Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '14

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Ekmek yenir, su içilir ve şarkı söylenir

Basit bir doğruyu yanlış yapmak herhalde ustalığın tam tersi bir iş. Şarkı okuduğunu sanan şarkıcılarımız var ve hiç birisi şarkı söylediğinin farkında değil. Bayan ya da bay yaşlı veya genç tahsil görmüş veya görememiş sesler şarkı okuyacaklarını söylüyor. Sonra şarkı söylüyor.

Eğitim bir çok iş kolunda çok önemli. Örneğin doktor ya da avukat olmak için yıllarca eğtim almak zorunda insanlar. Eğitim ise ilk okulda okuma ile başlıyor. Okuma bilmeden eğitim almak mümkün değil. Müzikte sözler var okunuyor. Melodi var ki oda notalar ile yazılıyor onlar okunuyor. Bizim şarkıcılarımızın çoğu nota bilmez. Nota bilemeyen şarkıcılar ne okuyacaklar? Şarkı sözlerinin notalı şekilde ve şarkı formunda söylenmesine ise şarkı söylemek deniyor.

Eski şarkılarda şarkıların söylendiğini ifade eden sözler vardı. Bir Klasik Türk Müziği şarkısında  " sen şarkılar söylerdin yatarken dizlerimde" diyordu şarkı, şarkılar okurdun demiyordu. Bir pop müzik şarkısında ise sözler " şarkılar söylerdin, söyler gülerdin benden uzak dursun gözyaşı derdin" sözleri ile şarkının söylendiği söylüyordu.

İngilizce'de de, Fransızca 'da şarkı söyleniyor okunmuyor, okunan kitap. Bizim insanımız kandırılıyor. Tamam bizim sanat okullarımız yok. Şarkıcılarımız en çok musiki cemiyetlerine gitmişler. Ama orada verilen müzik eğitimi sınırlı. Nota falan öğretilmiyor insanlara.

Biz nota bilmeyen ve de müzik bilgisi az olan sanatçılarımıza öyle unvanlar ve paralar veriyoruz ki. Yıllarca müzik eğitimi almış konservatuarı bitirmiş dünyanın en önemli seslerine rakip olacak ya da onlara eş değer düzeye erişen üstatlar onların yanında çırak bile olamıyor.

Ancak gerçek sanatçı, konservatuar eğitimi almış şarkı notalarını okumayı ve şarkıyı söylemeyi bilen insanlar. Bir de kendini usta ilan eden başka unvanlar alan hatta dillerden düşmeyen şarkıları besteleyen ama nota bilmeyen şarkıcılarımız var. Çok çarpık bir durum. Okuma yazma bilmeyen ilk okul öğretmeni olur mu? Nota billmeden şarkı bestelenir mi?

Şarkı okuyacağım diyen ve de nota okumayı hiç bilemeyen sanatçılarımız siz hiçbir şey bilmiyorsunuz. Siz nota okuyamazsınız ki birde çıkıp okuyacağım diyorsunuz. Siz nota yazamayı okumayı da siz notaların yazıldığı yeri de bilmiyorsunuz bari yaptığınız işi bilin siz ŞARKI SÖYLÜYORSUNUZ.

Şarkı okunur, su içilir ve ekmek yenir. 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..