Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '20

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Egzama ve Koronavirüs

EGZAMALILAR CORONAVIRÜSDEN (COVID-19) KORUNMAK NELERE DIKKAT ETMELİDİR?

Koronavirüsden(COVID-19) korunmak için en önemli tedbir el yıkama olduğunu biliyoruz. Ancak egzaması diğer adıyla atopik dermatit gibi cilt rahatsızlığı olanlar varsa, elleri yıkarken kaşıntı artması, cildin çatlamasına ve kurumasına engel olmak gerekiyor. Bazen de ellerimizde irriasyona bağlı dermatit bazen de alerjik temasa bağlı dermatite neden olabilir. Bundan önlemek için el yıkadıktan sonra sık nemlendirici kullanmak faydalı olacaktır.

 

Egzaması olanlar ellerini yIkarken ciltlerini nasıl koruyabilirler?

Amerika Astım ve Alerji Vakfı (The Asthma and Allergy Foundation of America: AAFA) tarafından egzama ve diğer cilt rahatsızlığı olanların yeni koranavirüs 19’dan korunmak için el yıkarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gripten ve COVID-19'dan korunmak için sık sık el yıkama yapılmasını tavsiye etmektedir.

Ancak bu, egzama olan insanlar için alevlenmelere neden olabilir. Egzama olan kişilerin iyi hijyen uygularken ellerindeki egzama alevlenmelerini önlemek için

bazı tedbirler almak gerekmektedir. Ellerimizi yıkadıktan hemen sonra nemlendirici kullanmak ellerin cilt bariyerini korumada çok etkili olacaktır. Çünkü el yıkamak cildinizin kurumasına neden olacaktır. Özellikle el yıkadıktan sonra ellerinizi hafifce nemli olarak bırakmanız ve arkasından da nemlendirici kullanmanız faydalı olacaktır. Ayrıca sık el yıkama yapacağımız için cebimizde nemlendirici taşımamız ve her el yıkamadan sonra nemlendirmemiz cildiniz için çok faydalı olacaktır.

Egzama olan kişilerin kaçınması gereken belirli sabun türleri var mı? El dezenfektanlarından da kaçınmak gerekir mi?

Bazı antiseptikler ve antibakteriyel solusyanlarla el yıkanması cilde zarar verebilir. Bu nedenle mümkün oldukça ellerinizi pH değeri düşük olan sıvı sabunlarla 20 saniye yıkamanız faydalı olacaktır. Ellerimizi yıkadıktan sonra nemlendirici kullanmamız faydalı olacaktır.

Egzama olan kişilerin ellerini yıkadıktan sonra uygun şekilde nemlendirmek için dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Ellerinizi yıkadıktan sonra, tek kullanımlık bir kağıt havlu veya mendille kurulayın. Cilde travmatik olduğu için kuru kağıt havlu ile ovalamadan pansuman eder gibi kurulamak en iyisidir. Çoğunlukla eliniz tam kurumadan (yani, cildiniz hala biraz nemli iken) ellerinizin ve parmaklarınızın tüm yüzeyini kaplamayacak şekilde bol miktarda nemlendirici uygulayın. Nemlendirici seçimi büyük ölçüde cildin yapısına, tercihinize ve gündüz kullanımı ve günlük yaşam aktivitelerinin gerçekleştirilmesine göre değişebilmektedir.

Bazı insanlar tek kullanımlık eldivenler giyer ve bu eldivenlerde el dezenfektanı kullanır. Bu lateks eldivenlerin bütünlüğünü etkilemek için kullanılır. Nitril veya vinil eldivenler için durum böyle mi? Bu, egzama olan kişilerin egzamasının alevlenmesini önlerken kendilerini korumaları için geçerli ve etkili bir yol mu?

Vinil eldivenler lateks içermez. Ham madde olarak PVC (Poli Vinyl Clorur) içermektedir. Lateks eldivenler kadar esnek değildir. Dayanıklıdır. Virüslerden ve mikroplardan koruma sağlar.Tek kullanımlıktır. Nitril eldivemler ise içlerinde pamuklu astar bulunan nitril kaplama veya kauçuk kaplama kısmından oluşan eldivenlerdir. Genellikle iş eldiveni olarak da bilinir. Bahçe işleri, tamirat işleri için kullanılır. Eldeven giydiğimizde el dezenfektanlarını eldivenin tüm yüzeyine uyguladığımızdan emin olamayabiliriz. Ayrıca latekse alerjiniz varsa lateks içeren eldivenler ellerinize zarar verecektir. Çıplak elde ise bunu daha iyi biliriz. Bu nedenle de eldiven takmak yerine sık sık ellerimizi sabunla yıkamak ve arkasından nemlendirici kullanmak çok daha faydalı olacaktır.

