- Kategori
- Yemek - Mutfak
- Okunma Sayısı
- 1989
Ekonomik iç pilav

www.milliyet.com.tr
Günlerdir güzel ülkemin gündeminde pirinç var. Gerek pirinç pilavını, gerekse bulgur pilavını çok seven biri olarak, konuyu ilgiyle ve üzüntüyle izliyorum.
Benim için pilav bir baş yemektir. Eğer hakkıyla pişirilmişse, sadece salata eşliğinde kusursuz bir öğün olabilir.
Belki de kalabalık bir aile olmadığımız için, pirincin fiyatı konusunda pek şikayetçi olmadım. Tabii 7 çocuklu ve asgari ücretle geçinen bir aile için diyecek bir şey bulamıyorum. Bencilce düşünen biri olarak da anılmak istemem açıkçası. Üstelik son derece kaliteli ve ucuz pirinç bulabileceğimiz toptancılar da var. Bu gerçeği de unutmamak gerek.
Tarifini vereceğim iç pilav için pahalı bir pirinç ve malzeme gerekmiyor. Patenti tamamen bana ait bir pilav bu. Mutfakta kişisel denemeler yapmayı çok severim. Bu pilav da bu denemelerin bir sonucudur. Umarım beğenirsiniz...
Malzemeler;
2 su bardağı pirinç (sıcak tuzlu suda 2 saat bekletilir, baldo olması gerekmiyor)
3 su bardağından 2 parmak eksik tavuk suyu
1/4 bardak sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 adet rendelenmiş havuç
1/2 su bardağı kabuğu çıkarılmış, ikiye ayrılmış yer fıstığı ( tuzlu fıstığın kabuklarını çıkarıp da kullanabilirsiniz )
1 çorba kaşığı domates salçası
1/4 su bardağı kuşüzümü
Tuz, karabiber, tarçın
1 kase haşlanmış ve irice didiklenmiş tavuk eti ya da tavuk ciğeri
Yarım demet dereotu
Yapılışı;
Kuru soğan incecik doğranır, fıstıkla birlikte yağda renk değiştirinceye kadar kavrulur. Ardından havuç rendesi eklenir, bir süre de havuç kavrulur ve salça eklenir. Pirinçler bol suyla yıkanıp süzülerek bu karışıma eklenir ve 10 dakika kadar önce harlı ateşte, sonra da kısık ateşte kavrulur.
Pirinçlerin kavrulması sırasında karabiber ve bolca tarçın eklenir. Kavrulma sırasında eklemezseniz, baharatlar pilavda dengesiz dağılabilir. Kavurma işlemi bitince, tavuk suyu, tuz, kuşüzümü ve tavuk etleri eklenir. Birkaç dakika harlı ateşte, ardından kısık ateşte, pilavın üstü göz göz oluncaya kadar pişirilir.
(Eğer tavuk etiyle değil de tavuk ciğeriyle yapmak isterseniz, ciğerleri soğan, fıstık kavrulunca çiğ olarak ekleyip kavurmalısınız. Aksi halde, haşlanmış ciğer eklerseniz, pişme sırasında ciğerler parçalanır ve pilavın görüntüsü bozulur.)
Tencerenin ağzına büyükçe bir kağıt havlu kapatılır ve tencere büyükçe bir sofra bezine sarılıp 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlenme sonrasında ince kıyılmış yarım demet dereotu eklenip savrularak karıştırılır ve kaselere porsiyonluk doldurularak, tabaklara ters çevrilip servis yapılır.
Bu pilavın neden ekonomik olduğuna gelince; Kuzu ciğeri yerine tavuk eti ya da ciğeri, dolmalık fıstık yerine yer fıstığı, tereyağ yerine sıvı yağ kullanılmış olmasıdır. Çünkü; 1/2 su bardağı dolmalık fıstık 1 kilo pirinçle aynı fiyata denk geliyor. Üstelik bu pilav, kuzu ciğeri ve tereyağ kullanılmadığı için kolesterol de içermiyor.
Afiyet olsun!
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Havuç ne kadar hoş bir renk katar. Deneyeceğim, teşekkürler. Selamlar, sevgiler...
Özlem Akaydın 10.05.2008 20:30- Cevap :
- Yaz geldi bile. Zeytinyağlı dolma mevsimi de başladı:) Zeytinyağlı dolmaya havuç rendelemenizi öneririm, muhteşem oluyor. Afiyetle... 10.05.2008 22:30
doğrusu bu şekilde bir pilav denemedim hiç..çok değişikmiş.bende en kısa zamanda deneyeceğim arkadaşım..kolay gelsin:))
kelebek71 23.04.2008 16:21- Cevap :
- Sevgili kelebek; sade pirinç pilavını, kavrulmuş yer fıstığı ile dene mutlaka. Nasıl sevimli bir görüntüsü oluyor, anlatamam. Hele kokusu, süper:) Susamla bile pilav yapıyorum, Çinli miyim ne?:) Sevgiler... 23.04.2008 22:31
acem pilavını andıyor tek fark içinde fıstık yok.. Kuşbaşı etlede harika oluyor... elinize sağlık.. afiyetler dilerim. bunu bulgur la deneyin ama biraz nane ekleyin:)
Portakal Çiçeği ve FISILTI 22.04.2008 13:59- Cevap :
- Bulgura naneyi çok yakıştırırım zaten:) Ama, bulguru en çok arpacık soğan ve kuşbaşı etle pişince severim. Pişirince kulaklarınızı çınlatacağım:) Sevgiler... 23.04.2008 22:34