Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomi – Kalkınma Stratejileri –

Ekonomi – Kalkınma Stratejileri –
 

Ekonomik kalkınma yöntemleri içerisinde “Bölgesel Kalkınma” olarak adlandırılan yerel kaynakların değerlendirilip ülke hazinesine kazandırılmasına yönelik İktisadî Kuramlar bulunmaktadır. Kısmi olsa da bu anlayış üzerine kurulmuş ticari işletmelerimiz de söz konusudur. Örneklemek gerekirse; Gaziantep, Konya, Karaman, Adana, Kayseri, Malatya, Afyon, Kütahya, Bilecik (Söğüt ve Domaniç ağırlıklı), Eskişehir. Öncülüğünü çeken bu illerimizde yerel kaynakların ekonomiye kazandırılması kapsamında çalışmalar yapmakta olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), bölgenin ve ülkenin iktisadî kalkınmasına ilişkin dev adımlar atmaktadırlar.

Bölgesel Kalkınma Stratejileri ile elde edilen ve de edilecek olan kazanımları şöyle sıralayabiliriz;

1. Lokal işsizliğin önüne geçilecektir.

2. Bölgede bulunmakta olan yer altı ve de yer üstü kaynakları atıl olmaktan kurtulup ekonomiye kazandırılacaktır.

3.Yerel ticari işletmelerin faaliyet artışları ekonomik gelişmelere, ekonomideki bu ilerleme  “Belediyecilik” hizmetlerinin daha bir işler hale gelmesine dolayısıyla demokratik kurumların öncelikle Mahallî İdarelerde temelinde güçlenmesine pozitif katalizör görevi yapacaktır.

4. Merkezi Yönetimin yükü hafifleyecektir.

5. Başta İstanbul ve İzmir olmak üzere büyükşehirlere olan göç önlenecektir.

6.     Kuşkusuz sosyolojik etkileri de göz ardı edilmemelidir.

A.)  En başta göç ile birlikte gelen sorunlardan öncelikli olanı “Aile Parçalanmaları” nın önüne geçilmiş olacaktır.

B.)  Ailelerin dağılması sonucu en büyük cezaya çarptırılan çocukların bugünleri ve yarınları güvence altına alınmış olacaktır.

7. Ekonomik ve de demokratik kalkınma aynı zamanda beraberinde eğitim öğretim, bilim, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin artmasına büyük katkılar sağlayacak olması her alanda top yekün bir gelişmenin kapılarını aralayacaktır.

8.Kontrolsüz göç neticesinde meydana gelen sorunların başındaki “Asayiş ve Güvenlik” sorunları ortadan kalkmış olacaktır. Bu ülkenin evlatlarının illegal yıkıcı ve bölücü örgütler, mafyavari kanundışı yapılanmaların ağına düşme olasılıkları minimal düzeye indirilmiş olacaktır.

 

*******

 

Bölgesel Kalkınma Stratejilerinin hayata geçirilmesinde çok daha reel somut örnekler sunacağım sizlere. Doğu Anadolu Bölgemizin kuzeyinde yer alan Kars ilimizi pilot bölge olarak ele alalım.

Bu ilimizin geçim kaynaklarının başında büyükbaş hayvancılık gelmektedir. Büyükbaş hayvandan neler elde edilmektedir?

1. Et.

2.Deri.

3.Gübre.

4. Süt ve süt ürünleri.

5.Kurban Bayramlarında hayvan teminine yönelik çalışmalar.

Bu ürünlerin elde edilmesi ve ekonomiye kazandırılması da şu şekilde olacaktır:

1. Et; üretim – sanayi- et entegre tesisleri (sucuk, salam, sakatat vs.).  

2. Deri; tekstil fabrikaları

3. Gübre; Özellikle organik tarım için bulunmaz bir olanaktır.

4. Süt ve süt ürünleri; Kaşar ve gravyer peynir başta olmak üzere peynir çeşitleri, meyveli süt ve yoğurt mamulleri üretim tesisleri.

5. Satış pazarlama ağında küçük esnaf ve AVM’ler. Aynı zamanda ulaşım alanında faaliyet göstermekte olan “ulaşım sektörü” de kendisine düşen paydan artı kazanç sağlayacaktır.

6.Belediyeciliğin geliştirilmesi ile birlikte Kurban Bayramlarında ülke hatta İslam ülkeleri geneline uygun hayvan ihtiyacının karşılanması için organize çalışmalar yapılabilir.

Üniversitelerle ortaklaşa yapılacak olan ARGE çalışmalarıyla verimlilik alanları kat be kat artış gösterecektir.

Serhat Kars ilimiz gelişme ve kalkınmaya yönelik yapılacak olan uygulamalarla birlikte şu an ki “İstanbul” ilimize rakip olacak ve de kısa zamanda dünya kenti olmaya aday bir şehrimiz haline gelecektir. Kars ilimizin bulunmakta olduğu coğrafi konum bu gerçeği bize şimdiden büyük bir sesle haykırmaktadır. Kafkasya, Rusya, Türkî Cumhuriyetler, Çin, Hindistan, Endonezya, Uzak Doğu Ülkeleri ve Japonya hatta Avustralya.  

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..