Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '08

 
Kategori
İnançlar
 

Egoizm

Egoizm
 

Egoizm


"İnsan doğasının temeli, egoizmdir. Bu, hiçbirimiz için bir sır olmasa gerek... Hatta kutsal kitaplar bundan, kötülük (şer) adı altında bahsetmektedir. Kabalistler, bahsedilen kötü eğilimin, egoist doğamız olduğunu söylüyorlar(Bunun için, Rav Yehuda Aşlag'ın Türkçe'ye çevrilmiş yazılarına bakabilirsiniz). Peki, eğer egoizm bu kadar kötüyse, Yaratan neden bizi egoist yarattı?

Hemen hemen her din ve öğreti, egoizm meselesini ele almıştır. Genel olarak, dinler, egoyu bastırmamız gerektiğini; doğu felsefeleri ise küçültmemiz gerektiğini söylerler. Meşhur Çinli filozof Lao-Tzu şöyle demiştir: ‘‘Sade ol, bencilliği ve arzularını azalt’’('Lao-Tzu'nun Yolu' kitabından).

Yıllar boyunca, insanın egoizme olan doğal eğilimi ile bu şekilde başa çıkmak mümkün olmuştur. Ama günümüzde, egoizm oldukça gelişmiş durumdadır. Egoizm, az sayıda insanı etkiliyor olsaydı; o kadar problem olmazdı. Fakat çok sayıda insanı etkilediği ve aynı anda birçok ülkede görüldüğü için, küresel bir sorun haline geldi. Böyle bir durumda, egoyu baskılamaktan ya da azaltmaktan bahsedemeyiz bile... Farklı bir anlayışa gelmeliyiz. Egoizmin doğamız olduğu gerçeğini ve onu yenemeyeceğimizi kabul eden bir yaklaşıma ihtiyacımız var.

Egoyu ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, yararımıza kullanmanın bir yolu vardır. Benlik duygumuzu yok etmeye çalışmak yerine, kişisel beceri ve yeteneklerimizi, ortak menfaat için kullanabiliriz ya da kişisel becerilerimizi mümkün olduğunca geliştirerek, enerjimizi toplumun bütününe faydalı olacak şekilde harcayabiliriz."

 
Toplam blog
: 16
: 559
Kayıt tarihi
: 30.10.08
 
 

Önlisans mezunuyum, İstanbul'da bilişim sektörüne dönük bir firmada danışman asistanı olarak çalışıy..