Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekim ayı enflasyonu, memur ve emeklilerin alacağı 6 aylık zamdan yüksek!

Ekim ayı enflasyonu, memur ve emeklilerin alacağı 6 aylık zamdan yüksek!
 

Terördü, depremdi derken, ekonomi bir kenara itildi!

Doların ateşini söndürmek için Merkez Bankası ha bire dolar satıp, doları aşağıya çekmeye çalışırken, alınan tedbirlerin günü kurtarmak için yapıldığı hemen anlaşılıyor.

AB’nin belalıları, İrlanda, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan, grip olmuşlar, yatak yorgan yatarlarken, bizim burnumuzun akması ve hapşırmamız kimse tarafından fark edilmiyor.

Yılsonu yaklaşırken, birçok alanda yeni güncellemeler(!) yapılarak, cevahir kurtarılmaya çalışılıyor. Bütçenin gedikleri yapılan zamlarla, pardon güncellemelerle kapatılmaya çalışılırken, ne kadar başarılı olunduğu, bütçe rakamlarının detayında kendisini gösteriyor.

Örneğin; devletin vereceği hizmetlere yüzde 25 zam yapılırken, memur, emekli ve bilumum çalışanlara 3+3 gibi komik bir zam öngörülüyor. Eğer enflasyon verilen zamdan fazla çıkarsa, aradaki fark memur ve emekliye ödeniyor.

Yani ülke kalkındı, kalkınmada dünya şampiyonuyuz gibi havada uçuşan lafların, aslında içi boş sözcükler olduğu bu uygulama ile kendisini bir kere daha gösteriyor. Sözde kalkınmadan, memur ve emekliye bir pay olmadığı, artan refah(!) seviyesinden kimlerin yararlandığı bu uygulama ile kendisini gösteriyor.

Dedik ya memur ve emeklilere 3+3 zam öngörülmüş. Bunun anlamı; enflasyonun 2012 yılında yüzde 6 olmasının öngörülmesidir.

Oysa memur ve emekliye 6 aylık verilen zam, bir aylık enflasyon rakamlarından küçük!

Bildiğiniz gibi enflasyon rakamları her ayın 3 ünde açıklanıyor. Bu günde enflasyon rakamları açıklandı ve iktidarın memur ve işçiye öngördüğü zammın ne kadar komik kaldığı, enflasyon rakamlarından belli oldu.

Evet, Ekim ayında enflasyonu TÜFE'de yüzde 3.27, ÜFE'de yüzde 1.60 arttı. Enflasyon aylık bazda 2002 Ekim'inden beri en yüksek düzeye çıktı.

TÜİK’in anlattığına göre; enflasyonun yüksek çıkmasında sigara zamları, gıda ve giyim fiyatlarındaki artış etkili olmuş.

Ekim ayı itibariyle yıllık enflasyon bakıldığında; TÜFE'de yüzde 7.66, ÜFE'de yüzde 11.48 olduğu görülüyor. Böylece enflasyon yıllık bazda bir yılın en yükseğine çıktı açıkça görülüyor.

TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 14.11 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiş. Bildiğiniz gibi bu ürünlerin fiyatları güncellenmişti(!)

Ekim ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 7.99, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4.04, konutta yüzde 3.59, ev eşyasında yüzde 1.61, eğlence ve kültürde yüzde 1.08, lokanta ve otellerde yüzde 1, ulaştırmada yüzde 0.61, haberleşmede yüzde 0.57, eğitimde yüzde 0.24, sağlıkta yüzde 0.03 artış olmuş.

Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.96 düşüş görülmüş.

Yıllık bazda TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18.05 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşmiş. Onu alkollü içecekler ve tütün (yüzde 15.05), ulaştırma (yüzde 14.35), ev eşyası (yüzde 10.49), konut (yüzde 8,85), lokanta ve oteller (yüzde 8.28) izlemiş.

Ekim ayının zam şampiyonu yüzde 40.32 artışla kabak olmuş. Onu yüzde 39.40'la salatalık, yüzde 28.20'le sivri biber, yüzde 27.74'le erkek kazağı, yüzde 25.63'le patlıcan takip etmiş.

Ne diyelim, bu bir “ustalık” dönemi eseri!

‘İleri Demokrasi’lerde böylesi olayları görmek pekala mümkün. O nedenle “ustaları” desteklemeye devam. Yaşasın ‘İleri Demokrasi…’

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..