Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

Einstein'ın mektubu ortalığı karıştıracak

Einstein'ın mektubu ortalığı karıştıracak
 

http://www.cnnturk.com/YASAM/DIGER/haber_detay.asp?PID=223&haberID=459922


Einstein, ölümünden bir yıl önce 1954'te filozof Eric Gutkind'e yazdığı mektupta, "Tanrı kavramı benim için insanoğlunun zayıflığının bir ifadesi ve ürünü olmaktan öteye gitmiyor. İncil de muteber ancak yine de hayli çocukça olan ilkel efsanelerin bir toplamından ibaret" ifadesini kullanmıştı.

Mektupta, Einstein'ın eleştirilerinden Yahudiler de payını alıyor. Yahudilerin 'seçilmiş kavim' inancına değinen Einstein, 'Benim için Yahudilik, diğer bütün dinler gibi, en çocukça hurafelerin vücut bulmuş şeklidir. Ait olmaktan şeref duyduğum ve derin bir sıhriyetimin olduğu Yahudi halkı da, benim için diğer halklardan farklı bir nitelik taşımıyor' ifadesini kullanıyor.

Konuyu sayfalarına taşıyan İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Einstein'ın söz konusu mektupta din ve Tanrı inancına dair dile getirdiği keskin görüşlere karşın, kutsal bir varlığın mevcudiyeti fikrine eğilimli olduğu ya da en azından böyle inanmak istediğine dair açıklamaları olduğuna dikkat çekti.

Bu çerçevede Einstein'ın, mektubu yazdığı aynı yılda, 'evreni tek ve kozmik bir bütün olarak deneyimlemeyi istediğini söylediği belirtildi.

Einstein uzmanları, bu mektubun, ünlü fizikçinin din konusunda karmaşık ve "bilinmezci" görüşe sahip olduğu düşüncesini desteklediğini söylüyorlar.

Einstein'in ünlü 'O (Tanrı) zar atmaz' ifadesi, Tanrı inancına sahip olduğuna dair bir kanıt olarak değerlendiriliyordu.

Ancak bilimadamının 76 yaşında ölümünden bir yıl önce yazdığı ve ilk defa ortaya çıkan bu mektubu kafaları karıştırdı.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..