Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Ekolojik denge

Ekolojik denge
 

<ı>Bölgemizin bir yöresinde köylüler bir ara yılanları öldürmeye başladılar. O yıl bahçelerden hiç ürün alınmadı. Çünkü yılandan kurtulan fareler ekilen tüm tohumları yedi, bitirdi.

Doğanın dengesi böyledir. Köpek kediyi, kedi fareyi, fare yılanı gerektiğinde yok eder. Ağaç yaprakları ve otları hayvanlar, hayvan ürünlerini ve bazı bitkileri insanlar yer, hayvan dışkılardan gübre olur, gübreler tohumlarla ekinde kullanılır, yeniden ürün verir. Bu şekilde döngü devam eder. Doğanın dengesi de korunur.

Bir Yer Düşünüyorum


Bir yer düşünüyorum, yemyeşil,
Bilmem, neresinde yurdun?
Bir ev, güllük güneşlik,
Çiçekler içinde memnun.
Bahçe kapısına varmadan daha,
Baygın kokusu ıhlamurun,
Gölgesinde bir sıra der gibi;
Oturun!
Haydı çocuklar haydı,
Salıncakları kurun!
Başka dallarsa, eğilmiş;
Yemişlerimizden buyurun!
Rüzgâr esmez, konuşur;
Uçurtmalar uçun, çamaşırlar kuruyun.
Mutlu olun, yaşayın,
Ana, baba, evlat, torun.

Z.Osman SABA

Sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile olur. En aziz zenginliğimiz olan sularımızı hovardaca kullanıp yok olmasına, bazı atıkların temiz sulara akıtılmasına ve kirletilmesine izin verirsek;

su kirliliği
, Teknolojinin bilinçsiz, fabrikalarımızın bacalarını kontrolsüz kullanımı, motorlu araçların her türlü egzoz dumanları sonucu; hava kirliliği, Erozyon, toprak kaymalarının önüne geçmezsek, ağaçlandırma yapmazsak ve yapay gübrelerin kullanımına izin verirsek; toprak kirliliği, Kentlerimizin çarpık yapılaşması, park ve yerleşim alanlarının imara uygun yapılmaması, gelişi güzel otopark, işyeri konumlamaları, yol üzerinde tere duvar üstünde satılan yiyecek, öteberi, balık satış yerlerinin en işlek caddelerdeki durumu sonucu; görüntü kirliliği, Bunun getirdiği her türlü hengâme, ses, konuşma, koşuşturma ve naralar da; gürültü kirliliğini oluştur. Birde bunların yanında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup, doğanın, ormanların, suların kirletilip katledilmesine seyirci olanlar, HES ‘lere, termik santrallerle, TEMA vakfı çalışmalarına maddi çıkarları uğruna ideolojik sıfatlar yükleyerek çalışmalarını sekteye uğratanlar, yanlış, yalan, uyduruk ve hurafe bilgilerle çevre kirliliği bilinçlenmesine karşı çıkanlar da vardır ki; bu da bilgi kirliliğini oluşturmaktadır.

Biz doğayı korudukça doğada bizi korur. Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırakmamız gerek. Peki, önlemi ne olmalı? Her şeyin dönüşümü mümkündür. Katı atıkların dönüşümünün sağlanması, yeniden üretime katılması ve değerlendirilmesi için çaba gösterilmelidir. Okullarda bu konuda projeler üretilmeli ve yarıştırılmalıdır. Öğrencilerimize daha eğitimin ilk yıllarından itibaren çevre bilinci verilmeli ve buna göre yetiştirilmelidir. Her şeyin doğalını üretmek, en doğal olanı kullanmak hayat tarzı haline getirilmelidir. Biriken çöpler hemen kaldırılmalı, çöp kutularına atılmalıdır. Yanması mümkün olan katı atıkların yakılması yoluna gidilmelidir. Belediyeler arası işbirliği ile çöplerin dönüşümü için projeler üretilerek sorun giderilmeye çalışılmalıdır. Kanalizasyonsuz ev, köy ve yerleşim yeri bırakılmamalıdır. Kanalizasyonu olanların da sık sık kontrol edilmeli, onarılmalı ve sızıntılara karşı önlem alınmalıdır. Bataklıklar kurutulmalıdır. Durgun ve akarsuların kirletilmemesi için her türlü önlem alınmalıdır. Plastik, lastik ve poşetlerin tamamen yok edilmesi için çalışılmalıdır.

Dünyada yalnız değiliz. Çok sayıda canlı ve cansız varlıklarla bu âlemi paylaşıyoruz. Kendimize karşı sorumluluğun yanında çevremize, dünyamıza karşıda sorumluluğumuz vardır. Toplumu bu konuda uyarma, öğretme ve sorumluluğunu hatırlatma görevimiz vardır. Bu konuda herkesin yapabileceği bir şey vardır. Her şeyin ve herkesin bir görevi vardır. Biz insan olarak ekolojik dengeyi bozmayalım. Gerisini doğa halleder. Kendi dengesini korur.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..