Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Ekmeğin fiyatı makarnayı geçti

Ekmeğin fiyatı makarnayı geçti
 

http://osman.midilli.com/uploaded_images/brot-759146.jpg


Bir garip ülkedir Türkiye.

Tuhaflıklar hiç bitmez.

İşçiye, emekliye, memura… komik zamlar (yüzde 3-4) verilirken, ana tüketim kalemlerine dev zamlar (yüzde 15-20) gelmeye devam ediyor.

Vatandaş tepkisiz. Sanki yapılan zamlar onları etkilemiyor. Bir türban sorunudur gidiyoruz…

Onda da çözüm yok, vatandaş oyalansın yeter ki suni gündemlerle!

Her yıl olduğu gibi benim güzel ülkem yapılan zamların farkına varmakta geç kaldı. Sanal gündemlere kapılıp kaptırdığı lokmanın farkına varamadı. Sıra son lokmaya geldi; ‘Ekmek’.

İstenilen zam ise yüzde 25!

Elektrik, doğalgaz, yeşil biber, balık derken sıra ekmeğe geldi. Fırıncılar odası yüzde 25 zam yapılması gerektiğini belirtti.

Peki vatandaş maaşına yapılan yüzde 3-4 lük zamlarla nasıl karşılayacak yüzde 25’lik zamları?

Fırıncının maliyeti yükselmiş olabilir, malum benzindi, doğalgazdı… her kalem yüzde 25’ten aşağı zam yemiyor. Tüketici dernekleri ne düşünüyor peki?

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, ekmeğin makarnadan pahalı olmasının tüketici aleyhine bir çelişki olduğunu belirterek, "Bu fırıncıların insafını aşacak bir olaydır. Ekmek çok boyutlu bir konudur. Hükümetin bu olaya el atarak sağlıklı bir ekmek politikası oluşturması gerekmektedir" şeklinde açıklama yaptı. Çakar, piyasada makarna fiyatlarını araştırdık ve bir kilogram makarna fiyatı değişik markalara göre 1.3 ile 1.5 YTL arasında olduğunu gördük, oysa ekmeğin kilogram fiyatı 2 YTL, yani makarnadan bile çok pahalı oldu ekmek. Tabi makarnanın pişirilmesi için gerekli enerjiyi, yağı, suyu da dikkate alıyoruz. Ama bunları dikkate aldığımızda da yine makarnanın ekmekten ucuz olduğunu görürüz. Bu tabi ki tüketici aleyhine bir çelişkidir. Ekmeğin ne kadar pahalı olduğunu gösteren bir uygulamadır" diye konuştu.

Ekmek 2007’de yüzde 20 zam görmüştü. ülke nüfusunun yüzde 20’sinin açlık sınırının altında, büyük çoğunluğunun da yoksulluk sınırı altında olduğunu düşünecek olursak; temel besin maddesi olan ekmeğin fiyatının belirlenmesinde fırıncıların insafını aşacak bir olay olduğunu belirten Çakar, “Hükümetin bu olaya el atarak sağlıklı bir ekmek politikası oluşturması gerekir” dedi.

Ne garip ülkede yaşıyoruz. Nasıl başarıyoruz bu kadar tepkisiz kalmayı…

Murat Aydemir

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..