Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '12

 
Kategori
Haber
Okunma Sayısı
437
 

Ekmekler 60 gün boyunca küflenmeyecek

Ekmekler 60 gün boyunca küflenmeyecek
 

EKMEKLER 60 GÜN BOYUNCA BYATLAMIYACAK (ALINTI9


Gıda israfına karşıyım. Her gün yüzlerce ekmek çöpe atılıyor. Dünyada açlıkla mücadele eden milyonlarca aç insan var. Bayatlamış ekmekler poşetlerde ağaçlara asılıyor. Hâlbuki bayat ekmekler gayet güzel değerlendirilebilir. Bayat ekmeklerden pizzalar, paparalar yapılabilir. Ufalanarak buzlukta saklanır, köfte içlerine konulabilir. Mikro dalga fırınlar hakkında birçok yazı okudum, olumsuzlukları çok deniliyor, hatta kansere neden olduğu belirtiliyor. Tabi bunlar kanıtlanmış değil. Haydi, hayırlısı diyelim. Aşağıda ekmeklerin 60 gün boyunca küflenmeyeceğine dair yazı internet sayfalarına düştü. Selam ve sevgiler.

Ekmekler 60 gün boyunca küflenmeyecek
Artık ekmekler bayatlamadan ve küflenmeden 60 gün boyunca dayanabilecek. Geliştirilme aşamasındaki sistem sayesinde, her yıl yüz milyarlarca dolarlık ekmek kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Texas merkezli Microzap firmasının geliştirdiği teknikle ekmeklerde küflenmeye neden olan bakterilerin önüne geçilecek. Firmanın esinlendiği kaynak evlerde kullanılan mikrodalga fırınlar. Ekmek üretim bantlarında uygulanacak mikrodalga tekniğiyle küflenmeye yol açan Rhizopus stolonifer mantarı 10 saniye içinde yok edilecek. Böylece normal şartlarda 10 günde küflenen ekmeklerin raf ömrü 60 güne kadar çıkacak. Microzap yetkilileri, Texas  Tech Üniversitesi’ndeki deneme aşamasını başarıyla geçen sisteme üreticilerin rağbet göstermesini bekliyor. Yetkililer yeni sistemle ekmeklerde bozulmayı önleyici katkı maddelerinin de kullanılmayacağını belirtiyor. Mikro dalga tekniğinin yaygınlaşmasıyla ekmek dışındaki diğer gıdalarda da raf ömrünün artırılması hedefleniyor. Uzmanlar gelişmiş ülkelerdeki gıda israfının bu sistemle sona ereceğinin altını çiziyor. Zira sadece İngiltere'de satın alınan ekmeklerin yüzde 32'si çöpe atılıyor. ABD’de ise her yıl ailelerin gıda alışverişinde satın aldığı ekmeğin yüzde 40’ı çöpe gidiyor. Bu ziyan, yılda 165 milyar dolar zarara neden oluyor.

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ekmek israfının önüne geçileceği fikri güzel bilhassa yoksul ülkeler düşünüldüğünde bizdeki baş döndüren bolluk dünyada paylaşım adaletsizliğini gündeme getiriyor. Lakin, gelişmekte olan teknolojinin her yeni ürününün sağlığımızı negatif etkiliyeceği şüpheleri artıyor. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, küflenmeden tüketilmesi bence daha akla uygun. Selamlarımla esenlikler dilerim.

İpek Çevik 
 01.12.2012 12:48
Cevap :
TEŞEKKÜR EDERİM CANIM GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİ.SİZE KATILIYORUM.SEVGİLER.NAHİDE ÇELEBİ  01.12.2012 15:22
 

Kıymetli Nahide Çelebi :Türkiye' de iki ay boyunca ekmek bayatlamayacak, buna inanmıyorum, Bu denetimsizlik devam ettikçe, fırıncılar istedikleri şekilde hareket ettikçe çöplüklerde ekmek artıkları dahada artacaktır.Bütün bereketsizlik,ekmekleri çöpe atmaktan ileri gelmektedir, ekmeğe saygı yok,şükürsüz, kadir kıymet bilmeyen toplumuz,Almanya,Hollanda,Fransa buralarda bizzat gördüm onlarda israf ediyorlar ama bizim kadar değil,ekmeği ihtiyaca göre pişiriyorlar,bizde işin ticaret yönü,merhametsizlik,kazanma hırsı ekmeği o hale getirmiştir. Evlerimiz de de öyleyiz,sabah ayrı ekmek alınır, öğlen ayrı alınır.alışkanlık.Selam ve saygılar sunuyorum...

Mehmet Burakgazi 
 01.12.2012 11:15
Cevap :
DEĞERLİ YORUMUNUZ BENİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.SİZE KATILIYORUM.SELAM VA SAYGILARIMLA.NAHİDE ÇELEBİ  01.12.2012 15:24
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1778
Toplam yorum
: 10877
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 992
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster