Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '06

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomi tıkırında!!!

Ekonomi tıkırında!!!
 

Ekonominin yolunda gittiğinin veya gitmediğinin çok sayıda göstergesi vardır. Bu göstergeleri de bana göre ikiye ayırmak gerekiyor. Nasıl insanlar gelir durumları bakımından zengin, fakir, orta direk diye ayrılıyorsa; ekonomik gelişmenin göstergeleri de bu kavramlar dahilinde ayırıma tabi tutulabilir.

Bir defa sermaye gruplarının ve zengin kesimin kendi ekonomisi, halkın ve orta direğin kendi ekonomisi vardır. Halk okullar açılırken kitap defter fiyatlarında, gida masraflarında, benzinde, ekmekte, kirada vb. gibi kendi gelir düzeyini ilgilendiren konulardaki artış ve azalışlar ile ilgilenirken; yani halkın ekonomisi bunların üzerine kurulmuşken, sermaye grupları ve zengin kesim döviz kurundaki değişmeler, devalüasyon yapılam olasılığı, borsa endeksleri ve faizlerdeki değişmelerden etkilenir. Zengin kesim için çocuğuna alacağı ayakkabının aylık geliri içerisindeki payı binde birlerle ölçülürken, orta direk vatandaşın çocuğuna alacağını ayakkabı, diğer ihtiyaçlardan kısıntı yapılmasına sebep olacaktır.

Bütün bunlardan da önemli olan ekonomik gösterge ise işsizliktir. Faizleri %100 lerden %10 lara indirmeniz, döviz kurunu istikrarlı hale getirmeniz, milli paranın değerli hale gelmesi, enflasyonun azalması gibi sonuçların ardından işsizlik hala aynı seviyede ise, hatta artmaya devam ediyorsa ekonomik göstergelerdeki iyileşmen bir kez daha gözden geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü bütün bu göstergeler ekonominin iyiye gittiğinin işareti olarak lanse edilirken, işsizliğin aynı seviyelerde seyretmesi bir şeylerin yüzeysel gerçekleştiğini göstermektedir.

İşsizlikten bahsederken sadece bir işte çalışamayan işgücünden bahsetmiyorum. Üniversite mezunu insanların asgari ücret ile çalışması da en az işsizlik kadar büyük bir sorundur. Mühendislik okuduktan sonra sigortacılık yapanlar da benim için işsizdir. İş aramaktan bıkan ve sonunda evinin kadını olmakta karar kılan kadınlar da...

Memurun 2002'deki maaşı ile kaç ekmek aldığını hesapladıktan sonra, 2006 yılındaki maaşı ile daha fazla ekmek aldığının ortaya çıkması sonucunda, ekonomi politikalarında çok başarılı olduklarını ispatlamış olan siyasilerin kendileri için, ekonomik gelişmenin kriteri nedir acaba çok merak ediyorum? Şimdiki maaşları ile 7 yıldızlı otellerde tatil yapabilmeleri mi?

 
Toplam blog
: 8
: 1190
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

24 yaşında, ekonomi mezunu, hayattan yüksek beklentileri olan, girişimci ruhlu biriyim. Ün..