Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Ekmek kuyruğundaki aslanlar!

Ekmek kuyruğundaki aslanlar!
 

Kardeşimin mezuniyet törenine katıldığımda müthiş bir manzara vardı. Herkes mutlu yüzlerde gülümsemeler, ışıldayan gözler. Abimin bana dönüp sorduğu şu oldu “Şimdi bunlar yarın işsiziz diye mi seviniyor?“ Evet stadyumun ortasında binlerce mezun olan öğrenci ya da öğrenciliği son bulmuş, yarın ne olacak sorusu kafasında yer eden işsiz mezunlar gerçeği!

Türkiye’de 166 üniversite bulunuyor ve bu üniversitelerde şu an öğrenim gören öğrenci sayısı TÜİK verilerine göre 3 milyon 627 bin (açık öğretim dahil). 2011 yılı Aralık verilerine göre mezun olan öğrencilerden 424 bin kişinin iş bulamadığını tespit etti.

Üniversitelerin kontenjanının artmasıyla birlikte öğrenci sayısı da arttı okur yazar kısmın artması güzel bir şey ama şu gerçeği de unutmamak gerek, her üniversite mezunun iş bulmadığı bir ülkede olduğumuzuda. Son dönemlerde ki işsizlik mavi yakadan ziyade beyaz yakalılarda.

Üniversite Mezunu Olmak Herşey Olmak!

Yanlış bir algıya sahibiz, bize yıllardır söylenen bir yalan var. ”Üniversiteye kapağı at gerisi kolay.” Dershaneye gittiğim dönemde rehberlik hocam da söylemişti “Mustafa üniversiteye kapağı at gerisi kolay” bu şekilde sadece bana mı söylenmişti bu yalan tabi ki hayır. Üniversite’ye hazırlanan binlerce öğrenciye de söylendi ve üniversiteden mezun olunca iş bulurum mantelitesini taşıyan binlerce öğrenci üniversitelere yerleşti ve mezun oldu.

Sadece Mezun Olmak Yetmez !

Üniversite’den mezun olmak demek iş bulmak demek değildir. Mezun olmanın yanında üniversite yıllarında öğrenciler kendilerini alanlarında geliştirmeli ve network ağını sağlam temeller üzerine kurmalıdır. Yani kalifiyeli mezun olmalıdır.

Özel sektörün çalışma şartlarının daha zor olmasından dolayı mezun olacak öğrencilerin kafasında daha çok devlete atanma düşüncesi yatıyor. Ama bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir her mezun olan öğrenci devlete atanamıyor. Bu yüzden ciddi bir işsizliğin var olduğu ülkemizde öğrencilerimizin alternatif de düşünmeleri gerekir.

Mezun olan aslanlarımızın ekmeği bulmaları temennisiyle .

Mustafa ŞAHİN

Kişisel Marka Uzmanı

 
Toplam blog
: 26
: 1823
Kayıt tarihi
: 03.05.12
 
 

PUGEM Kurucu Ortak ve PUGEM Bünyesinde kişisel gelişim eğitimleri veriyorum. Çeşitli mecralarda k..