Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomi nereye gidiyor

Krizlerin bir faydası da insanlara bir silkelenme fırsatı vermesi. Bazı işlerin yeniden gözden geçirilmesi.
Şu an aslında resesyonu azaltacak bir yaklaşım ekonomiye gelecek. Bu yaklaşımın ise internet üzerinden yapılan işlemlerin artması olarak görüyorum.
Krizler nedir insanlara gereksiz masraflardan kaçınılması için fırsat yaratırlar. Dükkan kirasi vermek örneğin...
Bu dönemde de insanların yavaş yavaş işlerini internete taşıyacaklarını düşünüyorum. Bu da aslında resesyonu yenmek için bir fırsat oluşturacaktır.
İş yapma modellerini internete göre güncelleyecek şirketler bu işten karlı çıkacaklar.
Biz de bu dönemde kocaman alışveris merkezi yatırımlarını bırakıp daha az sermaye daha çok bilgi birikimi gerektiren işlere yoğunlaşmalıyız.
Ben bu krizin sanıldığı kadar derinleşeceğini düşünmüyorum. Sebebi ise insanların teknoloji sayesinde artan adaptasyon yeteneği...
Ancak bütün şoklarda olduğu gibi para bir yerden başka bir yere şekil değiştirecektir.
Ancak tavsiyem insanların iş yapma şekillerini gözden geçirmeleri ve rekabet yerine işbirliği gerektiren işlere odaklanmaları. Doğal seleksiyon yine kendisini tekrarlamaktadır.
Türkiye için ise bence çok ciddi bir risk yok. En büyük risk ise dolar bazındaki yükselişin euro bazındaki yükselişten daha fazla olması. Bu durumda dolar bazında ithalat yapıp euro bazında ihracat yapan şirketler için biraz zorlu günler gelecek. Bu durumda ucuz ara malı ithalatına dayalı olan firmaların katma değerli üretime yönelmeleri şart.
Bu krizde eğer türk bankaları soğukkanlı durabilirler ve verdikleri kredileri geri çekmezler ise uzun vadede türk ekonomisi bu krizden daha da güçlenerek çıkacaktır.
Kriz sonrasında ise faizlerin daha da düşürülüp Türkiyeyi bir sıcak para cenneti halinden çıkartmak gereklidir.

 
Toplam blog
: 4
: 582
Kayıt tarihi
: 06.08.08
 
 

Endüstri mühendisiyim. Yazılım sektöründe çalışıyordum ancak bir süredir yüksek lisans yapıyorum. D..