Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ekmek Fırınlarımız

Ekmek Fırınlarımız
 

İnsanın en temel ihtiyacının karşılandığı yerlerden bir tanesi, şüphe yok ki yenmeye hazır hale getirilen ekmeklerin yapıldığı fırınlardır.

Bu fırınların ne kadarının gerçekten usul ve esaslara uygun olarak fırıncılık işiyle iştigal ettikleri, gerçekten düşünülmesi gereken bir konudur.

Fırıncılık yapanların işyerleri ne kadar ilgili ve sorumlu kişilerce kontrol edildikleri, ne kadar denetlendikleri hep insanların kendi aralarında konuştukları bir konudur.

Özellikle Belediye Zabıta Denetim ekipleri, Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü gibi kurumların, fırıncıların sağlığa uygunluk koşullarının ne kadarına, nasıl riayet ettikleri konusunda daha çok incelemeler yapması gerekiyor. (Muhakkak inceleme yapıyorlardır, bundan şüphemiz yok) Mali yönden ruhsat, vergi levhası olduğundan eminim. Ancak, benim ilgilendiğim, fırın çalışanlarının sağlığı, temizliği, ekmek gramajının tam olup olmadığı, en önemlisi de kılık, kıyafet konusuna ne kadar riayet ettikleriyle ilgili.

Her fırına bir zabıta veya sağlık memuru koyma gibi bir lüksümüz olamayacağına göre, iş tamamen işletme sahiplerinin vicdan ve merhametine kalmış durumda.

Çarşı, sokaklarda kime bir takım sorular yöneltirseniz; illa ki bir takım eksikliklerden, şikâyetler ve sitemlerden bahsedeceklerdir. Özellikle kenar mahallelerde (Varoşlarda) bulunan pide ekmek yapan kara fırınlarda çalışanların, çok da sağlıklı bir ortamda, kişisel bakım ve hijyen kurallarına uydukları söylenemez. Bu durum ekmek tartan, yumak açan, özellikle pidelere tırnak vuranların uyması gerektiğini düşününce; nasıl sağlıklı ve gönül rahatlığıyla bir ekmek yemiş olduğunuza artık siz karar verin.

Örneğin, sabahleyin yüzün yıkamadan işe girişenler,

Lavaboya giderek, ellerini yıkamadan terazinin başına geçenler,

Pidelere tırnak vuranlar, hem sigara içip, hem de tırnak atmaları,

Fırından çıkan ekmeklerin süpürgeyle temizlenmesi gerekirken, külü üzerinde tezgâha gönderilmesi,

Çalışanların tek tip elbise giymemesi ve kep takmaması,

Fırın iç dizaynının ve zeminin sağlığa çok da uygun olmaması,

Günübirlik temizliğin yapılmaması, sineklerin çokça olması, hamur teknelerinin ve hamur makinesinin artık hamurlarla bırakılması,

Sağlık bilgisinden bihaber olanların hemen çoğu bu ihmaller ve yanlışlıklar zinciri içerisinde yer almaktadırlar.

Şimdi diyeceksiniz ki, “Peki hiç temiz olan, sağlıklı olan fırınlar yok mudur.?” Elbette vardır, şüphesiz. Gerçekten, bihakkın çalışanları tenzih ederim.

Birçok fırında, mekân temizliğinin yetersiz olduğundan, çoğu alışveriş yapan insan yakınır. Hele hamur yoğurma makinesindeki kalan artıklardan şikâyetçi olmayan yoktur sanırım.

Herhangi bir fırının önüne giderek, ekmek alanlara;

1- Fırınlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

2- Fırınlar istediğiniz ölçüde hijyenik ortama sahip midir?

3- Belediye zabıtalarının denetimlerini yeterli görüyor musunuz? gibi sorular yöneltirseniz; insanların bu konudaki memnuniyetsizliklerini ve rahatsızlıklarını göreceksiniz.

Acaba diyorum, bu eksiklik, aksaklık ve yanlışlıkların olduğu fırınlarda, özellikle zabıta ekipleri ne kadar denetliyorlar?

Yoksa sabah 4-5 gibi ya da akşam 12’den sonra yapıyorlar da biz mi göremiyoruz?

Yoksa bazı semtler 1. sınıf muamelesi görüyor da, diğerleri 2. Sınıf muamelesi mi görüyorlar?

Her an bütün fırınların, aynı an da denetlenmesinin zor olduğunu kabul ediyorum; ama en azından caydırıcı cezaların kesilmesiyle, eminim ki fırıncılar bundan sonra daha dikkatli olacaklardır.

Evet, biraz da fırıncı esnafının kendisinde iş bitiyor. Kendisi yeterli fırıncılık, esnaf eğitim ve kültürüne sahip değilse; siz ne yaparsanız yapın, o yine bildiğini okuyacaktır ve yapmaya devam edecektir.

Peygamber efendimiz (sav) temizlikle ilgili olarak; “Temizlik imanın yarısıdır’’  demişlerdir. Bu yüzden, temel ihtiyaçlarımızın karşılama vesilesi olan ekmek fırınlarımız; daha ferah, daha temiz olması gerektiği düşüncesindeyim.

Bu konu da öncelikle görev sorumluluğu ve bilinciyle Belediye Zabıta Ekiplerine,  vicdan sahibi olacak fırın sahiplerine ve  titiz davranacak,  gönül rahatlığıyla sağlıklı bir ortamında  biz alışveriş yapanlara büyük bir iş düşmektedir.

Yoksa sağlığınız, her an elden gidebilir, bilesiniz!,

 

Not :resim netten alıntıdır

Kerim BAYDAK

Kbaydak61-artan@hotmail.com
 

   

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..