Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomik kriz geliyor.

Ekonomik kriz geliyor.
 

Serbest piyasa ekonomilerinin 7-10 yıllık dönemlerde bir krizle karşılaşması kesin. Bu yıllar itibariyle bakıldığı zaman açıkça görülebilir. Ekonomi doğal olarak resesyon ve boom dönemlerinden geçer. Bu aralıklar da bahsettiğim sürelerde hesaplanmıştır.

Hatırlayacak olursak en son kriz 2001 yılında yaşandı ve AKP bu krizin hemen ardından işbaşına geldi. Yani kalkma dönemi. Tabii ki uygulanan politikaların etkisi var ama kanımca bu dönemde iktidar olmanın avantajını da iyi kullandı.

Şimdi gelelim krizin nedenine: Herkes istediği her şeyi alabiliyor, üstelik çok cazip imkanlarla ve kolayca. Evden mutfak eşyasına kadar. Alan memnun satan memnun olayı yani.

Şimdi düşünelim: Bir ekonomide on kişi televizyon talep ediyor. Üreticiler on kişiyi televizyon sahibi yaptılar. On birinci televizyon ellerinde kalır; çünkü artık talebi yoktur. Bu kritik bir dönemdir. Arz fazlasına dayanan bu krizin faturası siyasi otoriteye kesilir.

Şimdi bu hesapla 2008-2011 gibi güçlü bir kriz bizi bekliyor. Bunun işaretleri de gelmeye başladı. Yani AKP hükümetinin çözmek için çaba sarfedeceği doğal gelişimli bir ekonomik olay. Sonuçta, yine benim tahminim, hükümetin çok fazla bir ömrünün olamayacağı ve ekonomik kriz içinde bir de siyasi krizin yaşanacağı bir ortam, sonrasında erken seçim ve koalisyon.

Saygılar.

 
Toplam blog
: 13
: 2913
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

Dünya sımsıcak günlerini verdi ona o sonbahar, geçti sonsuzluktan usulca. Artık acılanma vaktiydi, a..