Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '11

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Ekolojik Anayasa İstiyoruz

Ekolojik Anayasa İstiyoruz
 

İnsana saygı, “doğayı” metalaştırma hakkını vermez.


 

Ekolojik Anayasa İstiyoruz

Türkiye Halkı, ilk kez kendi anayasasını yapmaya hazırlanıyor. Yeni Anayasa’nın sivil, demokratik, özgürlükçü, sosyal barışçı bir dille yazılması konusunda geniş bir mutabakat var. Yeni Anayasa’da insan çıkarları ve geleceği, doğadan ayrı ve bağımsız bir varlıkmış gibi tanımlanmamalıdır. İnsana saygı, “doğayı” metalaştırma hakkını vermez.

 

Demokrasi önemlidir

Günümüz kanunları toprağı, suyu, diğer canlı türlerini –hatta- genetik materyalleri, bilgiyi bile “mülkiyet” olarak tanımlıyor. Sadece insanları kapsayan bir hukuk sistemi gerçekçi değildir. Tüm canlı türlerinin yaşam ortamlarına kutsal ve ihlal edilemez statü kazandırılmalıdır. Ekolojik Anayasa istiyoruz!!

 

Toprak ... Çağdaş toplumun yanılgısı

Her yıl dünya çapında 24 milyar ton –kişi başına 4 ton- toprak erozyonla yitirilmektedir. Çağdaş toplum (!) teknolojinin her soruna çare bulacağı inancı taşımaktadır. Teknolojiye inancımız ne kadar güçlü olursa olsun, teknoloji bir kaynağın yenilenmesinden, daha çabuk tüketilmesine çözüm bulamaz. O kaynak, bir gün mutlaka tükenecektir.

 

Toprak ve gelecekte çocuklar...

Dünya ekonomisinin giderek daha iç içe geçmiş olması ve nüfustaki yoğun artış, toprağa iyi bakmayı dünya tarihinde hiç olmadığı kadar önemli kılmıştır. Eğer, kaynakların paylaşımından doğacak topraklarımızı daha özenli koruyup kollamazsak, bizden sonra gelecek kuşaklar ekonomik, siyasi ve askeri çatışmalarla karşı karşıya kalacaklar.

 

Hayrettin Karaca

O bir dendrolojist, yani ağaç bilimci. Gösterdiğiniz herhangi bir yaprağın tür / alt türünü Latince isimleri ile anlatabilir. Uluslar arası Dendroloji Derneği (IDS) başkan yardımcılığı yaptı. BM Çevre Ödülü ve TBMM Çevre Üstün Hizmet  Ödülü sahibi. Türkiye’nin ilk özel arboretumunu, Yalova, Samanköydeki 14.5 dekar arazisinde  kurdu. 14 bin tür ve alt tür bitki, çalı kolleksiyonunu, 56 bin dia, 2463 kaynak, 417 yurtiçi- dışı yayınını halkın hizmetine açtı. Karaca Arboretum yılda 15 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Üniversite öğrencilerine staj imkanı sağlıyor.

Karaca Arboretum, MEB – TEMA Vakfı arasında imzalanan protokolle Ekolojik Okur-Yazarlık Eğitimine açıldı.

Ömrünün 89 yılını karşılıksız ve çıkarsız bu topraklara adanmış, sevgisini ve bilgisini halkıyla paylaşan “ adama” saygılarımızla.

 

Toprak; herşey ondan gelir, ona döner...

Toprak, değeri en az bilinen varlığımız için en gerekli olan kaynağımızdır. Gönülçelen ve doğal bir kokusu vardır. Bu, hayatın kokusudur… Her şey ondan gelir, her şey ona döner.

 

Mineraller, insan ve toprak

Oksijen Silisyum Alüminyum Demir Kalsiyum Sodyum Potasyum Magnezyum
Mineraller, toprak ve insan sağlığının temel unsurlardır.
Vücuttaki 90 temel besin maddesinin 60'ı minerallerdir.
Her kalp atışı minerale ihtiyaç duyar.
Her hastalık mineral eksikliği ile takip edilebilir.
Topraklar yüzlerce yıldır gıda ürettiler.
Son 100 yıl içinde topraktaki mineraller %85 azaldı ( Rio, 1992)
Erozyon, toprak ve insan sağlığını tehdit eder.

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..