Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '07

 
Kategori
Sinema
 

Eğlenceli & komik: "Tatil"

Eğlenceli & komik: "Tatil"
 

İnsan yorulur bazen. Beyaz bir yelkenliye atlayıp, uzaklaşmak ister her şeyden...

Yaşanan ikiyüzlü ilişkiler ve nefes aldırmayan yoğun iş temposu, insanın kendi benliğinin ülkesine yabancılaşmasına neden olur.

Bazen uzaklaşmak iyidir. Böylece hem yaşamınızı uzaktan görme, hem kendinizle baş başa kalma, hem de yeniden başlamak için güç toplama şansınız olur.

Gece samanyolunun kucağında uyur, siz bir başınıza onun uykusunu izlerken, hayatın neredeyse unuttuğunuz, bambaşka güzelliklei olduğunu hatırlarsınız birden.

Sabah gazetelerinden, her akşam ana haberlerdeki onlarca kötü olaydan uzaklaşıp, kendinizle baş başa kalır, kendinizi yeniden tanırsınız.

Mutluluk ve huzur bir buse kondurur yanağınıza.

işte o an farkederiz ki, Kaf dağının ardında aradığımız şey, benliğimizle işlerimiz arasına koyduğumuz dağın ardında saklı.

Anlarız ki, yanıbaşımızdadır huzur.

Bazen bunu anlamak içni bir tatile çıkmak gerekir.

Tıpkı başrollerini Kate Winslet, Jack Black, Jude Law ve Kate Winslet'in paylaştığım "Tatil" ( The Holdiay ) filminde olduğpu gibi...

Aslında film, daha önce defalarca denenmiş bir ev değiştirme oyunuyla başlıyor.

Aşk hayatlarını bir türlü yola koyamamış, erkeklerle başı dertte olan iki kadın, Amanda ve Iris... Bir Los Angelesta, diğeri İngiltere'nin sakin bir kasabasında yaşayan bu iki kadını, yaşadıkları sıkıntılardan kurtarmak için kader devreye giriyor.

Bir internet sitesinde karşılaşarak, tatillerini ev değişimi yaparak geçirmeye karar veriyorlar.

Tek istedikleri biraz yalnız kalmak, kafalarını toplamak, biraz farklılık yaratmak olan bu kadınlar, yeni insdanlarla tanıştıkça, eskileri unutmaya başlıyorlar.

Iris başka bir kadınla evlenmek üzere olan bir erkeğe karşılıksız aşk beslemektedir. Dünyanın başka bir köşesinde yaşayan Amanda, birlikte yaşadığı erkeğin ihanetiyle yüzyüze kalır. Birbirlerinden 6000 mil uzakta yaşayan iki kadın kendilerini aynı ruh halinde bulmuştur. İnternette karşılıklı ev değişimi yapılan bir web sitesinde tanışırlar ve tatil için evlerini geçici olarak değiş tokuş etmeye karar verirler.

Bu anlaşmaya göre İngiltere'de yaşayan Iris, Amanda’nın bol güneşli Kaliforniya'daki evine taşınacak, buna karşılık Amanda da Iris’in İngiltere’deki karlarla kaplı kır evinde tatili geçirecektir. Yeni evlerine taşındıktan kısa süre sonra ikisi de beklediği en son şeyi, yeni bir aşkı bulur. Amanda, Iris'in yakışıklı erkek kardeşi Graham'ın cazibesine kapılmıştır. Kaliforniya’ya taşınan Iris ise, efsanevi senaryo yazarı Arthur'ün verdiği esin sayesinde kalbini genç film müziği bestecisi Miles'a kaptırır.

Bu noktada Amanda Iris'in erkek kardeşiyle, Iris de Amanda'nın erkek kardeşiyle karşılaşıyor. Ve geçmiş yavaş yavaş yakalarından çözülürken, ferahlıyorlar.

"Kadınlar Ne İster?" ve "Aşkta Her şey Mümkün" gibi romantik komedi filmleriyle tanınan yönetmen Nnancy Meyers, yine kadınları merkeze aldığı, eğlenceli bir film yapmış.

Filmin handikapı ise bilindik bir temayı çok da farklı anlatamamsı. Sonuçta neler olacağını az çok tahmin edebiliyorsunuz. Ancak özellikle Kate Winslet ve Jude Law'un oyunculukları epey öne çıkıyor.C.Diaz çoğu zaman abartılı mimikleri, sevimli gözüken halleriyle yine basmakalıp bir oyunculuğa imza atıyor. Winslet'in yaşadığı gelgitler, duygusal probelemler o kadar iyi yansıyor ki, Diaz'ın performansının düşüklüğü iyice göz önüne çıkıyr.

Ayrıc eski bir senarist olan Arthur Abbott ve Iris arasındaki ilişki filme daha fazla sıcaklık ve zenginlik katıyor.

Bir de şu var: Amerika son derece güzel, sıcak, dost canlısı tasvir edilirken, İngiltere soğuk, karlı ve yalnız duruyor.

Sonuç olarak film, hoşça vakit geçirtecek bir noel kartı... Okuyup seviniyor ama bir süre sonra bir köşeye koyup unutuyorsunuz...

Tatil ve yolculuklar mı? Onlar iyidir. Tıpkı filmin başında insanı heyecanlandıran ama sonrası gelmeyen giriş konuşması gibi...

Yolculuklar, hep yeni bir başlangıç...

Adım adım yeni bir hayata ve kendinize yaklaşmanız için!

 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..