Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ekmeği elinizle değil gözünüzle seçin

Ekmeği elinizle değil gözünüzle seçin
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (2002)


Bakkallarda veya ekmekçilerde bir yazı görürüz “Ekmeği elinizle değil gözünüzle seçiniz.” Çok önemli bir uyarıdır ama uymayan o kadar çok kişi vardır ki.

Ekmekçiye gireriz, tezgahın arkasında ellerinde eldivenli çalışanlar elini sürmeden poşetin içine koyup ekmeğimizi verir. Bunu ancak normal müşteriler için yapar. Bir başka müşteri grubu daha vardır. Ekmeğini almadan önce hepsi birbirinin aynısı olan birkaç ekmeğe elini sürdükten sonra onlardan birini seçer, elleri eldivenli tezgahtara verip ve poşete koyar. Ekmekleri ellemek bir alışkanlıktır onlar için.

Ben bilirim ki, elleri eldivenli görevlinin eli ekmeğe değmemiştir, ancak o ekmeğe kimbilir kaç meraklı müşterinin eli değmiştir.

Doksanlı yılların sonuna doğru ekmeğin poşetle satılması için önemli adımlar atıldı. Fırıncılar direndi, ekmekçiler direndi ve en çok da halk direndi ve sonunda hükümet de pes etti ve ısrardan vazgeçti. Halk için hijyenin hiç önemli olmadığı, asıl önemsenenin kabuğu çıtır çıtır olan ekmek yemek olduğu ortaya çıktı.

Ekmeğin poşetle satılması şansı kalmayınca, el değmemiş ekmek yemek için, insanların “Ekmeği elinizle değil gözünüzle seçiniz” uyarısına uymasını ummaktan başka çaremiz kalmıyor.

Ankara 14 Mart 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..