Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '12

 
Kategori
Güncel
 

Ekmeğimizle oynamayın...

Ekmeğimizle oynamayın...
 

Nedense maliyet hesaplarının kılıfları hep ramazanda, bayramda yapılır...


Eskiden herhangi bir ürüne zam yapıldığı veya yapılacağı zaman gerekçesi açıklandıktan sonra o cümle nezaketen şöyle biterdi:
 
- Özür dileriz.
Şimdi mi?
- Yersen.
 
Aynı ekmekte olduğu gibi.
Denir ki:
300 gram ekmek 1 TL
500 gram pide 2 TL
750 gram pide ise 3 TL
- Maliyet (Girdi) fiyatları (Un/Su/Tuz/İşçilik vs.) artmıştır. 
Ekmek şu günden itibaren bu fiyatlardan satılacaktır. 
Artı, bu açıklamalar yapılırken de;
Öylesine bir haklılık payı ve öylesine ajitasyon yapılır, yaratılmaya çalışılır ki...
Neredeyse vatandaşın, "300 gram ekmek, 3 TL olsun, yok yok 5 TL olsun...
Yeter ki, fırıncılarımız aç kalmasın" diyesi gelir...  
 
Ayrıca ve nedense: 
Maliyet hesaplarının kılıfları hep ramazanda, bayramda yapılır.
Tabii ki zamlar da...
Tekrar edelim: 
- Yersen...
 
* * * * * *
Maliyet hesaplarında genellikle un, su, tuz ve işçilik ön plana çıkarılır.
Oysa ekmeğin yapılışında "kullanılabilen" daha birçok madde vardır.
- Önce bunları sıralayalım, sonra birkaç cümle daha kurmaya çalışırız:
 
Ekmeğin ortalama bileşimi:
% 30 - 40 Su 
% 50 - 55 Glüsitler 
% 1,5 - 2 Madeni tuzlar 
% 0,4 - 0,8 Lipitler 
% 6 - 8 Proteinler 
 
Ekmek yapımında "kullanılabilen" katkı maddeleri: 
E 920 Un işleme ajanı. 
E 924 Un işleme ajanı. 
E 928 Un işleme ajanı. 
E 471 Homojenleştirici.
E 477 Homojenleştirici. 
E 420 Kıvam artırıcı, suni tatlandırıcı ve nem tutucu.
E 422 Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu.
E 170 Renklendirici ve mineral tuz.
E 280 Koruyucu. 
E 281 Koruyucu. 
E 282 Koruyucu. 
E 283 Koruyucu. 
E 200 Koruyucu.
+
1 temmuz 2012 tarihi itibariyle ekmekteki kepek oranı en az % 0,65 ve en çok % 1,1 arası olması yasalaşmıştır.
Meraklısına: 
Açılımı; "kıvam artırıcı", "nem tutucu", "koruyucu" vs... gibi "E..."li maddelerin neler olduğunu araştırılabilir(!)...
 
* * * * * *
Kısa keselim...
- Ne diyorduk?
Maliyet hesaplarından bahsediyorduk.
Ola ki; bu katkı maddelerini kullanan bir fırın/fırıncıya, bu maddeler "eminim" bedava verilmiyordur.
Peki o zaman;
Maliyet hesaplanmasında bunlar neden gösterilmez, neden hesaba katılmaz?
- ...?
Ekmeğe katılması muhtemel bileşenler ve katkı maddeleri de maliyete ilave edilsin.
Mübarek ramazana ayına bir kaldı.
- Boğazımızdan haksız lokma geçsin istemiyoruz(!)...
 
Not: 
Derin mevzulara girilmemiştir.
- Anlayan anlamıştır...
 
Toplam blog
: 660
: 862
Kayıt tarihi
: 15.04.08
 
 

Atatürk, cumhuriyet ve Türkçe sevdalısıyım. Hayatımda hiçbir konu veya olay karşısında 'keşke' de..