bir etkinliktir. İçinde dans, tiyatro, resim, edebiyat müzik  gibi bir çok sanatı barındırır.

Yaratıcı drama sanıldığı gibi tiyatro oyunculuğu eğitimi değildir. Çocuğun ifade gücü, iletişim yeteneği, dikkat ve algılama yeteneneğini arttirirken her türlü utangaçlık, çekingenlik ve özgüven sorununu yenmesine yardımcı olan harika bir araçtır.  Dramanın  çocuklarımızın bazı zor dönemlerini kalıcı bir şekilde aşmasında da çok büyük rolü vardır.

Drama oyun yoluyla çocuğun bazı soyut kavramları somutlaştırmasını ve daha iyi kavramasını sağlar. Örgün eğitim sistemini alttan destekleyen yardımcı bir etkinliktir.  Çocukların hayal gücünü geliştirir ve zenginleştirir, yaratıcılıklarını  ve estetik duygularını arttırır. Kendi iç dengesini kurmasının yanında sosyal gelişimini de hızlandırır. Çocuğumuzun iletişim yeteneğini ve empati gücünü arttırır . Üstelik de çocuğunuz tüm bunları kazanırken aynı zamanda eğlenir, mutlu olur ve enerjisini boşaltır.  Yaratıcı drama bir çok sorunun çözümünde harika bir yardımcıdır. Yaratıcı drama derslerine sadece haftada 2 saatini ayırdığınızda çocuğunuzdaki değişime inanamazsınız. Kendim de kızlarıma yaratıcı drama eğitimi aldırmış bir anne olarak çok büyük etkilerini gördüm. Küçük kızım 8 yaşında, büyük kızım ise 16 yaşındaydı. İkisi de şu anda bir çok  sorunlarını kendileri çözebilecek durumdalar. Üstelik küçük kızıma yaratıcı dramayı değerli bir uzman psikolog önermişti.

Dramanın faydaları anlatmakla bitmez. Şimdilerde sadece çocuklar değil, büyükler, hatta işadamları ve yöneticiler bile bu eğitimleri almaya başladılar. Çünkü onlar da artık etkili liderlik için  IQ (Intellectual Quotient) nun yeterli olmadığını EQ (Emotional Quotient)  nun da aynı oranda geliştirilmesi gerektiği bilincine varıyorlar. Yaratıcı dramanın sihrini sadece çocukların değil büyüklerin de deneyimlemesini tavsiye ederim.

 

Buket Özen

 
Toplam blog
: 20
: 1259
Kayıt tarihi
: 03.02.11
 
 

Profesyonel Koç ve NLP Eğitmeni Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun ..