Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '16

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Ejder meyvesi nasıl bir meyvedir

Ejder meyvesi nasıl bir meyvedir
 

Görsel alıntı


Pitaya ( Pitahaya )Ejder meyvesi Drogan meyvesi nasıl bir meyvedir?

Pitayalar C vitamini, Kalsiyum, Fosfor ve Demir açısından zengin olup antoksidan özelliği bulunmaktadır.

Ayrıca kanseri önlemede yararlı olduğu bilinmektedir. Etki kısımları krem kıvamında olup lezzetli bir tadı var.

Pitaya meyvelerinin ağırlıkları ortalama 150-600 gram arasınadır, ancak bir kilograma kalorisi düşük olan bu meyvelerin tatlı ve ekşi türleri de vardır.

Etli kısımlarının kırmızı renkli olanları beyaz renkli olanlarına göre daha tatlı ve yoğun bir aromaya sahiptir.

Meyvenin içerisinde kivide olduğu gibi homojen şekilde dağılmış çörek otuna benzer küçük çekirdekler bulunmakta ve çekirdekleri meyveyle beraber tüketilmektedir. Pitaya çiçekleri de yenilebilmekte ya da çayı yapılmaktadır.

Tatlı pitayaların, kırmızı kabuk ve beyaz etli kısımdan oluşan. Kırmızı pitaya, kırmızı kabuk ve kırmızı etli kısımdan oluşan. Kosta Rika Pitayası, sarı kabuk ve beyaz etli kısımdan oluşan, Sarı Pitaya olmak üzere üç çeşidi vardır.

Hylocereus cinsinden bitkiler sadece gece çiçek açtıkları için gecenin kraliçesi olarak adlandırılmaktadır. Geceleri çiçek açtığı için tozlaşmayı yarasa ve güve gibi canlılar sağlamaktadır.

Kaktüsün meyve verebilmesi için bu gereklidir, zira kendiliğinden tozlaşma meyve üretimini sağlamaz. Bu nedenle evde pitaya yetiştirmek için iki tane bitkiye ihtiyaç vardır.

Anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan pitaya kaktüsleri, Vietnam, Malezya, Tayland, Bangladeş, İsrail, Filipinler, Kuzey Avustralya, Endonezya, Güney Çin ve Tayvan gibi birçok ülkede yetiştirilmektedir.Ülkemizde sebze ve meyvelerin membasının Antalya ve İlçeleri olduğu bilinir.

Mersin’de ejder meyvesi mucizesi:

Geçen yıl Mersin'in Erdemli İlçesi'nde, alternatif ürün olarak dikilen ve halk arasında 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın ilk denemesinde beklenenden fazla ürün elde edildiği belirtildi.

İlk kez 2014 yılında Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde deneme ekimi yapılan Pitaya ürününe talep gelince Mersin ve Adana'da da dikilmeye başladı.

Yüksek getirisi, yetiştirilmesi esnasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması, bir yılda meyveye oturması ve meyvenin tanesinin 11-16. 5 lira arasında alıcı bulması nedeniyle Pitaya, üreticinin ilgisini çekti.

Mersin Erdemlide Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, alternatif ürün arayışı içindeyken halk arasında ve Uzakdoğu'da 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın Akdeniz iklimine uygun olduğunu ve bölgede yetişebileceğini öğrendiğinde 

Uysal Aslan Ulu Antalya'da üretici Mehmet Tanrıverdi ile irtibata geçerek konu hakkında bilgi aldıktan sonra Erdemli'de bir dönüme deneme dikimi yaptıklarını ve beklenilenden daha fazla ürün elde ettiklerini söyledi.

Tropikal meyve üreticisi Mehmet Tanrıverdi Ejder meyvesine ait fide dikilmesinden 3 yıl sonra daha fazla ürün alınabileceğini bildirdi.

Mersin ve ilçelerinde böyle yararlı meyvelerin yetiştirilmesi sevindirici, lakin bağ ve bahçe alanlarında gökdelenlerin dikilmesi ve her tarafın beton yığını haline gelmesi acı verici.

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..