Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '20

 
Kategori
Egzersiz
 

Egzersiz ve Korona Virüs

'Egzersiz yapmanın Covid-19 virüsü ve bağışıklık sistemi üzerine etkisi' ile ilgili yaptığım bu detaylı çalışmayı siz Mİlliyet Sağlık ailesi ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyarım.
 
Publishmed Tıbbi Dergi Yayıncılığı ve geçtiğimiz hafta Dünyaca ünlü The New York Times gazetesininde yayınladığı coronavirüs ve egzersiz ilişkisinin önemini sizler için araştırdık.
 
Egzersiz yapmak bağışıklık sistemimizi coronavirüs ile mücadele'de nasıl etkiler? Sorusunu cevaplamaya çalışacağım kısaca. Coronavirüs salgını ile bu soru büyük önem ve aciliyet kazandı.
 
Egzersiz yapmak vücudumuzun enfeksiyonlar, zararlı bakteriler ve en önemlisi virüsler ile mücadele etmekte önemli bir savunma kalkanı parçası. En son bilimsel çalışmalar özellikle beslenmenin de içerisinde olduğu doğru yaşam ve hareket formunun bağışıklık sistemimizi önemli düzeyde güçlendirdiğini, yapılan tek bir egzersizin bile virüslerle mücadelede bağışıklık yeteneğimizi artırabileceğini ve geliştirebileceğini ileri sürüyor.
 
Ancak bazı akademik çalışmalar egzersiz türünün, egzersiz miktarının ve egzersiz seviyesinin bağışıklık sistemi yanıtlarımızı olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermekte. Nitekim maraton koşucuları üzerinde yapılan bir çalışmada koşu sonrası maratoncuların enfeksiyona yakalanma risklerinde artış görülmüş. Buda egzersiz şiddet ve miktarının bazen bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini göstermekte. Bunun yanında 2005 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada daha fazla hareket ettirilen hayvanların 'influenza' virüsünden etkilenme olasılığı da azalmış.
 
Sonuç: Coronavirüs ile mücadelede egzersiz yapmak her zaman güvenlidir ve oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltacaktır. Egzersiz süresi, şiddeti ve nasıl olması gerektiği önemlidir. Egzersiz yapılacak yerin ortam şartları ile hijyen çok önemlidir. Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım sonra ! Unutulmamalıdır ki; vücut bir bütündür ve ne olursa olsun bütüncül düşünmek gerekir.
 
Bir fizyoterapist'e danışmanız dileğiyle.
 
Sağlıklı günler.
 
Yazar: cPNİ, MT, Uzm. Fzt. Ahmet Burak Sezgin
 
Toplam blog
: 41
: 53
Kayıt tarihi
: 15.01.18
 
 

Fizyoterapist Ahmet Burak SEZGİN Şanlıurfa doğumlu olup ilköğretim ve lise eğitimini Şanlıurfa'da t..