Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomi ve Psikoloji

Hayatın merkezinde insanlar olduğuna göre doğal olarak Ekonominin merkezinde de insanlar bulunmaktadır. İnsanları yöneten psikolojileridir. Parayı yöneten de insan olduğuna göre, ekonomiyi yöneten de insanların psikolojileridir.

Ekonomi bir kaç şirketin veya kişinin hakimiyeti altında olamaz. Toplumun hakimiyeti altındadır. Ekonomi yatırım ve üretim olduğuna göre , bu iki unsur da toplumun ve toplum yaşantısının güven ve yasal ortamı ile çok yakından ilgili olduğundan ekonominin gelişmesi insanların kendilerini güvende hişssetmeleri ilk ve temel şarttır yani psikolojilerinin huzurda ve dengede olması ile alakadar olmasıdır.

Güven ortamının olmadığı veya öyle hissedildiği zaman hem yerel yatırımlar hem de dış yatırımlarda gerilemeler baş gösterir.

" Öyle hissedildiği zaman " diye bir tespit yaptım yukarıdaki cümlemde. Toplumda güven ve inanç tamamen  kaybolmuşsa, aksiyon da , ekonomik faaliyetler çok zayıflar.

Döviz fiyatlarının artması her ne kadar ekonomik faktörlere de bağlıysa,  psikolojik faktörlere de bağlıdır.Bir toplum, kendi yöneticilerine, ülkesinin hukuksal düzenine, ahlakına, demokratik kurallara inanıyor ve güveniyorsa o toplumda ne fiyatlar ne de döviz kurları artacak ortam bulamaz.

Onun için toplumun psikolojini etkileyen en önemli faktör toplumun genel  karakteridir.

Huzurun, kardeşliğin, işbirliğin ve bilinçli vatan severliğin olduğı toplumlarda yani psikolojik toplumsal yapının kurulmuş olduğu toplumlarda, ekonomik krizler olmaz ya da bu nevi krizler çabucak ortadan kalkar.

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..