Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomi dibe doğru yol alırken, Dolar ve Euro rekor peşinde...

Ekonomi dibe doğru yol alırken, Dolar ve Euro rekor peşinde...
 

Ey Avrupa, ey demokrasi havarileri neredesiniz?

Bu soruyu kim sordu?

Tabi ki Sayın Başbakan!

Bu soru ile birlikte ülkemiz gittikçe yalnızlaşmaya, hazırdaki dövizleri satmaya başladı.

Yabancıların altın yumurtlayan tavuğu konumundaki borsa ve diğer yatırım araçlarındaki para yavaş yavaş çekilmeye başlandı.

Ufak çaplı mali bir kriz ortalığın bulanmasına yetti…

Derken devreye Mısır ve Sisi girdi!

Sisi Kim?

Mohammed Mursi’nin atadığı Milli Savunma Bakanı ve Mısır Genel Kurmay Başkanı!

Sisi darbe(!) yapıp, bizimkilerin kankası Mursi gözaltına alınınca, bizimkiler çıldırdı! Demokrasinin katledildiğini iddia edip,Nobel ödüllü Baradey’in Mısır’da darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcılığı’na getirilmesini de içlerine sindiremeyerek, “Ey Nobel sen nasıl barış ödülleri dağıtıyorsun ki bu barış ödülleri dağıttığın kişiler askeri darbe yapanların yanında yer alıyor” diye ateş püskürdüler. (Gerçi Baradey sonradan görevi bıraktı ama… Bir kere Nobel fırçayı yedi!)

İşte bu haykırıştan sonra, ne doların, ne de Euro’nun fireni tutmaz oldu!

Dolar/TL tarihi rekorda, sepet tarihi rekorda, Euro/TL zaten tarihi rekorda…

Borsa 70 binin altında!

Dün başlayan bu kâbus senaryosu ne zaman biter?

Şimdi herkes ekonomide yaratılan mucizenin(!) bittiğini konuşuyor.

Oysa o mucize hiç yaratılmamış, 11 yıllık AKP iktidarı döneminde, çalışmadan, üretmeden tüketen toplum olarak borcumuz 15 kat artmış, üretimde doğru düzgün bir artış olmamış, istihdam arttırıcı yatırımlar yapılmamış…

Sayın başbakan’ın son yaptığı “Darbenin ardında İsrail var” sözü, ekonomiyi çökertmeye başladı.

Her ne kadar Anadolu Ajansı Başbakan’ın bu söylemini haber sitesinden kaldırsa da, bir faydası olmadı. Bu haberin kaldırılma nedeni olarak ABD’nin Başbakan’a ve dolayısıyla Türkiye’ye çok kızması olsa da!

Türkiye piyasasında dün yaşanan hareketlilik, önceki günlerde diğer gelişen ülke piyasalarının bir miktar daha gerisinde kalan Türkiye'yi bu kez sahnenin önüne itti. 

Borsa İstanbul 70 bin puanın altına inerken, bankacılık endeksinde hafta başından bu yana yaşanan satışlar daha da sertleşmiş oldu. 

Diğer taraftan, Merkez Bankası'nın önceki gün aldığı koridor kararı ve dünden itibaren her günü istisnai gün ilan etmesine rağmen kur sepeti 2.30 ile tarihi zirvesine kadar yükseldi. 

Akşam saatlerinde Türkiye piyasası kapandıktan sonra dolar Türk Lirası karşısında 1.9780 seviyesinin de üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.

Euro/TL ise 2.64 liraya kadar yükselerek tarihi rekorunu yenilemiş oldu. 

Diğer gelişen ülkelerde yaşanan satışlar ise Türkiye'nin genel olarak oldukça altında gerçekleşti. 

Ekonomik veriler ne zaman düzelir?

Ey Nobel, Ey Avrupa, Ey İsrail, Ey Sisi söylemlerinin yanına Ey Arabistan Kralı Abdullah, Ey Obama, Ey Kuveyt Emiri söylemleri de eklendiğinde, üretim yavaş yavaş yükselmeye, herkes üreterek tüketmeye, rantiyeler çökmeye başlar.

İşte bu zaman; Müslüman bir ülke olmamıza rağmen yeni icatlar geliştirip, dünyaya faydalı bir ülke olarak tarihteki yerimizi alırız.

Bu arada sahillerdeki çirkin yapılaşmada sona erer. Çirkinlikler yıkılıp, yerlerine güzellikler kurulur. Ormanları kurutan HES’ler bir bir yerini güneş, rüzgâr enerjisine devreder.

Ülkeyi yönetenler de kendine gelir ve halkı kandırmaya yönelik yanlış(!) sözler etmezler. Ülke insanı sadaka kültüründen, beslenmesinden kurtulup, kendisi üreterek, özgür bireyler olarak sağlıklı bir yaşam sürmeye başlarlar. Üç kuruşluk yardım kolilerine oy vermezler!

Bu da ülkenin geleceğinin kurtarılması anlamına gelir.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..