Egzama olan bir kişinin elleri kuru ve çatlarsa, doktorlarını aramalılar mı? Enfeksiyondan kaçınmak için nasıl tedavi etmeleri gerekir?

Cilt bariyerinin iyi bütünlüğü el hijyeninin önemli bir yönüdür. Ellerimizi sık sık  sabunla yıkamak atopik dermatit alevlenmelerine neden olabilir. , Bunu önlemenin en etkili yolu da  nemlendiriciler uygulamalıdır. Ancak, bu yeterli değilse, egzamadaki iltihabı azaltmak için reçeteli topikal tedaviye ihtiyaç duyabilirler. Egzamanız alevlenmişse doktora başvurmanızda fayda vardır.

Egzama olanlar, solunum hastalığının yayılmasını önlemek için temizlik için çalışırken cildini korumak için ne yapmalıdır?

İnsanlar antiseptik mendiller ve temizlik ürünleri kullanırken her zaman eldiven giymelidir. Çünkü antiseptikler cildimize temas ettiğinde çok zararlı olabilir. Bu nedenle de temizlik yaparken ellerinize zarar vermeyen, lateks içermeyen eldiven giymeniz faydalı olabilir.

El egzaması olan kişiler, ellerini en iyi şekilde yıkamak için kendileri için en iyi olan sabun ve nemlendiricini yanlarında taşımalı mı?

Bunu genellikle farklı ürünlere duyarlı olan hastalara öneririm. Ancak, bu salgın senaryosunda iki husus daha vardır. İlk olarak, ürünlerinin zararlı mikroplarla kontaminasyonunu önlemek için insanların nemlendirici uygulamadan önce ellerini düzgün bir şekilde temizlemeleri önemlidir. İkincisi, insanların sabun ve nemlendiricilerin etrafında taşımak için kullandıkları kapların dışını da temizlemesi ve / veya sterilize etmesi önemlidir. Aksi takdirde, bu tüplerin yüzeylerinde zararlı mikroplar taşıma riski taşırlar. Bu nedenle de yanımızda sabun taşımak fayda yerine zarar da getirebilmektedir.

Bazı biyolojik tedaviler bağışıklık sistemini baskılayabilir. Bu dupilumab (DUPIXENT®) için geçerli mi? Egzema (veya diğer durumlar için biyoloji) için dupilumab kullanan insanlar grip, COVID-19 veya diğer solunum yolu hastalıkları için risk altında mıdır? Eğer öyleyse, kendilerini nasıl korumalılar?

Çoklu klinik çalışmalardan elde edilen verilere dayanarak, dupilumab genellikle bir immünosupresan değildir ve genel olarak daha yüksek enfeksiyon oranları ile ilişkili değildir. Ancak, nazofarenjit (soğuk algınlığı), üst solunum yolu enfeksiyonları ve kutanöz herpes virüs enfeksiyonları (uçuk) oranları biraz daha yüksekti. Dupilumabın COVID-19 veya ilgili hastalıkların bulaşma riski üzerinde herhangi bir etkisi olup olmayacağına dair yeterli kanıt yoktur. Şu anda dupilumab kullanan tüm hastalarım için, tedavinin kesilmesini veya doz değiştirilmesi önerilmemektedir. Bir hastanın COVID-19 olduğu doğrulanırsa, COVID-19 tedavisi sonlanana kadar tedaviye ara verilebilir.

Sonuç olarak

-Egzamalılar ellerini yıkadıktan sonra ellerini nemlendirmeyi unutmasın

-Elerinde egzama alevlenmişse doktorunuza danışarak tedavi edici kremler kullanılması faydalı olacaktır. 

 

Prof. Dr. Ahmet Akçay

Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı

İstanbul Alerji

 
Toplam blog
: 9
: 221
Kayıt tarihi
: 22.04.14
 
 

Denizli'de doğan ve ilk orta ve lise öğrenimini Denizli'de tamamlayan Prof. Dr. Ahmet Akçay Deniz..