Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '18

 
Kategori
Sağlık
 

Ekmeği Nasıl ve Ne Zaman Yemeli?

Ekmeği Nasıl ve Ne Zaman Yemeli?
 

Ekmek Ye/Me?


Yazı içeriğinin ekmeğin ve genetiği değiştirilmiş buğdayın zararlarını kavramak için işin teorik kısmına birazcık mercek tutmakta fayda var.

Bütün vitaminler, enzimler, mikroelementler buğday tanesinin oğulcuğunda toplanmışır. Tanenin merkezinde ise sadece 'derin uyku halindeki' nişasta vardır.

Buğday ıslatıldığında, su enzimleri eriterek, mikroelementleri ve vitaminleri canlandırır ve nişastaya akıtır. Enzimler nişastayı hafif şekere çevirerek oğulcuğa gönderir. Oğulcuk harekete geçer, filiz çıkarır ve hayat başlar.

Enzimlerin buğday kabuğunun içinde hapsedilmesi ve nişastanın uyku halinde tutulmasının hikmeti enzimlerin nişasta ile karışmaması, buğdayın zamanından önce filizlenmemesi ve yıllarca, hatta bin yıllarca bozulmadan saklanabilmesi içindir. Demek ki, buğdaydan un yaparken, kabukları (kepeği) eleyerek atmak ve sadece ağır ölü nişastayı kullanmak cahillikten öte birşey değildir.

Beyaz undan yapılan ekmeklerin hazmı ağırdır, kanın asidini yükseltir, safra, böbrek ve mesanede taş toplanmasına, kılcal ve toplardamarlarda tıkanıklıklara neden olur.(Bu da son yıllarda artan safra kesesi ameliyatlarını açıklar..)Taze mayalı ekmek ise, bağırsakta B vitamininin üretimini yapan mikropları pasivize eder. B vitamini eksik olan vücut, sinirsel dengesizliğe ve kansızlığa maruz kalır. Sıcak olarak yenen mayalı ekmek, birçok hastalığın ayrıca bağırsak kurtlarının  oluşumu için yeterli bir sebeptir.

Mayalı ekmek piştikten en az 3 saat sonra yenmelidir. fakat mayasız yufka veya doğal mayalı hamurdan yapılmış tandır çörekleri bazen sıcakta yenebilir.

Vücuda hayat veren ekmekler amarant veya nişasta buğdayı gibi eski buğdayın ince, kepekli ve taze unundan ömer otu (şerbetçi otu) veya nohut mayası gibi doğal mayalarla tandırda pişirilen ekmeklerdir.

Hazır hamurdan bir parça alınarak bir sonraki ekmek yapılıncaya kadar saklanır.

Tekrar hamur yapılacağı zaman maya olarak bu parça kullanılır.

Bu hamurdan da bir parça saklanarak tekrar ekmek yapana kadar bekletilir.

Ekmeğin hazmını kolaylaştırmak için hamura tercihinize göre çörek otu, zencefil, anason, keten tohumu, kakule, dereotu tohumu, üzerine de susam ekleyebilirsiniz.

Ekmek yapımında birçok farklı un birbirlerine karıştırılmamalıdır, çünkü bu ekmeğin hazmını ağırlaştırır.

Buğday unu, çavdar veya arpa ile karıştırılabilir. Buğday ekmeğini arka arkaya 2 günden fazla yememek, çavdar,  pirinç, arpa, yulaf unundan yapılan ekmekler ile dönüşümlü yemek gerekir. Ekmek, yağla, balla, reçelle, ve yağlı sebze yemekleriyle yenebilir.

Ancak et, balık, tahıl ve süt gibi yiyeceklerle yenen ekmeğin hazmı ağır ve sıhhate zararlı olur.

Büyüklerimiz buğday yada arpa ununu su, yağ ve bal ile karıştırarak, küçük ekmekler yapar ve açık havada kurutarak yerlerdi.

Böylece, başka yemeklere ihtiyaç duymadan sağlıklı bir şekilde 100 yıldan fazla yaşamışlardır. Ancak bugün eski buğday türleri, arpa, çavdar,kara buğday artık tarihe karışmıştır. Bunun yerini genetiği değiştirilmiş ve terminatör gen ile silahlandırılmış yeni tahıl türleri almıştır.

Terminatör gen eklenen buğdaydan ertesi sene için tohum almak mümkün değildir.

Genetiği değiştirilmiş buğdaylar (tip 405-550 gibi) yüksek miktarda yapışkan albümin içerdiği için, hazmı ağırdır. (Bilhassa 0 kan grubuna sahip olanlar için)

Bu tür buğday ürünlerini yalnızca bütün tahilları çok iyi hazmedebilen ''A'' ve ''AB'' olnlar için idealdir.

Kan grubu 0 olanlarda, buğdayın yapışkan albümini mide zarını aynen soyar gibi etkiler, mide asitinin yükselmesine, gastrit,ülser, H.Pylori enfeksiyonuna, damar tıkanıklığı ve ateşli hastaıklara, kandaki PH dengesizliğine, alerji, romatizma, mantar, astım ve deri hastalıklarına neden olabilir.

Un için kullanılan katkı maddeleri ve ekmek yapımında kullanılan genetiği değiştirilmiş maya, ekmeğin zararını daha da arttırır.

Yazı bittiyse okudum yazabilirsiniz.Şayet okuduysanız hala nasıl kmek yediğinizi kendinize bir sorun derim :)

Afiyet olsun :)

 

 
Toplam blog
: 10
: 5041
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Özel Sektör/Üst Düzey Yönetici ingilizce Öğretmenliği Mezunu Kurucu Kent konseyi Gençlik Meclisi ..