Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '20

 
Kategori
Kahvaltı
Okunma Sayısı
43
 

Ekonomik "Pişi" Tarifi

 
                             Annem biz  küçükken kahvaltılarda, un, su, tuz ve kabartma tozuyla değişik şekillerde hamur kızartırdı. Biz ise kardeşimle tadına bayılır ve hep aynısından isterdik. Biz ona aramızda, "şekilli hamur" derdik meğerse anne tarzı pişi imiş. Aslında daha zengin ürünlerle yapılıyormuş. Geçtiğimiz gün havalar soğuk olduğundan alışverişe çıkamadım. Bizim kız tutturdu " pişi" diye. Dolabın kapağını açtım. Yumurta yok, süt yok, sadece kabartma tozu ve bir miktar yoğurt ve un var. Elbette annem gibi bende sıvadım kolları. Çünkü bir şeyi hiç yapmamaktansa olanlarla yeni bir şey üretmek mutfak ve yemek severlerin vazgeçilmez tutkusudur.
    Sonuç elbette muhteşem oldu. 
   Yalnız balon gibi şişmeleri için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Ben en iyisi tarifin tamamını vereyim. 
Buyurun, kolay gelsin;
                                                             Malzemeler;
               *Göz kararı, yaklaşık bir kase yoğurt, (yoksa bir su bardağı süt veya  su ile de oluyor.DENENMİŞTİR)
               * Bir paket kabartma tozu
               * Arzuya göre tuz bir tatlı kaşığı tuz  (normal tuzlu sevenler için ideal)
               * Aldığı kadar un (ortalama 2 su bardağı )
                *Kızartma için  yağ 
                                                              Hazırlanışı; 
       —Yoğurdumuzu derin bir kaba alıyoruz. Kabartma tozu ve tuzu üzerine ekliyoruz. Bir ıspatula veya tahta kaşık yardımı ile güzelce karıştırıyoruz.
         Not: Hamur tarzı yiyeceklerde metal ürünler kullanmamaya dikkat edelim. Çünkü kabarmasına engel oluyor. 
Ellerimizi hamurun içine sokmadan azar, azar unumuzu ilave ediyoruz. Yine tahta kaşık ile karıştırmaya devam ediyoruz. Hamur cıvıklıktan çıkarak, toplanmaya başladığında kaşığımızı sıyırıp, ellerimizle yoğurmaya devam ediyoruz. 
 
Unun fazla gelmemesi ve kıvamın iyi tutması için unu, azar, azar eklemeliyiz. Hamurumuz meşhur tabiriyle kulak memesi kıvamında olmalıdır. 
 
Bu evrede, bir iki parmak derin olacak miktarda kızartma yağımızı bir tavaya boşaltıp ocağın altını açıyoruz. Yağ kızana kadar, hamurumuzu kızartma yağımıza yakın bir yerde açmak üzere tezgâha alıyoruz. 
 
Hamuru koyacağımız yere, az miktarda un serperek hamurun tezgâha ve oklavaya yapışmasına engel oluyoruz. Orta kalınlıkta (yarım santim civarı) açtığımız hamuru, rulet veya bıçak yardımıyla istediğimiz büyüklükte kesiyoruz. 
 
Yağımız kızdı mı diye kontrol ederek, kestiğiniz hamurları açtığımız taraf altta kalacak şekilde, yağın içine atıyoruz. 
(Hamurların birbirine değmemesine özen gösterirsek on beş saniye içinde şişen hamurları çevirmeliyiz.) Söndüğünü gözlemlersek geri döndürüp biraz daha bekletip çevirmeliyiz.
 
              Yağa atmadan evvel, kesilen hamurlarda un kalmamasına dikkat edelim. Yağa dökülen unlar yandığında lezzetini etkileyebiliyor. 
         Pişen balon pişilerimizi arzu ettiğimiz bir kaba alalım.
  Yaklaşık on dakialık bir zaman diliminde hazırladığımız pişilerimizi, dilediğimiz şekilde servis edelim.
 Afiyet olsun...
 
MERYEM KADIOĞLU
 
Filiz Alev bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 35
Toplam yorum
: 140
Toplam mesaj
: 3
Ort. okunma sayısı
: 665
Kayıt tarihi
: 07.02.17
 
 

İstanbul'da doğdu. İstanbul'da yaşıyor. Çoğunlukla mütecessis ve maceraperest, bazen de münzevi ...

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster