Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Egzersizler ve farkındalık

Egzersizler ve farkındalık
 

Bugün size ‘sağlıklı bir yaşam icin spor yapmamız gereklidir’ şeklinde ezberlediğimiz cümle kalıbının içindeki  ‘sağlıklı yaşam’ cümlesini bildiğinizin aksine farklı bir acıdan anlatmak istiyorum.

Spor yapan insanların büyük bir çoğunluğu fiziki güzelliklerini korumak için spor yapıyor .

Beden duruşu ve beden güzelliği elbette önemlidir ama bugün yapmış olduğumuz bazı hareketlerin geçmiş, gelecek kaygılarımıza ve şimdiki zamana nasıl etki ettiği üzerine konuşup bundan sonra yapmış olduğunuz egzersizleri daha farkındalıklı yapmanıza katkı sağlamak istiyorum.

İnsan bedeni hem geçmiş hem şimdiki zaman hem geleceği ile ilgili bilgi kalıplarıyla doludur. İçimizde bitmek tükenmek bilmeyen yeteneklerle dolu bir hazine var, aslında icimizde bize bahşedilenden çok daha fazlası var.

İnsan bedeninin arka yüzü kişiye geçmişi ile ilgili bilgi verir, sırt bölgesi icin yapılan esneme ve güçlendirme egzersizleri  sonrası sırtınızı toparlıyıp geçmiste sizi yiyen o sorunları yok etmekle birlikte size daha dinç dinamik etki sağlar .

Ön taraf kişinin geleceği ile ilgili bilgi verir  düzenli olarak çektiğimiz mekikler bizleri karın bölgesinde biriken yağlardan kurtarıp, sağlam kas oluşumu sağlar ve bedene estetik bir görüntü katarken aynı zamanda bedenin ön tarafındaki enerji akışını düzenler ve gelecek kaygılarımızdan kurtulmamıza destek olur.

Kişinin sağ ve sol tarafı şimdiki anla ilgili bilgi verir .

Bacaklar bizim gelecekle ilgili kaygılarımızın şuan yasadığı yükleri taşır ..

Bacak kaslarını yavasça esnetmek ve güçlendirmek bizleri gelecekle ilgili kaygı ve korkulardan yavaş yavaş uzaklastırır.

Bu yüzden bu bölgeler icin yapacağımız esneme egzersizleri hem aynı zamanda vücudunuzun şekillenmesini, incelmenizi ve fit bir görünüm kazanmanızı sağlayacaktır hem bu ‘an’la olan bağınızı da güçlendirir. “Şimdi”de kalabildiğiniz süre arttıkça da ne geçmişten gelen korkular ne de gelecek kaygıları sizi esir alabilir.

Haftalık uyguladığınız spor programınızın varsa bu programın  arasına  power yoga, pilates ve streching gibi egzersizleri eklemenizi eğer bir spor programınız yoksa  bu egzersizleri hayatınıza haftada minimum 3 kez yapmak kaydıyla dahil etmenizi ve bir yaşam şekli haline getirmenizi öneriyorum.

Yukarıda paylaşmış olduğum bilgiler ışığında yapmanızı önerdiğim Yogayla ilgili birkaçşeyden bahsetmek istiyorum.

Yoga insana kendi benliğini tanımasını, dengede tutmasını ve yaşamla daha kolay baş etmesini öğretir; yogayla yaşam daha derinlemesine ve anlamlı yaşanır. Çektiğimiz anlamsız acılar yoga aracılığıyla kendini evrensel uyuma bırakır.

Yoga hareketlerini yaparken ve yaptıktan sonra çoğunlukla biraz acı hissederiz, o yüzden birçok insan bu acılar nedeniyle pozlardan kaçar korkarlar, kendilerine zarar vereceklerini düşünürler, ama asıl zararı kendilerini hareketsiz bırakarak hiçbir şey yapmadan yavaş yavaşbedenin hareket kabiliyetini azaltarak verirler.

Bedenimiz, kasları, kemikleri, eklemleri her gün soğan zarına benzeyen bir dokuyla örmektedir; buna “Fuzz” denir. Eğer bu dokuları esneterek eritip yırtmazsak her gün üst üste gelen bu soğan zarına benzeyen dokular, kasları ve kemikleri hareket edemeyeceği şekilde kaplamaya başlayacaktır. Kaslar, kemikler, eklemler fizyolojik olarak işlevini yitirmeye başlayacaktır.

Yaşlılık dediğimiz hareket edememe durumu da aslında bundan kaynaklanmaktadır. Boynumuzu çevirdiğimizde bir acı hissediyorsak boynumuzu çevirmek istemeyiz, dizimizi kırdığımızda bir acı hissediyorsak dizimizi kırmak istemeyiz, kolumuzu arkaya götürdüğümüzde bir acı hissediyorsak kolumuzu hareket ettirmek istemeyiz ve hareket etmeye etmeye gittikçe bu bölgeleri kullanmak daha da zorlaşır ve sonunda doktora gittiğimizde ya ameliyat olmamız gerekir ya da sizin acınızı hiç umursamayan bir fizik tedavi uzmanı, o korktuğunuz bölgeleri acımadan itip çekerek açmaya çalışır.

Acıdan korkmayın. Acı bizleri geliştiren bir tepkidir. Bedeninizi iyi tanıyın, limitlerinizi hissedin, bunu sadece gözlerinizi kapatıp kendi bedeninizi ayak başparmağınızdan başınıza kadar tarayarak, hissederek, dinleyerek yapabilirsiniz. Bedenin kendi doğası kendini iyileştirmeye yönelik çalışmaktadır. Neye ihtiyacı olduğunu hissettirir.

Acıktığımızı bildiğimiz gibi herhangi bir yeri iyileştirmek gerektiğinde de ne yapmamız gerektiğini aslında biliriz. Tek yapmamız gereken dinlemek, neye ihtiyacı olduğunu anlamak. Örneğin, ağrıyan bir bölgeye elinizle dokunup belki de biraz parmağınızla baskı yapmak o bölgeyi düzeltmeye yetecektir.

Bunu sadece kendi bedenimizi hissederek, dinleyerek bilebiliriz. Fakat şunu unutmamalıyız: Nasıl hareketsiz kalmak beden hareket kabiliyetini azaltıp zarar veriyorsa, çok fazla egzersiz yapmak, zorlamak da eklemleri aşındırıyor, kaslara aşırı yük bindirerek dokuyu bozuyor. Yoga hareketleri bizim daha sağlıklı ve yaşlandığımız zaman da hareketli olmamızı sağlarlar. Yaşlandığımızda başkalarına ihtiyaç duymadan kendi işlerimizi yapabilmemizi, kendimize olan güvenimizi kaybetmememizi, günlük hayatımıza gençliğimizde olduğu gibi devam edebilmemizi sağlarlar.

Vücut ve zihin sağlığının sırrı geçmiş için kederlenip gelecek için endişelenmek değil an’ı bilgece ve ciddiyetle yaşamaktır.

Esnemek hayatta esneyebilmek demek önce bedenini esnet, bedenin esnedikçe yeni şartlara daha kolay uyumlanacaksın..

İşte bu yüzden kendin için bir şey yap ve Harekete Geç

http://gonulsonzamanci.com/2015/07/08/egzersizlere-farkli-bir-bakis-acisi/

 
Toplam blog
: 58
: 3499
Kayıt tarihi
: 16.11.10
 
 

Mersin Üniversitesi Turizm Otelcilik Konaklama işletmeciliği mezunuyum. ..