Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ek besin takviyeleri zararlı mıdır?

Ek besin takviyeleri zararlı mıdır?
 

Bu yoğun ve hareketli şehir hayatında eksik ve düzensiz besleniyoruz.


Genel olarak eksik ve düzensiz beslendiğimiz gerçeğini saklayamayız. Yemeğe gereken vakti ayırmayoruz. Dolayısıyla bazı besinleri kapsül, tablet, toz olarak almak zorundayız, almalıyız.

Ayrıca günümüz bilgi kirlilğinde özellikle vitaminlerin ve bitkisel desteklerin üzerine gereksiz karalama yapıldığını düşünüyorum. Biraz şüpheci yaklaşmak ayrı bir şeyi, kapalı gözlerle saldırmak çok ayrı bir şey.

Hatta bu tartışmalara bazı akademik ünvan almış kişilerde katılmaktadır. Geçenlerde isminin başında Yrd. Doç. Dr. bulunan bir akademisyenin açıklamaları test edilmemiş, kanıtlanmamış ve gözlemlenmemiş verilere dayanıyordu.

Sağlıksızmış ! Hatta öldürebilirmiş ! 
:)

Gerekli tüm kalite standartlarıından geçmiş bir gıda maddesinden bahsediyor.
Hiç kimse UHT sütlerin, kapımıza kadar güyümle gelen sütçü amcadan daha kötü olduğunu iddaa edemez öyle değil mi ? Güyüm ! Açık hava, bulaşma riskleri, sıcaklık...

Vitamin C, Whey Protein, ve ya Omega 3 kapsülünün dolabımızda duran pastörize sütten bir farkı yok. Üretim hattında bir hata olmadıysa ki bu bazı güvenlik sertifikaları sayesinde neredeyse imkansız, birilerinin o ürün için "sağlıksız" ve ya "hatta öldürebilir" diyebilmesi sadece komik.

Evet, besin takviyeleri kullandığı için sağlık sorun yaşamış 1-2 vaka söz konusu olmuş olabilir. Ama bunun ürünlere direk bağlanması bilime ve gerçeklere uzak bir yaklaşım olur.

Eğer kişinin çileğe alerjisi varsa ve bunu bilmiyorsa, yediği çilekten dolayı yaşadığı kriz için kim tüm çilekler için "sağlıksız, hatta öldürebilir" diyebilir ?

Hiç bir alerjik reaksiyon olmasın. En güçlü yaşınızda ve gayet sağlıklısınız.
Yüksek dağlardaki pınarından tertemiz memba suyunu 1 hafta boyunca günde 18 litre içtiniz, ne mi oldu ?
Allah korusun böbreklerinizi kaybettiniz, hatta artık bazı enzimleriniz çalışmıyor ve kalıcı zihinsel hasarlar...
Simdi bu su için sağlıksız ve ya "hatta öldürebilir" demek ne kadar yerinde olur?

Buna karşılık bu ürünlerle kalite ve sağlıklı yaşam süren çok insan var.
Besin takviyelerini bilinçli ve yerinde kullanan kişiler aynız zamanda, hastalıklara dirençli, spor yapmak için kendinisi güçlü hisseden ve dolayısıyla yapan, parlak bir cilde sahip olduğundan genç gösteren kişiler !

Kimse eski Cumhurbaşbakanımız Süleyman Demirel için sağlıksız diyemez öyle değil mi ?
Nitekim o da bi sohbetinde yemeğini, yemişini eksik etmediğini yetişemediği yerde multivitamini ve omegasını güvenle kullandığını belirtmiştir.

Özetle günlük almamız gereken besin değerleri tespit edilmiştir, doğal formu olduğu sürece gıda takviyeleri ile tamamlamak bize kaliteli, mutlu ve uzun bir ömür kazandırır.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

 

 

Harun Kelebekoğlu

 
Toplam blog
: 18
: 6165
Kayıt tarihi
: 04.10.13
 
 

Üniversite'den itibaren sokakları incelemeye başladım. İnsan tanımak, hikayeleri paylaşmak başl..