Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '10

 
Kategori
Sinema
 

Ejderha Dövmeli Kızın Gizemi

Ejderha Dövmeli Kızın Gizemi
 

Ejderha Dövmeli Kız


Ensest ve lezbiyen ilişkiler, tecavüz, şiddet, tecavüz etme amaçlı olsa da dini ceza süsü verilmiş Nazist seri cinayetler...

Nüfuzlu bir ailenin 40 yıl önce kayıplara karışan güzel kızı...

Şartlı tahliyeyle dışarı çıkmış, sırtında boydan boya ejderha dövmesi olan dahi hacker Lisbeth...

'Üstüne vazife olmayan büyük işlere' el attığı için bir komployla hapis cezası alan, görevinden uzaklaştırılan ünlü bir gazeteci...

Stieg Larsson'un 41 ülkede çok satan listesine giren kitabı Ejderha Dövmeli Kız ülkemizde de Pegasus yayınlarından çıkmıştı. Millenium (bu ad, gazetecinin çalıştığı dergiden geliyor) Üçlemesi'nin ilk kitabının bunca satmasında, yazarının tam da kitapları başarının doruklarına çıkarkenki -kalp krizinden- ani ölümü de etkili olmuştur herhalde.

Polisiye kitaplara ilgimi bilen bilir. Bu da düz mantıkla Sevin Okyay'ı ve Ömer Türkeş'i sevmemi ve takip etmemi kaçınılmaz kılar- ki bu iki değerli insana saygıyla karışık yabana atılmayacak bir sevgi beslerim. Sevin Okyay Radikal'deki yazısında -çoğu filme olduğu gibi- bu filme de iyi davranmış, hele Noomi Rapace'yi Ejderha Dövmeli Kız rolüne pek yakıştırmıştı.

Çok satan listesine giren kitaplarla başım hiç hoş olmamıştır. Onları okumam için herkesin ellinde görülmediği zamanları beklerim. Bu da bazen beş seneyi bulur, hala yaşayan bir kitapsa, herkes onu bıraktığında ben tutarım ellerinden. Bu nedenle -daha- kitabını okumadım; ama filmlerle ilgili böyle bir takıntım yok. Sinema benim aşkım. O yüzden Avrupa'da yılın en çok izlenen filmleri arasına giren bu filmi gidip gördüm.

Alman-Danimarka-İsveç ortak yapımı bu polisiye-gerilim filmi iki buçuk saatten biraz fazla sürüyor. Sinemadaki buz kestiren klimanın soğukluğuna eklenen karlı sahneler insanın içini üşütüyor. Sevin Okyay'ın dediği gibi Noomi Rapace asi, şiddet eğilimli, güçlü; ama çok acı çekmekten sevgi korkağı olmuş kız rolüne cuk oturmuş, süper olmuş.

Olaylar sürükleyici mi sürükleyici, kanlı ve tecavüzlü, gizemli mi gizemli... Aşk sosu dökülmüş, acılarla örülmüş, ama her şeye rağmen ayakta kalmayı başaran güçlü insanları işleyen bu film son zamanlarda oldukça moda olan İsveç polisiyesinin bir örneğini görmek isteyen polisiye severleri bekliyor.

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..