Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ekmek nimet, üzerine basarsan günah; patates nimet değil, çiğne gitsin!

Ekmek nimet, üzerine basarsan günah; patates nimet değil, çiğne gitsin!
 

Ekmekten başka nimet yok. Allah size sonsuz nimetler yarattım derken sadece ekmeği kastetmiş.  Siz salatalığa nimet denildiğini duydunuz mu? İyi ama Allah yediğimiz içtiğimiz her şeyi nimet olarak yaratmadı mı; biz neden sadece ekmeğe nimet diyor, sadece ekmeğe saygı gösteriyoruz?

Allah’ın yarattığı ve bizlerin yiyip içtiğimiz diğer şeyler saygıyı hak etmiyor mu? Su olmadan yaşanamıyor, buna rağmen suya bile nimet diyen yok ya! Yerde ekmek görseniz birisi üzerine basar diye alıp kenara koyuyorsunuz. O halde ekmek kutsal. Kuranda ekmeğin diğer nimetlerden ayrıldığını ve kutsal olarak yaratıldığını söyleyen ayet var mı? Kocakarı masalı değil mi? Saygın nimete ise hepsine göstereceksin. Su içmeden durabiliyor musun? Suya niye nimet demiyorsun?

Yani hani sağlıklı bir şey olsa bari. Doktorlar bas bas bağırıyor ekmek yemeyin diye, biz korkumuza yere bile düşüremiyoruz. Ya elbette üzerine basmayalım; diğer yiyecekleri de çiğnemeyelim; ama yani ekmeğin böylesine kutsal addedilmesi mantıksız. Haa bu konuda bir ayet bir hüccet varsa o başka. İnsanların cehaleti E tabi yıllardır kuru ekmekle yarı aç yarı tok yaşayan bu millet ekmeği hâşâ Tanrı gibi görecektir.

Çürüyen ekmekleri bile günah diye atmıyorlar ya, böyle aptalca bir şey görmedim! Kardeşim ekmek pirinç gibi, fasulye, domates gibi sadece bir yiyecektir. Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir. Tarlada buğdayı, fırında hamuru çiğniyorsun; o vakit bu da günah. Bırakın böyle ilkellikleri ya!

Bu, yaratanın verdiği nimetleri aşağılamak olmuyor mu? Ekmeğin kutsallığı nereden geliyor? Diğer bütün yiyecek ve içecekleri aynı ekmek gibi tükettiğimiz halde onlar niye bizim için ekmek kadar önemli değil. Bu sadece bizde böyle; dünyada insanlar ekmek bile yemiyor. İnsanların saygısı, anlayışı tamam da sen ekmeğe nimet diyorsun, suya nimet demiyorsun. Nimetse hepsi nimet. Ekmeğe nimet deyip hâşâ neredeyse tapanlara kuru ekmeği vereceksin, al bunla yaşa diyeceksin! Sizin ekmek saygınız değil mi bizi kuru ekmeğe muhtaç bıraktı.

Önce soralım, ekmek tek başına bir insanın yaşaması için yetiyor mu? Başka hiçbir şey yemeyeceksin ama. Sadece ekmek ve su. Ben yaşanmaz diyorum. Ona bakarsan insan sadece et (ya da balık) yiyerek de yaşar ve ilk çağlarda yaşamış da. Ekmek diğer tüm yiyeceklerden ayrılıp Allah tarafından kutsanmış bir yiyecek mi? Ben ekmeğe gösterilen bu saygıyı anlamıyorum. Ekmek kutsalsa su da, patates de, süt de kutsal. Ya boş verin, yiyeceğin içeceğin kutsalı mı olurmuş; saçma sapan şeyler bunlar!

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..