Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '12

 
Kategori
Deneme
 

Einstein’dan insanlığa dair Nükteler

Einstein’dan insanlığa dair Nükteler
 

Albert Einstein


Bilim tarihinin en ünlü ve en önemli isimlerinden biridir Albert Einstein. Ve elbette yaşamı ve düşünceleri en çok merak edilen bilim insanlarının başında gelir. Bu yazıda Albert Einstein ile yapılmış bir söyleşiyi ele almak istedim. Teorileri hala tartışılmakta olan büyük filozofun bu söyleşisini belki daha önce okumuş olabilirsiniz, ancak okumayanlar da vardır muhakkak. İnsanlık için büyük düşünen Einstein’ın insanlığa ve geleceğe dair düşünceleri gerçekten etkileyici ve son derece düşündürücüdür. 

Atomun kâşifi acaba bilebilir miydi ki, onun keşfettiği atomun bomba olarak Hiroşima ve Nagazaki’ye atılacağını? İnsanların belki de en çok merak ettiği sorulardan biridir bu, Einstein’la ilgili. İşte bu sorunun cevabını, kendisiyle ölümünden kısa bir süre önce yapılan söyleşide veriyor: ‘‘Her savaş insanlığın ilerlemesini engelleyen kötülük zincirine bir halka ekler. Ben atomu insanlığın yararı için keşfettim. Ama insanlar atomla birbirlerini öldürüyorlar. Böyle olacağını bilseydim, bir ayakkabı tamircisi olurdum.’’ Gerçekten samimi bir cevap ve bir o kadar da ibret verici. Bu önemli keşifle insanlığın gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamış, ancak insanoğlu bunu iyi yönde değil de ölüm yolunda, kötü yönde kullanınca amacı ağır bir darbe almış oldu. Peki, Einstein, dünyanın içinde bulunduğu kaoslar hususunda nasıl bir görüş belirtmiş? Diyor ki büyük bilim insanı: Dünya, kaosları kötü kişiler ve kararlardan dolayı değil, olanları durup izleyen ve onlara ses çıkarmayanlar yüzünden yaşıyor. Başka bir deyişle, insanların birtakım durum ve olaylara karşı tepkisiz oluşu nedeniyle dünyanın kaoslar silsilesi haline geldiğini ifade ediyor. Einstein’ın bu düşüncesine hak vermemek elde değil hakikaten. Tepkisiz olmak, sessiz kalmak sorunları çözmez, daha da çetrefilli hale getirir ve kaos daha da büyür. Büyük kâşifin bu sözlerine üzerine daha fazla bir şey söylenemez herhalde.

Söyleşisinde dünya nereye gidiyor şeklindeki soruya da şöyle cevap veriyor Einstein: ‘‘Üçüncü Dünya Savaşı doğal kaynak yetersizliğinden çıkacaktır. O savaşta hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama Dördüncü Dünya Savaşı’nda taş ve sopalar olacağını biliyorum… İşte bu da Einstein’ın dünyanın geleceğiyle ilgili öngörüsü.

Toplumumuzda klişeleşmiş bir laf vardır ya hani eğitim şart diye. İşte Einstein söyleşisinde bununla paralel bir görüş belirtiyor. Bir ülkenin geleceğinin, o ülkede yaşayan insanların göreceği eğitime bağlı olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: Eğitim ise insanın okulda öğrendiği her şeyi unuttuğunda arta kalandır. Sonuç olarak yine diyoruz ki eğitim şart…

Einstein’ın söyleşide kendisine yöneltilen diğer sorular ve verdiği cevaplar şunlardır:

Başarının formülü nedir?

A= X+Y+Z (A= Başarı, X= Çalışmak, Y= Çalıştığı konuyu oyun gibi görmek, Z= Konuşmak yerine üretmek).

Bilimin en son ulaşabileceği nokta ne olmalıdır?

Dünyada tek bir çocuk dahi mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur.

Ne zaman dünyanın sırrına ereceğiz?

Bir kum tanesinin sırrını çözmeyi başarsaydık, bütün dünyanın sırrını öğrenmiş olurduk.

Dünya aptallarla dolu diyorsunuz. Aptalın tanımı nedir?

Aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı uman kişidir. Aptallarla dolu bir dünya çekilmezdir; çünkü dâhiliğin mutlak bir sınırı vardır, aptallığın asla sınırı yoktur.

Sizin zarif bir kişi olmadığınızdan bahsediyorlar?

Yüksek ruhlar, her zaman sıradan akılların şiddetli muhalefetiyle karşılaşır. Eğer bilim adamı olarak gerçeği açıklamak istiyorsan, zarafeti terziye bırakmalısın. Diğer yandan şunu da söylemeliyim ki bu dünyada beni birkaç kişi anladı, onlar yanlış anladı.

Bütün dünyaya tek bir mesaj vermek isteseniz o mesaj ne olurdu?

Yeryüzündeki şartların düzelmesi, sadece bilimsel buluşlara değil, çok ahlaklı bir yaşama düzeninin gerçekleşmesine bağlıdır.

 

Not: Bu son soruya Einstein’ın verdiği cevabı, değerli yazar Zülfü Livaneli çok güzel bir cümleyle değerlendirmiş: Ahlak, bilimden önce gelir.

 

 

 
Toplam blog
: 13
: 1514
Kayıt tarihi
: 14.10.11
 
 

Ege Üniversitesi Tarih mezunu ..